Madde Madde Hamilelik Öncesinde Beslenme Nasıl Olmalı?

Hamileliği planlayarak, zorlukları olsa da son derece keyifli bir süreci başlatmış oluyorsun. Şimdi hamile kalma heyecanını yaşamanın vakti. Bu sürecin en keyifli yanı ise o güzel haberi alman olacak. Sonrasında senin için yepyeni bir dönem başlayacak. Daha oralara gelmedik ama. Şimdilik gündemin, hamile kalmak ve sağlıklı bir hamilelik için neler yapabileceğin. Bu konuda beslenme oldukça önemli. Hamilelik öncesi yeterli ve dengeli beslenme, hamile kalmak ve hamileliğin boyunca sağlıklı olmak için sana yardımcı oluyor. Hamilelik öncesinde artan beslenme ihtiyacı, multivitamin ve mineral içeren gıda takviyeleri ile desteklenebilir.

Sadece senin değil, partnerinin de beslenmesine dikkat etmesi gerekir. Bu süreçte sağlık profesyonellerine danışarak ve iyi dengelenmiş bir beslenme planı uygulamalısın. Sağlıklı beslenme, farklı türdeki besleyici gıdaların dengesini içeriyor. Hadi, şimdi madde madde hamilelik öncesinde nasıl beslenebileceğine bir bakalım.

1- Taze meyve, sebze ve tam tahıllar gibi lif açısından zengin karbonhidratlar tüket.

2- Yağsız süt yerine tam yağlı süt tercih et veya her gün bir porsiyon tam yağlı yoğurt ye.

3- İçtiğin kahve miktarını azalt veya hiç tüketme. Kafein tüketimini günlük maksimum 200 mg’da tutmaya çalış. Kafeinin çikolata, çay, kola ve enerji içeceklerinde de bulunabileceğini unutma.

4- Alkol ve şekerli alkolsüz içeceklerden uzak dur.

5- Bol bol su iç. Hatta günde 2 litre su içmeyi hedefle.

6- Aldığın şeker miktarını azalt. Beyaz sofra şekeri yerine akçaağaç şurubu, bal veya agave özü gibi doğal tatlandırıcılar kullanabilirsin.

7- Listeria içerebilecek yiyeceklerden uzak dur. (Yumuşak peynirler, etli börekler, soğuk etler, hazır salatalar, çiğ veya füme deniz ürünleri, çiğ yumurtalar gibi.) Yediğin tüm yumurta, et ve balıkların iyice pişirildiğinden emin ol.

8- Folik asit takviyesi bu dönemde çok önemli.

Çünkü takviye folik asit alımı, anne adayının folat düzeyini artırır. Düşük folat düzeyi fetüsün gelişiminde nöral tüp kusurları icin bir risk faktörüdür. Hamilelik dönemindeki faydalı etki icin, gebelikten en az 1 ay oncesi ve 3 ay sonrasına kadar takviye olarak günlük 400 μg folik asit alınmalıdır. Nöral tüp kusurlarının çoklu risk faktörleri vardır ve bu risk faktörlerinden birini değiştirmenin yararlı bir etkisi olabilir.

9- Partnerin de çinko ve E vitamini yönünden zengin besinler tüketmeye dikkat etmeli.

10- Partnerin ve sen mümkün olduğunca organik gıdalar tüketmelisiniz.

Hamileliğe hazırlandığın bu süreçte önce stres yapmıyor ve her şeyin keyfini çıkarıyorsun, sonra beslenmene çok dikkat ediyorsun. Normal beslenmeni doktoruna ve eczacına danışarak takviye edici gıdalarla destekleyebilirsin. Aktif folik asit formu olan Metafolin®* içeren Elenatal 1 içerisinde selenyum ve iyotun da yer aldığı 12 vitamin ve 8 mineral bulunur. Elenatal 1 hamilelik  planlama aşamasında ve hamilelik süresince kullanılabilen bir takviye edici gıdadır.

Unutma ki iyi beslenmek, dengeli, çeşitli ve yeterli miktarda beslenmek demek. Bu da o iyi habere giden yolu kısaltmak demek. Şimdi kendine çok iyi bakma, stresi hayatından uzaklaştırma ve bu sürecin sana güzellikler getireceğine inanma zamanı!

Kaynak: https://www.elenatal.com.tr/bebek-sahibi-olmayi-planliyorum/beslenme/?utm_campaign=2021-02-12–branded–awareness&utm_content=hamilelik%E2%80%94suggestions–text&utm_medium=display&utm_source=pepapp

*Metafolin® MerckKGaA’nın tescilli markasıdır.

L.TR.MKT.CH.02.2021.3954

Written by Altan Yiğit

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir