Nomofobik misiniz?

– Günde kaç saat sosyal medyada vakit geçiriyorsunuz?
– Sosyal medyada olmadığınızda ya da telefondan uzak kaldığınızda rahatsızlık hissediyor musunuz?
– İnternet olmadığında geçirilen vaktin sizin için bir önemi yok mu?
Nomofobik olabilirsiniz!!

Nomofobi; cep telefonunun olmaması ya da cep telefonundan uzak kalma korkusu olarak tanımlanabilir.

Günümüzde cep telefonu bir çok şeyi bir arada yapabilmemize olanak sağlıyor. Örneğin; telefonunuzu evde unutmanız demek ajandanızı, müzik çalarınızı, gazetenizi, alışveriş veya randevu listenizi evde unutmak demek. Bu da aslında nesneye yani telefona bağlılıktan ziyade yaptığı işlere bağlı olduğumuzu gösteriyor biraz..

Ayrıca cep telefonu duygusal açıdan da fonksiyonel bir cihaz. Kendimizi gergin ya da mutsuz hissettiğimizde bu duygulardan kaçmak için en sevdiğimiz oyuncağımıza sarılıyoruz. Onunla kendimizi daha yeterli ya da güçlü hissedebiliyoruz. Cep telefonuyla oyun oynuyoruz, istediğimiz karakter olabiliyoruz, okuyoruz ve hatta kaybolduğumuzda bile bizi gitmek istediğimiz yere o götürüyor…

Tisseron “insanoğlu nasıl var olmak için başkalarına ihtiyaç duyuyorsa, yakınlarından ayrılma korkusunu da hep içinde taşıyor demektir.” diyor. Yani akıllı telefonlardan ayrılamamak aslında arka planda yatan başka korkularımızı bastırmak için de geliştirdiğimiz bir duygusal bağımlılık olabilir.

Şunları lütfen sorgulayın.

•Cep telefonunuz nerede?
•Cep telefonunuza bakmak zorunda hissediyor musunuz?
•Cep telefonu ile neler yapıyorsunuz?
•Ne kadar süre oyun oynuyorsunuz? •Sosyal medyayı ne sıklıkla kullanıyorsunuz? •Nasıl bir yarar sağlıyorsunuz? Bu size keyif veriyor mu?

Yapılan araştırmalar gösteriyor ki çoğumuz “bağımlıyız” diyoruz ancak bunun arkasındaki asıl korkularımızı, arzularımızı nasıl yatıştıracağımızı bilemiyoruz. ??‍♀️

Özetle; psikolojik güvensizliği artıran her türlü durum, sebebi her ne olursa olsun telefonu kompülsif kullanmamıza sebep olabilir.
Bağımlılık düzeyine ulaşmış bir kullanım için lütfen alanında uzmanlaşmış bir psikolog veya psikiyatri uzmanına danışmaktan çekinmeyiniz.

Written by Altan Yiğit

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir