Koronavirüs: Zihinsel Sağlığınızı Nasıl Korursunuz?

Koronavirüs dünyayı bir belirsizliğe sürükledi. Birçok ülke virüsü engellemek için çeşitli önlemler aldı. Bizler ise evlerimizde kalarak haberleri ve gelişmeleri takip ediyoruz. Bütün bunlar, özellikle anksiyete ve OKB (Obsesif-kompulsif bozukluk) gibi koşullarla yaşayan insanların sağlığını olumsuz yönde etkiliyor.Peki, zihinsel sağlığımızı nasıl koruyabiliriz?


1) Haberleri sınırlandırın ve okuduklarınıza dikkat edin

Kendinizi daha iyi hissettirmeyen şeyleri okumak, izlemek için harcadığınız zamanı sınırlandırın ya da haberleri kontrol etmek için belirli bir zamana karar verin.Çok fazla yanlış bilgi var. Güvenilir bilgi kaynaklarına bağlı kalarak haberdar olun.


2) Sosyal medyaya ara verin ve bildirimlerin sesini kapatın

Sosyal medya zaman zaman tetikleyici olabiliyor. Hangi hesapları takip ettiğinizi kontrol edin ve koronavirüs hasthaglerini tıklamaktan kaçının. Sosyal medyada doğrulanmamış haberlere maruz kalınması, kaygıların artmasına sebebiyet verebilir.


3) Ellerinizi yıkayın ama aşırı değil

OKB ve bazı endişe türleri için, sürekli ellerinizi yıkamanızın söylenmesi zorlayıcı olabilir. Burada dikkat edilmesi gereken konu işlevdir. Örneğin, virüsün yayılma riskini azaltmak için önerilen süre boyunca mı yıkama yapıyorsunuz, yoksa bunu belirli bir sırayla ritüel olarak mı yapıyorsunuz?


4) İnsanlarla bağlantıda kalın

Çevrenizdeki insanlarla bağlantıda olduğunuzu hissedin. Kendi kendinizi izole ediyorsanız, gününüzün rutinleşmesi veya çeşitlilik kazanması arasında bir denge kurun.Bu süreçte oldukça üretken hissedebilirsiniz. Yapılacaklar listeniz üzerinde çalışabilir veya okumak istediğiniz bir kitabı okuyabilirsiniz. Ancak, önemsediğiniz kişilerle online görüşmeler yapmayı da ihmal etmeyin.


5) Tükenmişlikten kaçının

Mümkün olan her yerde güneş ışığına ve doğaya erişmeye devam edin. Egzersiz yapın ve iyi beslenin.


AnxietyUK Derneği, anksiyete ve endişelerle başa çıkmak için “Apple” tekniğini uygulamayı önerir.Acknowledge (Onay): Belirsizliği fark edin ve onaylayın.Pause (Duraklatma): Normalde yaptığınız gibi tepki vermeyin. Duraklayın ve nefes alın.Pull back (Geri çekilin): Kendinize bunun sadece endişe verici bir konuşma olduğunu söyleyin. Bu sadece bir düşünce ya da his. Düşündüğün her şeye inanma. Düşünceler gerçekler değildir.Let go (Bırak gitsin): Düşünceyi veya duyguyu bırakın. Hepsi geçecek. Onlara cevap vermek zorunda değilsiniz.Explore (Keşfedin): Şimdiki anı keşfedin ve nefes alıp vermenize odaklanın. Etrafınıza bakın ve ne gördüğünüzü, ne duyduğunuzu, neye dokunabileceğinizi, neyi koklayabileceğinizi fark edin. Ardından dikkatinizi başka bir şeye verin. Endişeyi fark etmeden önce yaptığınız şeye devam edin ya da yeni bir şey yapın.


Haberlerden endişe etmek anlaşılabilir, ancak bu durum birçok insanın mevcut zihinsel sağlık sorunlarını daha da kötüleştirebilir. Bu süreçte mümkün olduğu kadar sakinliğimizi korumalıyız ve zihnimizi farklı uğraşlarla meşgul etmeliyiz.
Ceotudent

Written by Altan Yiğit

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir