Hangi Ülkede Hangi Kahve İçilir?

Gezi meraklılarının en çok ilgisini çeken konulardan bir tanesi de seyahat ettiği bölgelerin yöresel lezzetlerini tatmaktır. Ufuk açıcı keşiflere gebe bu gezilerde farklı milletlere ait mutfakları tanımak, o bölgenin kültürüne hakim olmak açısından son derece önemlidir. Bu kimi zaman şehrin ücra köşelerinde kalmış yerel bir restoranda kimi zamanda şehrin tam ortasında adıyla kapılarını dünyaya açmış bir mekanda gerçekleşir. Tabii kültüre aşina olmak dendi mi, akıllara sadece yemek gelmemelidir. Son 20 yılda popülaritesi hızla artan ve dünyanın her yerinde günlük hayatın vazgeçilmez bir parçası haline gelen kahvenin farklı kültürlerdeki yeri ve önemi de keşfe açıktır. Bazıları geleneksel anlamlar taşıyan bu kahveler, dünyanın farklı yerlerinde aynı adla ve içerikle yapılsa da gittiğiniz ülkede, yerli insanlar tarafından hazırlanarak sunulan kahvenin tadını özünün dışında hazırlanan hiçbir yerde alamazsınız.

Yunanistan – Frappe

Yunanistan’da en çok tüketilen içeceklerden bir tanesi olan Frappe, sıcak yaz aylarında güneşin kavurucu sıcaklığıyla içinizi serinletmek için tercih edebileceğiniz bir kahve çeşididir. Yunanistan sokaklarında insanların yaz kış demeden severek içtikleri Frappe, granül formundaki kahveye su eklenerek köpürtülmesiyle hazırlanıyor. Ve şunu unutmamak gerekir ki Frappe’yi Frappe yapansa içerisine konulan buzlar.

Vietnam – Ca Phe Trung

Son birkaç yılda kahveyle ilgili son derece deneysel çalışmalar görsek de belirli bir geçmişe sahip olan Ca Phe Trung emsallerinden son derece farklı bir kahve çeşidi olarak ön plana çıkıyor. Vietnam’a özgü olan bu kahveyi diğerlerinden farklı kılan özellik ise içerisine yumurta konulması. Kahve, kıvamlı süt şeker ve yumurta sarısıyla hazırlanan Ca Phe Trung, ilk görüşte insanlara hitap etmese de son derece yoğun ve lezzetli.

Portkeiz – Galao

Kahvesini sert ve yoğun kıvamlı sevenler için iyi bir alternatif oluşturmasa da Portekizliler tarafından tapılırcasına sevilen Galao, uluslararası popülariteye ulaşmış yerel bir tat olarak kabul görüyor. Son derece hafif olan bu kahve, 1/4 oranında kahve ve 3/4 oranında süt konularak hazırlanıyor.

Norveç – Karsk

Norveç kültürüne yaklaşımınızı değiştirecek, meraklısı için son derece ilgi uyandırıcı bir kahve çeşidi olan Karsk’ın yapımı son derece eğlenceli. İlk olarak kupanın dibine bozuk para yerleştiriliyor ve gözden kayboluncaya kadar kupa kahveyle dolduruluyor. Üzeri de likörle tamamlanıyor. Soğuk iklime sahip Norveç’in buz gibi gecelerinde içinizi ısıtacak, enerjinizi yükseltecek bu kahveyi mutlaka denemelisiniz.

İtalya – Affogato

Kahve denilince akla ilk gelen ülke olan İtalya, bugüne kadar içtiğiniz kahvelerin çocuğunun doğduğu yer. Affogato da bu kahvelerden yalnızca biri. Diğer kahvelerden farklı olarak içerisine bir top dondurma konularak hazırlanan Affogato, dondurmayı kahve boğmak anlamını taşıyor. Kahve deneyiminizi başka boyutlara taşıyacak olan bu kahveyi sipariş ederken yanında kiş söylemeyi de unutmayın.

İsveç – Fika

İsveçliler, diğer milletlere göre kahveye yükledikleri anlamla tanınırlar. Kahve molalarının insanların sosyalleştikleri ve birbirleriyle yakınlık kurdukları zaman dilimleri olarak görmelerinden kaynaklı olarak bu molalar oldukça önemlidir. Fika ise İsveç’e özgü bir kahve olmasının yanı sıra bu molalara verdikleri isimdir. Yani İsveç’te Fika vakti Fika’larını yudumlayarak sohbet eden insanlar görmek mümkün.

Hollanda – Koffie Verkeerd

Şahsına münhasır bir kahve kültürüne sahip Hollanda’da yerel halkın vazgeçilmezlerinden bir tanesi de Koffie Verkeerd. Türkçe anlamı “yanlış kahve” olan Koffie Verkeerd’in böyle adlandırılmasının başlıca nedeni ise içerisine konulan sütün, kahveden fazla olması. Yani anlayacağınız sütlü kahve mi, yoksa kahveli süt mü içtiğinizin farkına varamıyorsunuz.

Hindistan – Kaapi

Hindistan’a gittiğiniz takdirde bambaşka bir dünyaya adımınızı atmış olacaksınız. Yemekleri, dansları, kıyafetleri kısacası her şeyiyle oldukça farklı bir etnik yapıya sahip olan Hindistan’da hazırlanan kahve de oldukça farklı. Sıcak sütün üzerine kahve dökülerek hazırlanan Kaapi’yi farklı kılan ise servis edilen fincanları.

Finlandiya – Kaffeost

Tıpkı Norveç gibi Finlandiya da kahve kültürünü bir adım ileriye taşıyan ülkelerden. Yöreye özgü Kaffeost, ilk bakışta damak tadınıza hitap etmese de denemenizde yarar var. Finlandiya’da su gibi tüketilen bu kahve çeşidini özel yapan şey ise içerisine koydukları peynir.

Danimarka – Stempelkande

Stmepelkande, çoğu kahve severin bildiği French Press’le aynı anlamı taşıyor. Stempelkande de bir çeşit filtre kahve çeşidi ve Daniarka’da yerel halk tarafından büyük bir aşkla tüketiliyor. Yanında bir parça çikolatayla servis edilen bu kahve, soğuk Danimarka günlerinde yola devam etmenizi sağlayacak.

Avustralya – Flat White

Son derece hafif bir tadı olan Flat White, Avusturalya’nın dünyaya hediyesi diyebiliriz. Latte’ye son derece benzeyen Flat White, üzerine latte art da yapılabildiği çekiciliğini arttırıyor. Espresso’ya süt kreması konularak hazırlanan bu kahvenin Türkiye’de örnekleri yapılsa da Avustralya’da denemek apayrı…

Amerika Birleşik Devletleri – Americano

Adından da anlaşıldığı üzere Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunduğu düşünülse de Americano’nun çok daha farklı bir hikayesi var. 2. Dünya Savaşı sırasında İtalya’da bulunan Amerikan askerleri, ağızlarını tatlandırmak için bir içeceğe ihtiyaç duyuyorlar. İtalyanların ünlü kahvesi Espresso kendilerini hem çok küçük hem de çok yoğun geldiği için sıcak suyla seyreltiyorlar. Böylece farkında olmadan günümüzdeki Americano’nun temellerini atmış oluyorlar.

Tayland – Thai İced Coffee

Asya, daima egzotik tatlara ev sahipliği yapmıştır. Farklı tatların peşine düşen gezginler, Tayland’a yolunuz düşerse eğer Thai İced Coffee’ye denemeden sakın dönmeyin. Sütle kıvamlandırılarak hazırlanan bu kahveye buz eklenerek servis ediliyor.

Meksika – Cafe de Olla

Dünyada en çok organik kahve tüketen ülkelerinde başında gelen Meksika’da kahve günlük hayatın içerisine son derece yayılmış durumda. Ağızlarının tadını bilen Meksikalılar da tarçınla tatlandırdıkları Cafe de Olla’yı esmer Meksika şekeriyle zenginleştiriyorlar. Bununla da yetinmeyip toprak kaplarda hazırladıkları kahveyi yine toprak kahvelerde servis ederek insanları tam bir lezzet şölenine davet ediyorlar.

İspanya – Cafe Carajillo

İspanyolların keyfine ne kadar düşkün olduklarını bilirsiniz. Bu düşkünlüklerini kahveye de yansıtmışlar. Konyak viski veya rom konularak hazırlanan Cafe Carajillo yerli halk tarafından günün her saatinde tüketilse de siz, gündüz saatlerinde içmek yerine gün batımını bekleyip keyfi iki katına çıkarabilirsiniz.

İrlanda – Irish Coffee

İrlandalıların “Biz İrlandalıyız!” deme yöntemlerinden bir tanesi de Irish Coffee. Viski ile zenginleştirdikleri kahveyi içtikçe ilk başlarda köpük ve kahve tadı alacaksınız fakat sonlara doğru geldiğinizde viskinin tadına varacaksınız.

Yazar: Kahvegibikahve

Written by Pepapp

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir