Epikür felsefesi, insanları gerçekten mutlu eden şeylere rehberlik etmek için felsefede en etkili okullardan biri olmuştur.Felsefe, her zaman mutluluk arayışında ve iyiliğin peşinde olmuştur. Hayatı ve onu sonuna kadar nasıl yaşayabileceğimizi anlamaya çalışmıştır.Felsefenin ve sonsuz felsefi düşünürlerin birçok düşünce okulu vardır. Her birinin, işleri neyin iyi hale getirdiği ve hayatımızla nasıl mutlu olabileceğimiz konusunda kendi fikirleri vardır. Bugün size mutluluk ve sükunet getiren bir düşünce okulu olan Epikür felsefesinden bahsedeceğim.
Epikür Kimdir?
Epikür, Helenistik dönemde yaşayan bir Yunan filozofudur. Minimalizmle mutlu ve huzurlu bir yaşam sürmeyi öğretmeyi amaçlayan Epikür felsefesinin kurucusudur.Epikür, ilk adalet biçimi olan “zarar vermeyen veya zarar görmeyen” kavramını geliştiren ilk kişidir. İnsanların birbirine karşı görevleri olduğunu ve bu görevleri yerine getirerek başkalarının da bize aynısını yapacağını düşünüyordu. Bu, bize bir toplulukta yaşadığımızı, komşumuzu tanımasak da eylemlerimizin onları etkileyebileceğini hatırlatır.
Epikür Felsefesi Nedir?
Epikür felsefesi, İ.Ö. 307 civarında kurulmuş ve bir insanın arayabileceği en büyük iyiliğin mütevazı zevkler olduğunu öğretmiştir. Bu bizi huzura, acı ve korkunun yokluğuna getirir. Kendimizi sıkıntılardan kurtardıktan sonra, mutluluk ve dinginlik içinde basit bir hayat yaşayabiliriz.Epikür felsefesi, gerçek huzura ulaşmamız için, dünyanın nasıl işlediğini ve arzularımızın sınırlarını öğrenmemiz gerektiğini öğretir. Erdem ve sadelik ile “neşeli yoksulluk” içinde yaşamaya başlayabiliriz.
Epikürcülük, ister gıda ister ilişkilerde olsun, yaşamın tüm alanlarında ılımlı olmayı öğretir. Bir şeyden çok zevk alarak aç gözlü oluruz ve daha fazlasını arzulamaya başlarız. Bu, bizi erdemli davranışlardan uzaklaştırır ve hayatımızdan memnun olmayız.
Epikür Felsefesi Bizi Nasıl Daha Mutlu Edebilir?
Epikür felsefesi, John Locke, John Stuart Mill, Friedrich Nietzsche ve hatta Thomas Jefferson gibi filozofları etkiledi. Buradan, basit ve tatmin edici bir yaşamın ne kadar etkileyici olduğunu anlayabiliriz.Zaman değişse de Epikür tarzı düşünceyi modern dünyada uygulayabileceğimiz birçok yol var:
Sahip olduklarınız için minnettar olun. Epikür felsefesinin ana teması, kendi imkanlarınız içinde yaşamak ve sahip olduklarınızın tadını çıkarmaktır. Çevrenizdeki insanlara ve yaşamınızdaki güzel şeylere minnettar olun. Sürekli bir sonraki büyük şeyi ararsanız, sahip olduklarınızı ve size mutluluk getiren şeyleri görmezden gelmeye başlarsınız.
Açgözlülüğünüzü sınırlandırmayı deneyin. Sadelik içinde yaşamak, açgözlü olmamak için her zaman çabalamamız gerektiği anlamına gelir. İçinde yaşadığımız hızlı, teknoloji ağırlıklı dünyada, sürekli yeni şeyler ile karşı karşıya kalıyoruz. Reklamlar, eski modelin güncellenmesi gerektiğini ve kesinlikle en yeni sürüme sahip olmamız gerektiğini vurguluyor. Bunun doğru olmadığını biliyoruz. Zaten zevk aldığımız şeye sahip olduğumuz için şanslıyız. Fazlasına gerek yok.
Zevk almayı ölçülü şekilde yapın. Hepimiz çok fazla yemek yemek ve lüks içinde yaşamak gibi şeylere zaman harcarız. Yaşamın her kısmından zevk almak kötü bir şey olmasa da ölçülü olmak önemlidir. Lüksten uzaklaştıkça daha az zevk alacağınızı düşünmeyin. Hayatımızın iyi kısımlarını daha iyi yapan, daha az iyi kısımlarıdır.
Arkadaşlarınız ve ailenizle zaman geçirin. Epikür felsefesi topluluk, arkadaşlar ve aile üzerine odaklanır. Bu topluluğu oluşturmak ve onları kendinize yakın tutmak önemlidir. Etrafınızda sevdiğiniz insanlara sahip olmak, hayatı daha eğlenceli hale getirir. Sevdiklerinizle bağlantınızın kopması kolaydır, ancak onları aramak ve bir araya gelmek için zaman ayırın. Kendinizi sevdiğiniz insanlarla çevrelediğinizde mutlu olmak için her şeyin daha azına ihtiyaç duyacaksınız.
Felsefenin bize ve dünyaya sunacağı çok şey var. Bize, kendimiz ve yaşadığımız dünya hakkında çok şey öğretir ve bizi gerçekten neyin mutlu edebileceğini derinlemesine anlatır.Epikür felsefesi, bizi mutlu edeceğini düşündüğümüz her şeye ihtiyacımız olmadığını öğretir. Hayatın iniş ve çıkışlarının tadını çıkarmalı ve etrafımızı sevdiğimiz insanlarla çevrelemeliyiz.
Yazar: Ceotudent