Ofiste Yapabileceğin 3 Farkındalık Çalışması

Farkındalık, bilinçli farkındalık yani diğer bir deyişle mindfulness; düşüncelerinin, duygularının, bedeninin ve hissettiklerinin an ve an farkında olma hali olarak tanımlanabilir.

Farkındalık sayesinde, vücudumuzda ve çevremizde olup bitenlerle uyum içinde oluruz ve bunun yanında gelecek ve geçmiş ile zihnimizi meşgul etmeden, dikkatimizi şimdiki ana getiririz.

Karantina sonrası, iş yaşamına, yani ofis hayatına hızlı geçtiğimiz için bu dönemde konsantrasyonumuzu, dikkatimizi, motivasyonumuzu sık sık kaybetme eğiliminde oluyoruz, hele pandemi daha da devam ederken… 😞

Farkındalık çalışmaları ile yoğun ve stresli iş hayatında ihtiyacımız olan duygusal zekamızı yönetebilir, öz farkındalığımızı arttırabilir ve olası olumsuz duygu ve olayları yönetebilme kapasitemizi geliştirebiliriz. ☺️

Farkındalık çalışmaları bütünsel olarak, stresi azaltır, kan basıncını dengeler, sakinleştirir, hafızayı güçlendirir ve anksiyete, depresyon gibi duygu durumlarını kontrol altına alır.

Ofiste de dikkatimiz dağılmaya oldukça yatkındır. Baskı ve stres altında dikkatli olmak, karar vermek, aksiyon olmak zorlaşır. Ancak ofiste farkındalık çalışmaları yapmaya başladığında hem “sadece” kendine bir “zaman” ayırmış olursun hem de olanı biteni bir kenara bırakıp şu anı değerlendirerek yaratıcılığını ve dikkatini arttırabilir, stresini azaltabilir ve pratik çözümler ile kararlarını doğru vermeye yardımcı olabilirsin.

Ofiste hem başkalarının dikkatini çekmeden hem de “Beni bu çalışmayı yaparken gören olur mu?  Ne derler şimdi?” stresi olmadan, olduğun yerde veya molanda yapabileceğin 3 tane farkındalık çalışmasından bahsedeceğiz. 😇

  1. Bilinçli Nefes

Çabasız akıp giden nefesinin, bir “an” olsun farkında olmak ve nefesin ile kendini anlamak için:

  • İster molanda, istersen sandalyende gözlerini kapatarak veya rahat hissettiğin bir yere sabit bir şekilde bakarak bilinçli bir şekilde 10 kere, derin bir nefes al ve nefesini verişte derin ve uzun bir şekilde bırak. 10 nefes kendine hediye et 😊🙏🏻
  • Bilinçli nefes almayı kendine hatırlatmak için, örneğin 2 saatte bir alarmını kurabilir veya her molanda kendine sadece 10 nefes ayırarak kendini, hislerini, nefesini anlayabilirsin.
  • Durmanın Gücü

Kendini dinlemek ve gözlemlemek için sadece “bir dakikan” var mı❓

Nasıl hissettiğini ve ne yaşadığını kontrol edebilmek için önce ne yapıyorsan bırak ve dur. Kendine bir dakika ver ve şu anını gözlemle. Şu anda nasıl yaşadığının farkına varmak, eylemlerinde daha bilinçli hale gelmek için durmak, farkındalığın basamaklarından biridir. Farkına varmak için duraklamak, farkındalığın tümüyle ilgilidir.

  • Derin Nefes

Zihnimizi, vücudumuzu ve nefesimizi kullanarak sakinleştirebilir ve strese yönelik algı ve tepkilerimizi geliştirebiliriz.

Nefes vermelerimiz, nefes alışımızdan daha uzun olduğunda zihnimiz ve bedenimiz “dinlen ve sindir” modunu işaret eder ve içten dışa doğru gevşeme başlar. Bunun için büyük bir çabaya hiç gerek yok. 😎 Aldığın ve verdiğin nefesin süresini ölçebilmek için de nefesini saniye saniye sayabilirsin.

Örneğin, nefesi 4 saniyede almayı ve nefesi 8 saniyede vermeye çalışarak farkındalık çalışmamıza başlayabiliriz. Dene bakalım 😊 Eğer 4-8 nefesi ilk başta sana zor geliyorsa 3 saniye nefes almayı ve nefesini 6 saniyede vermeye başlayabilirsin. Nefeslerin derinleştikçe sayıları 5-10, 6-12, 7-14 şeklinde de uzatabilirsin. Deneyimle 🙂 Nefes vermenin süresini uzattıkça, ruh halinde ve bedeninde bir farklılık görecek misin bakalım?

Yazar: Ece Balkan

Written by Altan Yiğit

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir