Neden Sıkılırız ve Nasıl Üstesinden Geliriz?

Her sabah alarmınız çaldığında yeni bir günün heyecanını yaşamak yerine yine işe ya da okula gideceğiniz için üzülüyor musunuz? Sabahları erken kalkmak eziyet gibi mi geliyor? Merak etmeyin yalnız değilsiniz. Öğrencilerle yapılan bir araştırma sonucunda her üç kişiden birinin okulunda ya da işinde sıkıldığı öğrenildi. Peki, neden sıkılıyoruz?


1) İşiniz, bölümünüz ve ilgi alanlarınız arasında bir uyuşmazlık olabilir.

Meşgul olduğumuz şeyin ilgilerimizle uyuşmaması sık rastlanan ancak çoğu zaman fark etmediğimiz bir durumdur. Peki neden burayı tercih ettiniz? Maaşı yüksekti/kazandığınız puan boşa gitmemeliydi, ne dersiniz? Eğer ana sebep buysa, ilgilerinizi tekrar gözden geçirebilirsiniz.


2) Belki de, kapasitenizi tam olarak kullanamıyorsunuzdur.

Herkesin güçlü yönleri ve yetenekleri vardır. Eğer sürekli gittiğiniz halde sıkıldığınız bu yer kapasitenizin altındaysa, yapmanız gerekenleri ilgi çekici bulmuyor olmanız çok normal. Bu şekilde zamanla motivasyonunuzu da kaybedebilirsiniz.


3) Öğrenmek ve kendinizi geliştirmek için az fırsatınız mı var?

Haftalarca ya da aylarca aynı işi yaptığınızı düşünün. Sıkıntıdan ölecekmiş gibi hissedersiniz değil mi? Eğer bulunduğunuz yer size öğrenmek için yeterince fırsat vermiyorsa, kendinizde bir gelişme göremezsiniz. Bunun sonucunda hayal kırıklığı ve sıkıntı dolu günler sizi bekleyecektir.


4) Çok fazla boş vaktinizin olması sıkılmanıza sebep olacaktır.

Çalışırken molalar vermek önemlidir. Ancak çok fazla boşta olduğunuzda aklınız başka yerlerde olacaktır. Can sıkıntınızdan dolayı yemeği nerede yiyeceğinizi, ilişkilerinizdeki sorunları, komşularınızın bu sabah yaptıklarını vs. düşünebilirsiniz.


5) Tükenmiş ve yorgun hissettiğiniz için de sıkılabilirsiniz.

Hayatınızda ulaşmak istediğiniz birçok hedefiniz olduğunda dikkatinizi ve enerjinizi işinizden farklı bir yere çekmek çok kolaydır. İşlerinize daha az efor harcadığınızda motivasyon ve ilginizi kaybedebilirsiniz, bu da canınızı sıkacaktır.


6) Bir hedefiniz yok mu?

Uzun süre boyunca görevlerinizin aynı olması size kaybolmuş hissettirebilir. Günlük rutininizin sürekli tekrarlanmasına alışıp tutku ve ilgilierinizi kaybedebilirsiniz.Sıkılmak öyle hafife alınacak bir şey değil. Bu problemin uzun süre devam etmesi stresinizin artması, kötü alışkanlıklar edinmek ve üretkenliğinizin düşmesi gibi daha büyük sorunlara yol açabilir. Peki bunun üstesinden nasıl geleceğiz?

  • Sizi anlayacak ve yardım edebilecek birisiyle durumunuz hakkında konuşarak, daha zorlayıcı/ilgilerinizle uyuşan görevler isteyebilirsiniz. Bu hamleyle hem sıkıntıdan kurtulacak hem de gelişme ve öğrenme isteğiniz sayesinde takdir edileceksiniz.
  • Yeteneklerinizi tamamen kullanabilmek adına, tekrar eden ve sizi zorlamayan görevleri bitirip sorumluluğunuz olmayan başka şeylerle ilgilenebilirsiniz. Zamanla bu çalışma ve öğrenme şevkiniz fark edilebilir ve böylece daha ilgi çekici görevler edinebilirsiniz.
  • Çok fazla boş vaktiniz varsa, bilgi birikiminizi genişletip yeni şeyler öğrenebilirsiniz. Unutmayın, donanımlı insanlar her zaman çok daha değerlidir.
  • Hedeflerinizi ve beklentilerinizi keşfedin, bu aynı zamanda sizi çalışmak için motive edecektir.
  • Eğer ihtiyacınız varsa ara vermekte asla tereddüt etmeyin. Sizi dinlendirecek bir mola, ileride daha fazlasını başarmanız için çok yardımcı olacaktır. Hazır hissettiğinizde geri dönün ve kısa bir molanın size verdiği gücü fark edin.

Ceotudent

Written by Altan Yiğit

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir