Bu Makale Tam Dişine Göre!

Günlük kişisel bakımlarımızda belki de en az dikkat ettiğimiz kısım ağız ve diş bakımımız. Dişlerimizi, genellikle yatmadan önce, üstün kötü fırçalayıp banyodan çıkıyoruz. Oysaki ağız ve diş sağlığında mutlaka uygulamamız gereken rutinler var. Çünkü bunları uygulamazsak ağız kanserinden dişlerimizi kaybetmeye kadar birçok riskle karşı karşıya kalabiliriz. Ağız tedavisinde hasarlı dişi çekmek yerine dişi yaşatmak daha mühimken, dişlerimize de gereken ilgiyi göstermemiz şart. Eğer güldüğünde zombiye benzemek istemiyorsan sen de ağız ve diş sağlığına önem ver.

Hadi, dişe dokunur bir bakım yapalım!

1- Diş fırçanı iyi seç. Ne çok sert ne de çok yumuşak olsun. Ağzının her bölgesine ulaşabilsin. Hatta arkasında dilini de temizleyecek pütürleri olsun. Çünkü dilimizde de mikroplar bulunabiliyor. Şarjlı diş fırçaları ise en etkilisi. Ayrıca bir diş fırçasını en fazla 3 ay kullanmalısın.

2- Dişlerini sert fırçalamak onları sadece aşındırır. Önemli olan doğru fırçalama tekniğini kullanmaktır. Diş fırçalama süren 2 dakika olmalı. Her öğünden sonra, ağzının içindeki her köşeyi, en zor ulaşılan bölgelere dek fırçala.

3- Dişleri fırçalamak yetmez. Çünkü ne kadar uğraşırsan uğraş diş fırçasının ulaşamadığı bölgeler olacak. Buralar için de günde bir kere diş ipi kullan. Diş ipinin de ulaşamadığı bölgeler için sabah ve akşam olmak üzere iki kere ağız gargarası yap. Böylece bakteriler tamamen yok olacak.

4- Her şeyde olduğu gibi ağız ve diş bakımında da beslenme çok önemli. Bazı besinler dişleri sarartır ve çürütür. Mesela kahve, sigara, beyaz şeker ya da kola gibi. Bazı besinler ise dişleri besler ve beyazlatır. Mesela elma, armut ve kereviz gibi.

5- Yatmadan önce ağız bakımını iyi yap. Gece boyunca ağzında biriken bakterilerden bu şekilde kurtulmuş olursun. Ayrıca tatlı ve asitli şeyler yiyip içtikten sonra da dişlerini mutlaka fırçala. Üstüne de bir bardak su içmeyi unutma.

6- Su içmek dişleri beyazlatır, ağzı nemlendirir, besin artıklarını dil ve dişlerden temizler ve ağız kokusunu önler. Bol bol su iç. Ayrıca tarçın da ağız içi bakterilerle mücadelede çok etkilidir.

7- Kalsiyum içeren besinler dişlerine iyi gelir. (Çünkü dişlerin de birer kemik.) Bunlar badem, süt, yoğurt gibi besinlerdir. Karbonatla dişlerini beyazlatmaya da çalışma. Dişlerine kalıcı bir zarar verebilirsin.

8- Naneli ya da şekerli sakızlar ağız kokusunun önüne geçmez. Hatta diş çürüklerine neden olurlar. En iyisi şekersiz sakız çiğneyerek tükürük salgılamaktır. Tükürük, ağız kokusuyla savaşır. İçinde güçlü bakteri öldürücüler ve yemek artıklarını söküp mideye gönderen güçlü enzimler bulunur.

9- Diş macununu iyi seç. Dişleri beyazlattığını iddia eden macunlar iyi değildir. Granülleri büyük olan macunları da seçmemeli ve macunu fırçaya mercimek tanesi kadar sıkmalısın. Dişlerini fırçalamadan önce diş fırçanı ve ağzını ıslatmana da gerek yok.

10- Düzenli diş kontrolü yaptırmayı unutma. Özellikle dişine implant, dolgu vs. yapılmışsa bunları kontrol ettir. Çünkü eskimiş olabilirler. 6 ayda bir dişçine git ve onun önerilerini dikkate al. Eğer diş eti kanamaların çoksa hiç vakit kaybetmeden dişçine gitsen iyi olur.

Written by Altan Yiğit

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir