Ekranda ilerleyen sarı canavarın yemediği şey bırakmadığı Pac-Man, 80’li yılların en büyük bombası olmuştu. Hala daha oyun platformlarında güncel olarak yer alan Pac-Man’ın stratejik olarak sahip olduğu birkaç detay bulunmakta.
1) Yemek yeme görevi, kadınların ilgisini çekmek için düşünülmüştü.
Pac-Man’ın asıl görevi önüne çıkanları tüketmek. Asıl amacının ortaya çıkışı ise 80 yıllarda video oyunlarının hedef kitlesi erkekler idi. Toru Iwatan’ın amacı ise hedef kitleyi değiştirmekti.
2) Orijinal çıkış ismi Puck-Man olacaktı.
Puck-Man ismi, Japon dilinde yemek yemek olarak geçen ‘pakku pakku’den esinlenmişti. Pakku pakku aslında kıtır kıtır yemek anlamında kullanılıyor. Oyunun içeriğine fazlasıyla uygun olacaktı ancak ‘Puck’ İngilizce de ‘afacan peri, yaramaz çocuk’ anlamı taşıyordu. Anlam karmaşası göz önüne alındığında oyunun isminin Puck-Man konulması pek de uygun olmayacaktı. Okunduğunda benzer bir ses bütünlüğü oluşturması sebebi ile oyunun isminin Pac-Man olmasına karar verildi.
3) Pac-Man’ın Fever şarkısı oyunun konsept albümü haline geldi.
Oyunun bu kadar oynanması yanı sıra Buckner&Garcia’nın ‘Pac-Man Fever’ şarkısı beklenmedik bir rekor kırmıştı. Bu beklenmedik rekor CBS Records’un dikkatini çekti ve şirket tarafından şarkının albümü talep edildi. Albümde Pac-Man, Frogger, Centipede, Donkey Kong, Asteroids, Berzerk, Defender adlı 8 şarkı yer aldı. Albüm, 2 milyon satış rakamına ulaştı.
4) Oyunun gün geçtikçe yeni versiyonları üretildi.
İlk çıktığı günden bu yana devamlı değişiklik içeren Pac-Man oyununun orijinal versiyonu, yenilenen versiyonlara göre çok daha az oynandı.
5) Pac-Man 1982 yılında Time dergisinde kapak oldu.
Oyun konsolu olarak 1980 yılında oynayıcılara sunulan Pac-Man, ilk senelerde popülerliğe ulaştı. 1982 yılında Pac-Man’in popülerliği kanıtlandı ve Eylül ayında Time dergisine kapak oldu.
6) Pac-Man birden fazla Guinness Rekoru’na sahip.
Dünyayı kasıp savuran bu popülerliğin yanı sıra sahip olduğu başarılar ile de kendinden çokça söz ettiriyor Pac-Man. Üretim ve Tüketim aşamalarında yüksek oranlarla Guinness Rekorlar kitabında ‘En Çok Tanınan Video Oyun Karakteri’ ve ‘En Başarılı Jeton Oyunu’ olarak yerini alıyor.
7) Google’ın Pac-Man Doodle ortaklığı şirketleri olumsuz etkiledi.
İki büyük dev bir araya gelerek 21 Mayıs 2010 da Google giriş sayfasına Pac-Man Doodle’ı yerleştirdi. Doodle’ın giriş sayfasında olması dikkatleri üzerine çekti ki milyonlarca insan tek tıklama ile Doodle üzerinden Pac-Man oynadı. Dünya genelinde Doodle üzerinden 4.8 milyon saat oynanan Pac-Man, şirketleri 148 milyon dolar zarara uğrattı.
8) Pac-Man adlı bir televizyon programı yapılması planlanmıştı.
2011 yılında ‘Pac-Man’ adlı bir televizyon programı yapılması planlandı. Roy Bank, televizyon programı teklifi fikrinin çıkış noktasının Pac-Man oyunun aslında ne olduğunun ve hayatımıza neler kattığı fikrinden ortaya çıktığını söyledi. Yine de bu televizyon programına neden ihtiyaç var sorusunun içini tam doldurmadı. Televizyon programı teklifi yayın hayatına aktarılmadı.