Herkesin kendini en iyi hissettiği, stres seviyesinin en düşük olduğu bir alanı var. Çoğunlukla yaşadığımız ev veya sevdiğimiz insanların yanında stres seviyemiz minimum seviyede olur. Bunun sebebi ise bulunduğunuz ortamda kendinizi tam anlamıyla güvenli bir alanda hissediyor olmanız. Kaygı seviyenizin en düşük olduğu zamanlarda yaptığınız işlerden olumlu sonuçlar alacağınızı biliyor olmanız. Bu alanlara konforlu bölgeleriniz demek de doğru olacaktır. Bu bölgelerin dışına çıktığınızda ise kaygılarınızın istemsizce artıyor oluşu oldukça muhtemel.Basit bir örnekle, sabah uyanıp dişlerinizi fırçalamaya gittiğinizde herhangi bir kaygı yaşamıyor olursunuz. Bu bir rutin ve yapmanız gereken bir iştir. Fakat aynı sabahın ilerleyen saatlerinde yapacağınız 30 dakikalık sunum avuç içlerinizi terletiyor olabilir. Bu tamamen sizin kendinizi rahat hissettiğiniz alanla ilgilidir. Peki, bu rahat alanları genişletmek ve hayatın her alanına yayabilmek için neler yapılabilir?
“Konforlu bölgenizin dışına çıkın. Sadece yeni bir şey denerken garip ve rahatsız hissetmeyi göze alırsanız büyüyebilirsiniz. ” – Brian Tracy
1) Günlük Rutinlerinizi Farklı Şekillerde Gerçekleştirin
Gün içerisinde yaptığınız işleri yine yapmaya devam edin ama farklılaştırarak. Nasıl mı? Mesela her zaman öğle yemeği yediğiniz yerin dışında farklı bir yer deneyin. Ya da eve dönerken geçtiğiniz yolların rotasını değiştirin. Aynı şeyi farklı yollarla deneyimleyerek kendinizi rahat hissettiğiniz alanların sınırlarını genişletin. Hayatın her alanına yaymak için basit ama etkili bir yöntem olacaktır.
2) Sadece Kendinizle Yarışın
Yaptığınız iş veya eylemlerde bir başkasını değil sadece kendinizi baz alarak ilerlemeyi deneyin. Bir başkası sizden daha hızlı koşabiliyor diye onun hızını yakalamaya çalışmayın. Öncelikli hedefiniz kendi sınırlarınızı aşmak olmalı. Yapacağınız işlerde yavaş ilerlediğinizi düşünseniz bile önemli olanın ilerlemek olduğunu unutmayın. Ve asla vazgeçmeyin.
3) Olduğunuz Yerde Saymayın
Gün içinde her ne yapıyorsanız yapın, yaptığınız şeyin bir tık üstüne çıkmak için gayret edin. Basitçe her sabah 6.30’da kalkıp 15 dakika koşuyorsanız bundan sonra 6.15’te kalkıp 30 dakika koşmayı deneyin. Haftada bir kitap bitiriyorsanız bir sonraki hafta 2 kitap bitirmek için uğraşın. Kendinize zaman tanıyın ve konu ne olursa olsun yaptıklarınızın daha fazlasını yapabileceğinizi bilerek hareket edin.
4) Başarılarınızı Kutlayın
Sadece günlük işlerinizi bile yapmanız gerektiği gibi yaptığınız için kendinizi kutlayabilirsiniz. Başarıyı uzak yerlerde veya uç noktalarda aramayın. Başarı her an her yerdedir. Siz sadece onu görmek isteyin…