Hamileler İçin Kurban Bayramı

Gebeler Kırmızı Et Tüketirken Nelere Dikkat Etmeli?

Kurban Bayramı ile artan kırmızı et tüketimine gebeler, çocuklar ve yaşlıların içinde bulunduğu özel grubun dikkat etmesi gerekiyor. Gebelik döneminde artan protein ihtiyacının karşılanmasında anne adaylarına kırmızı et tüketimi öneriliyor. Ancak kırmızın etin pişirilme yöntemi gebeler açısından büyük önem taşıyor. Op. Dr. Evrim Aksoy, gebelerin Kurban Bayramı’nda kırmızı et tüketirken dikkat etmesi gerekenler hakkında bilgi verdi.

Gebelere haftada 2 kez yağsız kırmızı et tüketimi öneriliyor

Kolesterol değeri hayli yüksek olan kırmızı etin genel sağlığı korumak adına her öğün tüketilmemesi gerekmektedir. Buna rağmen gebelik döneminde hem anne adayının hem de bebeğin protein ihtiyacı artar. Bunun için de haftada 2 kez yağsız kırmızı et tüketimi önerilir. İyi bir protein kaynağı olan kırmızı et, B grubu vitaminleri, yağ, su, fosfor, sodyum, magnezyum, kalsiyum, çinko, demir ve bakır mineralleri açısından da zengindir. İçeriğinde kaliteli demir vardır. Bu nedenle kırmızı et, özellikle gebelikte anemi oluşmasını engeller. Ayrıca hamilelikte sinir gelişiminin sağlanması açısından B grubu vitaminler önem taşır ve kırmızı et de burada önemli rol oynar.

Çok pişen ette folik asit ve protein kaybı oluyor

Gebelikte kırmızı et tüketiminde dikkat edilmesi gereken noktalardan biri etin hazırlanma ve pişirilme koşullarıdır. Veteriner kontrolünden geçmemiş hayvanların eti insan sağlığını bozan mikroorganizmalar taşır. Bu nedenle güvenilir ve sağlıklı olduğundan emin olunan kırmızı etler tüketilmelidir. Özellikle anne adayları etleri yemeden önce en az 24 saat buzdolabında dinlendirmelidir. Pişirirken de etin çok pişmemesine ve üzerinde kahverengi bir tabaka oluşmamasına dikkat edilmelidir. Pişirme yöntemi olarak mümkün olduğu kadar haşlama, buğulama ya da ızgara tercih edilmelidir. Çok pişen ya da mangalda yanan etlerde folik asit ve protein kaybı olur.

Kırmızı et bol yeşillikli bir salata ile tüketilmeli

Gebelikte kırmızı et tüketimi günlük 100-120 gramdan fazla olmamalıdır. Kırmızı et sindirimi zor bir besin olduğu için gereğinden fazla tüketilirse midede şişkinlik ve hazımsızlık şikayetlerine yol açabilir. Kırmızı et tüketiminin önemli püf noktalarından bir diğeri etin içeriğindeki demirden iyi bir şekilde yararlanabilmek ve demir emilimini artırmak için yanına salata, sebze ya da taze sıkılmış portakal suyu gibi C vitamininden zengin besinler eklenmelidir. Özellikle anne adayları kırmızı etin iyi pişmiş olduğundan emin olmalı ve asla yarı pişmiş ya da çiğ et tüketilmemelidir.

Bayram ziyaretlerinde bol bol su içilmeli

Gebelik döneminde sıvı alımı hem anne sağlığı hem de bebek sağlığı için oldukça önemlidir. Bol sıvı alımı; idrar yolu enfeksiyonu, erken doğum, solunum yolu enfeksiyonları, kabızlık, ishal gibi pek çok durumdan koruyucudur. Kurban Bayramı ziyaretlerinde gerek ikramlar öncesi gerekse ikramlar sırasında bol bol su tüketilmelidir. Bu sayede midede şişkinlik oluşturularak yemeklerin tüketim miktarı az oranlarda tutulabilir.

Çay ve kahveden tüketiminden kaçınılmalı

Bayram ziyaretlerinde ikram edilen içecekleri de gözden geçirmekte fayda var. Çay, kahve, kola gibi asitli ve kafein içeriği yüksek içeceklerin tüketiminden mümkün olduğu kadar kaçınılmalıdır. Çay, içerdiği “tein” maddesiyle demir eksikliğine açarken kahvede bulunan kafein ise fazla miktarda alınması durumunda gebelikte düşüklere sebebiyet verebilir. İçilecekse günde bir fincanı geçmemek koşuluyla Türk kahvesi içilebilir. Filtre kahveden de kafein oranı yüksek olduğu için uzak durulmalıdır. Bunlar yerine katkı maddesi içermeyen ıhlamur, kuşburnu, papatya, nane – limon gibi bitki çayları çok daha iyi tercihler olacaktır. Tüm bunlara alternatif olarak su ya da maden suyu da tüketilebilir.

Şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar yenilmeli

Gebelik döneminde fazla kilo alımından kaçınılmalı, ideal vücut ağırlığı korunmalıdır. Bu yüzden şekerli, unlu ve yağlı gıdalardan uzak durulması gerekmektedir. Bayramlarda her misafirlikte ikram edilen baklava, çikolata ve pastaların aşırı tüketimi gebelerde; gaz, hazımsızlık, mide bulantısı gibi şikayetlere yol açabilir. Bu nedenle konuk olunan her evde ikram edilen tatlıları tüketmemek, çikolata, baklava gibi tatlılar yerine mideyi yormayacak olan sütlü tatlılar tercih edilmelidir.

Yazar: Op. Dr. Evrim Aksoy

Written by Emrah Yiğit

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir