Hamilelik öncesi yeterli ve dengeli beslenme, gebe kalmak ve gebeliğin boyunca sağlıklı olmak için sana yardımcı olur.
Bebek sahibi olmayı planlayan, çalışan kadınlar için, her gün, sağlıklı ve dengeli beslenmeyi korumak önemlidir. Bunu yapmak, bedenine sağlıklı bir hamileliğe yardımcı olmak için ihtiyaç duyduğu gerekli besinleri sağlayacaktır.
Bazı durumlarda beslenmeyi uygun takviyelerle desteklemek gerekebilir.
Hamilellik döneminde beslenme ihtiyaçları artar.
Hamilelik öncesi, hamilelik ve emzirme dönemleri boyunca artan besin ihtiyaçlarının karşılanmasına yardımcı olmak için multivitamin & mineral içeren gıda takviyeleri geliştirilmiştir.
Bebek planlama aşamasında beslenme düzeni
Hem kendin hem de partnerin için sağlıklı ve iyi dengelenmiş bir beslenme planı, hamile kalma ve sağlıklı bir hamilelik geçirmeni destekler.
Anne adayı için beslenme menüsü
- Taze meyve, sebze ve tam tahıllar gibi lif açısından zengin karbonhidratlar tüket.
- Yağsız süt yerine tam yağlı süt tercih et veya her gün bir porsiyon tam yağlı yoğurt ye.
- İçtiğin kahve miktarını azalt ve alkol ile şekerli alkolsüz içeceklerden uzak dur. Bunun yerine bolca su iç.
- Aldığın şeker miktarını azalt. Beyaz sofra şekeri yerine akçaağaç şurubu, bal veya agave özü gibi doğal tatlandırıcılar kullanabilirsin.
Baba adayı için beslenme menüsü
- Erkekler, çinko ve E vitamini alımını artırmalıdır.
- Mümkün olduğunda organik gıda tüketin. Böcek ilaçları, hormon dengelerini ve erkek sperm üretimini etkileyebilir.
Sağlıklı beslenmenin temeli
Sağlıklı beslenme, farklı türde besleyici gıdaların bir dengesini içerir.
Ayrıca, doymuş yağlar, tuz ve şeker gibi besin maddeleri çok miktarda yenildiğinde sağlık için problem oluşturabilir. Beslenmende bunların miktarını azaltmak için, doymamış yağlara geçmek ve yediğin işlenmiş veya hazır gıda miktarını azaltmak önerilmektedir.
Sağlığın için su tüketiminiz de çok önemlidir. Günde en az 2 litre su içmeyi hedefle.
Ayrıca iş hamilelik planlamaya geldiğinde bu basit tavsiyeyi izlemek de önerilmektedir.
- Alkolden uzak dur. Hamile kalmaya çalışırken, hamileyken ve emzirirken alkol tüketiminden kaçın.
- Listeria (hayvanlarda ve insanlarda merkezi sinir sistemine ilişkin bozukluklarla karakterize bir bakteri) içerebilecek yiyeceklerden uzak dur. Bu yiyeceklere yumuşak peynirler, etli börek, soğuk etler, hazır salatalar, çiğ veya füme deniz ürünleri gibi favori mezelerin ve çiğ yumurta dahildir. Yediğin tüm yumurta, et ve balıkların iyice pişirildiğinden emin ol.
- Kafeini azalt. Kafein tüketimini, yaklaşık 2 espressoya karşılık gelen günlük maksimum 200 mg’da tutmaya çalış. Kafeinin çikolata, çay ile bazı alkolsüz içecekler ve enerji içeceklerinde de bulunabileceğini unutma.
Hamilelikte artan besin ihtiyaçları
- Hamilelik, hayat boyu yaşayabileceğin besin ihtiyacının en çok arttığı dönemlerden birisidir. Hatta, hamileyken, ihtiyaç duyulan besin tüketimi, %150’ye kadar artmaktadır3. Bu özel dönemde beslenmeyi uygun takviyelerle desteklemek gerekebilir.
- Hamileliğin ilk birkaç haftası, bebeğin gelişiminde kritik bir dönemdir. Bebeğin beynini ve omuriliğini oluşturan nöral tüp, bu sırada gelişir. Genelde hamile olduğunu öğrendiğin zamana kadar küçük bir insan zaten gelişmeye başlamıştır.
- Bedeninin, hamileliğin artan gerekliliklerine hazırlanmak için ihtiyaç duyduğu gerekli besinleri kazanması zaman alabilir
Bebeğin sağlıklı gelişimi için gerekli olan temel vitamin ve mineraller arasında folik asit, demir ve iyot yer alır:
Folik asit
Hamileliğin ilk birkaç haftası sırasında, çoğu kadın hamile olduğunu öğrenmeden önce, nöral tüp zaten gelişmeye başlamıştır veya kapanmıştır. Nöral tüp, bebeğin, merkezi sinir sistemi için gerekli olan beynini ve omuriliğini oluşturur. Takviye edici folik asit alımı anne adayının folat düzeyini arttırır. Düşük folat düzeyi nöral tüp kusurları için bir risk faktörüdür. Nöral tüp kusurlarının çoklu risk faktörleri vardır ve bu risk faktörlerinden birini değiştirmenin yararlı bir etkisi olabilir.
İyot
İyot, bebeklerin ve çocukların beyin ve sinir sisteminin gelişimine yardımcı olur. Hamilelikte iyot ihtiyacınız artar ve gelişen bebeğinin ihtiyacının karşılanması sana bağlıdır.
Demir
Kendin ve bebeğin için daha fazla kan üretmeye başladığın için hamilelik sırasında da demir ihtiyacın önemli ölçüde artar. Demir alımı, demir eksikliğini önlemeye yardımcı olmak için önemlidir ve bebeğin gelişimine faydaları da vardır.
Başka yaşam tarzı değişiklikleri yapman gerekebilir
Sağlıklı bir hamilelik öncesi beslenme planı ve yeterince besin almanın yanı sıra, yaşam tarzı seçimlerine bir göz atmalısın. Mutlu ve sağlıklı bir hamilelik geçirme şansını artırmak için orada da birkaç değişiklik yapman gerekebilir.
Kaynakça:
3. National Health and Medical Research Council. Nutrient Reference Values for Australia and New Zealand Including Recommended Dietary Intakes, 2006.