Koronavirüs Türkiye’de: Sağlık Bakanlığı’nın Önerdiği Korunma Yöntemleri ve Bilmemiz Gerekenler

11 Mart’ın ilk saatlerinde Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yaptığı açıklamaya göre, Çin’de başlayıp 2 ayda tüm dünyaya yayılan Koronavirüs’ün Türkiye’de de olduğu kesinleşti. Fahrettin Koca virüsün bir erkek bireyde tespit edildiğini, kendisinin ve ailesinin karantinaya alındığını belirtti. Peki ülkemizde de yayılması muhtemel olan Koronavirüs’ten nasıl korunacağız? Bu virüs hakkında bilmemiz gerekenler neler? Sağlık Bakanlığı’nın yayınladığı dökümanlar üzerinden sizin için derledik!


Yeni Koronavirüs nedir?

Yeni Koronavirüs solunum yolu enfeksiyonu yapan bir virüstür. Dünya üzerinde ilk kez 1960’lı yıllarda görülen ‘2019-nCoV’ olarak adlandırılan virüs, Aralık ayında Çin’in Wuhan bölgesinde yeniden ortaya çıkmasıyla beraber tüm dünyaya yayılmaya başladı. Hafif, orta ve ağır olmak üzere farklı hallerde seyredebilen Koronavirüs, daha önce 2002’de çıkan SARS ile 2012’de çıkan MERS virüsüyle aynı gruptandır.


Koronavirüs nasıl bulaşır?

Hasta kişilerin öksürme veya hapşırmayla ortaya saçtığı damlacıkların ortamdaki diğer bireylerin ağız, burun ve gözlerine temasıyla, damlacıkların yapıştığı yüzeylere dokunduktan sonra ellerin ağız, burun veya göze götürülmesiyle bulaşabilmektedir.


Koronavirüs belirtileri nelerdir?

En sık karşılaşılan belirtiler ateş, öksürük ve solunum sıkıntısıdır.Şiddetli vakalarda ise zatürre, ağır solunum yetmezliği, böbrek yetmezliği ve ölüm gelişebilir. Kuluçka süresi 2 ila 14 gündür.


Koronavirüs’ten korunmak için neler yapılmalıdır?

El hijyenine önem verilmelidir. Eller en az 20 saniye boyunca sabun ve su ile yıkanmalı. Sabun ve suyun bulunmadığı durumlarda ise alkollü el dezenfektanları ile eller sık sık temizlenmeli. Özellikle halka açık alanlarda sık sık elleri temizlemekte fayda var.

İçinde bulunduğunuz mekanların havalandırılmasına dikkat etmelisiniz. Günlük yaşamda içinde bulunduğumuz sınıflar, iş yerleri, kütüphaneler gibi kapalı olan alanlar sık sık havalandırılmalı. Dengeli ve sağlıklı beslenme büyük önem taşıyor.Yapılan açıklamalara göre virüs özellikle bağışıklık sistemi düşük olan insanlara zarar veriyor. Bu yüzden bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için dengeli ve sağlıklı beslenmelisiniz. Gıdaları tüketmeden önce iyice yıkamaya da özen göstermelisiniz.


Koronavirüs belirtileri varsa ye yapılmalı?

Son 14 gün içerisinde enfeksiyon görülen ülkelerden birinden geldiyseniz cerrahi maske takarak en yakın sağlık kuruluşuna başvurun. Eğer öksürüyorsanız, ateşiniz varsa ve nefes almakta zorlanıyorsanız, cerrahi maske takarak en yakın sağlık kuruluşuna başvurun. Evde izolasyon önerilen bir kişiyle aynı odada bulunduğunuz anlarda maskenizi mutlaka takın.


Koronavirüs ile ilgili sıkça sorulan sorular

Tanısı nasıl konulur? Yeni Koronavirüs’ü tespit edebilmek için gerekli olan moleküler testler ülkemizde mevcuttur. Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü labarıtuvarlarında çalışılmaktadır. Önlemek veya tedavi etmek için bir ilaç var mıdır? Halen hastalığa özel bilinen bir tedavi yoktur. Hastanın genel durumuna göre gerekli destekleyici tedavi uygulanmaktadır. Antibiyotiklerle tedavi edilebilir mi? Antibiyotikler virüslerin neden olduğu enfeksiyorı önlemek veya tedavi etmek amacıyla kullanılamaz. Aşısı var mıdır? Yeni Koronavirüs için geliştirilmiş bir aşı henüz mulunmamaktadır. Fakat aşı geliştirme çalışmaları ve tedaviye yönelik çalışmalar devam etmektedir. Kimler daha fazla etkilenir? Elde edilen veriler doğrultusunda, ileri yaştakiler ve kronik hastalığı olanlarda enfeksiyonun ağır seyretme riski yüksektir.

Evde bakılan hayvanlar Yeni Koronavirüs bulaştırabilir mi? Evde bakılan kedi/köpek gibi evcil hayvanların Yeni Koronavirüs ile enfekte olması beklenmemektedir. Evcil hayvanlarla temas sonrası her zaman eller su ve sabunla yıkanmalıdır. Böylece hayvanlardan bulaşabilecek hastalıklara karşı korunma sağlanacaktır. Burnu tuzlu su ile yıkamak Yeni Koronavirüs enfeksiyonunu önlemeye yardımcı olur mu? Hayır. Burnu tuzlu su ile yıkamanın insanları Yeni Koronavirüs enfeksiyonuna karşı koruduğuna dair bir kanıt yoktur. Daha detaylı bilgiye Sağlık Bakanlığı’nın web sitesi üzerinden ulaşabilirsiniz.

Ceotudent

Written by Altan Yiğit

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir