Kadınlar Hamileliğe Nasıl Hazırlanmalı?

Sağlıklı ve sorun yaşamadan bir hamilelik dönemi geçirmek için kadınların dikkat etmesi gereken durumlar vardır. Kadınlar hamileliğe nasıl hazırlanmalı konusunda yazılmış birçok yazı var, ancak önemli olan bu önemli detayları kesinlikle uygulamak gerektiği. Bir kadının genel sağlık durumundan beslenmesine, spor yapmasından stres seviyesine kadar her bir detay, karnında büyüteceği bebek için çok önemlidir, ancak hamile kalmak için daha da önemlidir. Çünkü günümüz şartlarında yaşanan tüm kargaşa ve sağlıksız uyaranlarla birlikte hamile kalabilmek de büyük bir şans!

Anne adayının hamile kalmadan önce, hamilelik dönemine en iyi şekilde hazırlanması gerekir. Kadın vücudunun her detayı ile hamilelik için doğru ve sağlıklı şekilde hazırlanması önemlidir.

Doktorunuzu seçin ve düzenli şekilde muayene olun. 

Doktorunuzu kendiniz seçin ve ilk muayenenizle birlikte hamile olmaya karar verdiğinizi de belirtin. Eğer bir sorun varsa önceden belirlenmesi ve en sağlıklı şekilde tedavi edilmesi için bu aşama çok önemlidir. Eğer aileden gelen genetik rahatsızlıklar da varsa genetik danışmanlık da gerekebilir. Sizin metabolik rahatsızlıklarınız varsa bu aşamada tedavi yöntemlerine başlanmalıdır.
Kullandığınız ilaçları doktorunuza söyleyin. 

Düzenli kullandığınız ilaçlar varsa, bunları doktorunuzla paylaşın. Bazı ilaçların bırakılması ya da yeniden planlanması gerekebilir. Hamile kalmaya karar verdiğinizde soğuk algınlığı ilaçlarından tutun, ağrı kesiciler gibi ilaçlara kadar tüm ilaç tiplerini almadan önce mutlaka doktorunuza danışın.

Genel bir check-up muayenesinden geçin.

Vücudunuzun genel durumunu, olası rahatsızlıkları öğrenmek ya da vitamin ve mineral eksiklikler varsa düzeltmek için bir check-up muayenesinden geçerek, başka rahatsızlıklar olup olmadığını netleştirin. Kansızlık da bu aşamada yakalanabilen bir durumdur ve hamilelik öncesinde kan seviyesi normale getirilmelidir.

kadinlar-hamile-kalmak-icin-nasil-hazirlanmali

Sağlıklı ve doğal şekilde beslenin. Beslenme alışkanlıklarınızı gözden geçirin ve yediğiniz kötü ya da sağlıksız kategoride yiyecekler varsa hemen sağlıklı olanlarla değiştirmeye başlayın. Şekerden uzaklaşın ve sağlıklı yağlara yönelin. Boş kaloriler yerine sağlıklı kalorileri tercih edin. Herşeyi mevsiminde yemeye özen gösterin. Paketli ve işlenmiş gıdalardan uzak durun. Öğün atlamayın.
Sağlıklı bir kiloya gelin. 

Aşırı kilolu olmak da, fazla zayıf olmak da hamilelik için sorun yaratabilen bir durumdur. Vücudunuzda sağlıklı bir yağ oranı ile normal bir kiloda olmaya gayret gösterin. Hamile kalmadan önce ideal kilonuzu tespit ederek, bu kiloya ulaşmaya ve bu kiloda kalmaya çalışın. Normal yaşantınızda sürekli diyet yapmaya çalışmak da vücudunuzda bazı eksikliklere yol açabilir. Sağlıklı beslenmeye özen gösterin yeter.
Folik asit desteği alın.

 Hamile kalmaya karar verdiğiniz andan itibaren düzenli olarak folik asit almalısınız. Bu konuda doktorunuz size yardımcı olacaktır, siz kendi kendinize başlamayın. Folik asit hem size destek olması hem de bebeğinizin gelişimi açısından çok önemlidir. 

hamilelik-oncesi-neler-yapilmali

Sigara, alkol ve düzensiz hayattan uzaklaşın. Sigara ve alkol kullanımı, ilaç bağımlılığı hamilelik açısından riskli durumlardır. Hem vücutta yarattığı tahribat hem de kısırlığa kadar giden sıkıntılı durumlara yol açabilir. Keşke hiç kullanılmasalar, ancak kullananlar için de bu aşama bir adım olabilir. Sigara ve alkol bırakılmalıdır. Düzensiz ve sağlıksız ortamlardan da uzaklaşılmalıdır. Uyku düzenine önem verilmelidir. Stresli ortamlardan da uzak durulmalıdır. Sağlıklı sporu hayatınıza kattığınız daha sakin bir hayata geçmelisiniz. 

Op.Dr. Alper Şişmanoğlu

Written by Altan Yiğit

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir