Evde kaldığımız süre boyunca hareketsiz yaşantıya alıştık mı?

Yaşın ilerlemesi ile birlikte görülen eklem, kas ve omurga ağrılarının içinde bulunduğumuz karantina sürecinde, ikiye katlayarak daha fazla artış gösteriyor. Buna ek olarak home office’e dönüşen ev ortamında kendinizi unutmamanız ve ruh sağlığınızla birlikte, kendi beden sağlığınıza da önem vermeniz gerekiyor.

KALICI HASARLARIN BAŞLAMASI AN MESELESİ

Kalıcı hasarlara yol açmamak için yaşam kalitenizi azaltmak yerine arttırmaya çalışmak en doğrusu olacaktır. Aksi taktirde bu inaktif yaşamı benimsemeye ve alışmaya başlıyoruz. En korkulması gereken durum da burada başlıyor aslında. Bu süreçte kaslarda kısalmalar ve akabinde zayıflamalar kaçınılmaz oluyor maalesef. Bunlara ek olarak başlayan ağrılar yaşam kalitenizi düşürmenin yanı sıra ruhsal bir çöküntünün eşiğine de getiriyor.

KENDİNİZİ UFAK YÜRÜYÜŞLER İLE ÖDÜLLENDİRİN

Yürüyüş yapılmadığından ötürü inaktif olan vücutta dolaşım problemleri görülmeye başlayabiliyor. Öte yandan uzmanlara göre en büyük risk faktörlerinden olan obezitenin ise kapınızı çalmamasına çok dikkat edin! Fırsat buldukça hareket etmeye özen gösterin. Uzun süre bir yerde sabit şekilde oturmayın, kısa molalar verin ve mümkünse esneme hareketleri de yapın.

KİLO ALIMINA DİKKAT! 

Yaşantınızdaki stres ve panik hali durumunda kortizol kan dolaşımınızda daha fazla kalmaktadır ve bunun sonucunda iştah artışı seyredilmektedir. Sık sık ara öğün yaparak kaçamaklardan uzak durmaya çalışın. Kalorisi yüksek gıdalara ve büyük porsiyonlara bu süreçte hayatınızda yer vermemelisiniz. 3 beyazdan (tuz, şeker ve un) kaçınarak sağlıklı gıdalara yönelmelisiniz. Kendinizi motive etmek için sevdiğiniz sağlıklı atıştırmalıkların neler olduğunu belirleyip onlarla günü kurtarabilir veya sağlıklı yiyecekler deneyebilirsiniz.

BUNLARA BİR SON VERMEK YA DA HİÇ OLMAMASINI SAĞLAMAK SİZİN ELİNİZDE!

Anı kurtarmak yerine kontrolü elinize alın. Vücudunuzun kalıcı hasar bırakmasına izin vermeyin. Nasıl mı? Evde yapılabilecek egzersizler ile kas ve eklem aktivasyonunu sağlayarak inaktif olan yaşantınızı aktifleştirebilirsiniz. Ayrıca egzersiz yapmak kas ve eklem ağrılarınızı azaltır ve bağışıklık sisteminize de pozitif etkisi çok fazladır. Bedenen motivasyonunuzun yükseleceğine ve ruhsal yüklerinizin daha rahatlayacağına emin olabilirsiniz .

* Günlük rutin egzersizlerle başlayın.
* Kendinizi motive ve mutlu eden uğraşlar bulun.
* Koridorda ufak yürüyüşler yapın.
* Aerobik kapasiteyi arttırmaya yönelik egzersizler yapın, ruhsal durumunuzda da düzeltme sağlayacaktır.
* Solunum egzersizleri yapın ve bu sayede akciğer kapasitenizi koruyun.
* Gevşeme ve esneme egzersizleri ile vücudunuzu rahatlatın.

Yazar: Fizyoterapist Cansu Tezel

Written by Altan Yiğit

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir