Hamile Kalmak İçin Bedeninle İlgili Bilmen Gereken Her Şey

Sen ve partnerin bir bebek sahibi olmaya, aile kurmaya karar verdiniz. Bu heyecanlı karardan sonra artık işin teknik kısmı başlıyor. Bedenini tanıman, hamile kalmak için izlenmesi gereken yolları bilmen ve en önemlisi de hamile kalma stresini yenmen çok önemli. Buna bir görev olarak değil de, keyifli bir süreç olarak bakmalısın ve hamile kalma sürecinin tadını çıkarmalısın. Öncelikle bedeninin üreme döngüsünü anlamak, hamile kalmaya çalışmak için ayın en iyi zamanını bulmana yardımcı olacak. En doğurgan olduğun zaman, hamilelik şansının en yüksek olduğu zaman. Bunun için de adet döngünü takip etmeli ve birtakım rutinlere dikkat etmelisin. Merak etme, sen ve partnerin istedikten ve ortak sevinci paylaştıktan sonra, bunlar o kadar da zorlu çabalar olmayacak. Ve kendinizi rahat hissettiğinizde her şey doğal olarak gelişecek. Bu özel zamanın tadını birlikte çıkarmanız çok önemli. Çünkü bebek sahibi olmaya karar vermek bir serüvenin başlaması demek. Sakinleşin ve samimi anlarınıza odaklanın. <3


Bedenin hamileliğe hazırlığı nasıl olur?

Her ay yumurtalıklarından birisi bir yumurta üretir. Aynı zamanda rahmin döllenme için hazırlanır. Rahim boynu mukusu, spermin daha kolay geçmesi için incelir. Yumurta serbest bırakıldıktan sonra, yumurtlama gerçekleşmiş olur. Yumurta, rahime giden fallop tüpünden geçerken, yumurtlamadan sonraki 24 saat içinde döllenebilir. Eğer yumurta bir sperm tarafından başarılı bir şekilde döllenirse, rahminin içine girecek ve bir bebeğe dönüşmeye başlayacak. <3

Doğurganlık penceresi nedir?

En doğurgan ve hamile kalma şansını artırmak amacıyla seks yapmak için en iyi zaman, yumurtlamaya doğru giden ve yumurtlamayı da içeren birkaç gündür. Bu birkaç güne doğurganlık penceresi denir. Sen ve partnerin seks yapmak için yumurtlamayı beklerseniz, sperm, döllenmenin gerçekleşmesi için yumurtaya zamanında ulaşmayabilir. Öte yandan sperm, yumurtanın serbest bırakılmasını bekleyerek bedeninde birkaç gün boyunca canlı kalabilir. Doğurganlık pencereni aşağıdaki işaretleri takip ederek de anlayabilirsin:

Rahim boynu mukusundaki değişimler: Rahim boynu, rahminin vajinaya açılan alt ve dar kısmıdır. Rahim boynunun ürettiği mukus, hormonlar nedeniyle adet döngün sırasında değişim geçirir ve doğurganlığını tahmin etmene yardımcı olabilir. Nedir bu değişimler:

Yumurtlamadan önce: Çok az mukus üretirsin. Mukusun kalın, yapışkan ve beyaz ya da opak renkli olur. Vajinanı çok kuru hissedersin. Sperm, yumurtaya ulaşmak için mukusa ihtiyaç duyduğundan, bu aşamada hamile kalma şansın çok düşüktür.

Yumurtlama yaklaşırken: Mukus üretimi artar ve kremsi beyaz veya krem rengine dönüşür. Vajinanın nemli olduğunu hissedersin. Bu sırada hamile kalma şansın daha yüksektir. 

Yumurtlama civarında: Mukusun ince, berrak ve çok esnek (çiğ yumurta beyazı gibi) olur. Vajinanın çok ıslak olduğunu hissedersin. Bu sırada hamile kalma şansın en yüksek seviyededir. 

Yumurtlamadan sonra: Mukusun tekrar kalın ve yapışkan hale gelir. Vajinanın çok kuru olduğunu hissedersin. Bu sırada hamile kalma şansın azalmaya başlar.

Daha yüksek bazal vücut sıcaklığı: Bazal vücut sıcaklığın, dinlenme halindeki vücut sıcaklığın anlamına gelir. Bu sıcaklığı birkaç ay boyunca kaydetmek, yumurtlama zamanını daha doğru şekilde tahmin etmene yardımcı olabilir. Yumurtlama genelde en az 3 gün boyunca korunan bir sıcaklık artışının başlangıcında gerçekleşir. Isıtma araçları, seyahat etmek, gün içindeki zaman dilimleri, beslenme şekli, çalışma saatleri ve uyku miktarı gibi faktörler beden sıcaklığını etkileyebilir. Doğru sıcaklığı kaydedebilmek için vücut sıcaklığını doğurganlık termometresi veya dijital termometre ile her sabah aynı saatte, yataktan kalkmadan önce ölçmelisin. 

Karın ve kasık ağrısı: Belinde veya kasığında (Genellikle tek taraflı ağrı şeklinde olur.) hissedebileceğin herhangi bir ağrı, yumurtladığının işareti olabilir.

Adet öncesi semptomlara benzer semptomlar: Yumurtlarken göğüslerde acı, şişkinlik veya huysuzluk gibi tipik PMS semptomları yaşayabilirsin.

Hamile kalma ile ilgili sık sorulan sorular

Yaş, doğurganlığı etkiler mi? Evet, yumurtalarının kalitesi ve yumurtlama örüntüleri, yaşından etkilenir. Kadınlar 20’lerinden 30’ların başına kadar en doğurgan zamanlarını yaşar. Aynı zamanda yaş, bir erkeğin sperm kalitesini ve miktarını da etkileyebilir.

Hamile kalmam ne kadar sürecek? Çiftlerin yarısı, hamile kalmaya çalışmanın 2 ve 3. aylarında hamile kalır, %85’i de 1 yıl içinde hamile kalır.1,2 Ama bu durum her çift için farklıdır. Dolayısıyla yapılacak en iyi şey, sakinleşmek ve rahat olmaktır. Çünkü stres, hamile kalmaya çalışan çiftleri olumsuz etkiler.

Hamile kalamıyorsak ne yapabiliriz? Sen ve partnerin tüm doğru şeyleri yapıyorsanız ama 6 aylık çabanın ardından hala hamilelik gerçekleşmediyse, doktorunuza danışmalısınız.

Bu konu hakkında fazla bilgi almak için https://www.elenatal.com.tr/ adresini tıklayabilirsin tatlım. 

Kaynakça:

1)    NHS Direct Health Encyclopedia: Infertility; Introduction. Erişim adresi: http://www.nhsdirect.wales.nhs.uk/encyclopaedia/i/article/infertility/ Erişim tarihi: 08.07.19

2)    SCRC. Recurrent Pregnancy Loss.

Written by Pepapp

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir