Periler Diyarı Kapadokya Hakkında 15 Büyüleyici Bilgi

Hot air balloons landing in a mountain Cappadocia Goreme National Park Turkey.

Ona güzel ve özgür atlar ülkesi de deniyor. Vadilerinde özgürce koşan atlar sayesinde. Dünyanın pek çok ülkesinden her yıl binlerce turist Kapadokya’yı ziyaret etmeye geliyor, büyüleyici manzarasının tadını çıkarıyor. Bu manzara volkanik erozyon sonucu oluşmuş. Kalın kül, tüf adı verilen yumuşak bir kaya içinde katılaşmış ve zamanla tüf kayaları rüzgar ve su ile aşınarak ikonik peri bacalarını yaratmış. Bu doğa harikası hakkında ilgini çekebilecek ve belki de seni hemen yollara düşürecek başka bilgiler de var. İşte periler diyarı Kapadokya hakkında 15 büyüleyici bilgi:

1- Bir Kapadokya masalıyla başlayalım: Bir zamanlar Kapadokya’da korkunç devler yaşarmış. Bacalardan ateş püskürterek insanlara zarar verirlermiş. Günlerden bir gün peri padişahı buraya gelmiş ve perilerden devlete karşı yardım istemiş. Periler buz ve suyla ateşleri söndürmüş, bacaları kapatmış ve devler yerin altına kaçmış. Bundan sonra da evlerin alt kısmında insanlar, bacalardaki odalarda da periler barış içinde yaşamış.

2- Kapadokya kelimesi Pers dilinde “Katpatuka” olarak geçiyormuş. Anlamı ise “güzel atlar ülkesi”ymiş.

3- Kapadokya bir şehir değil, bunu zaten biliyoruz. Aslında 5 şehri kapsayan bir bölge. Bu şehirler de; Nevşehir, Kayseri, Kırşehir, Niğde ve Aksaray.

4- Kapadokya bölgesinin oluşumu yaklaşık 60 milyon yıl öncesine dayanıyor. İnsanlar ise bu bölgeye Paleolitik Çağ’da yerleşmeye başlamış.

5- Bölgenin toplumsal tarihi ise M.Ö. 3000’lere uzanıyor. Bugüne kadar Asurlular, Hititler, Frigyalılar, Persler, Romalılar ve 1072’den sonra da Türk boyları gibi pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış.

6- Kapadokya büyüleyici yer şekillerini üç volkanik yanardağın bıraktığı lavlara borçlu. Bu volkanik dağlar; Erciyes, Hasan Dağı ve Melendiz Dağı.

7- Kapadokya hakkında en eski yazılı kaynak Xenephon’un “Anabasis” adlı kitabı. Kitaba göre Pers Kralı Kiros’un emrinde olan Hellenler, Kaymaklı ve Derinkuyu’daki yeraltı şehirlerinde konaklamış.

8- 1800’lü yıllarda Fransız bir gezgin Kapadokya’yı baştan sona gezmiş ve gördüklerini resmederek bir seyahatname yaratmış. Fransa’ya dönüp de bu seyahatnameyi yayımlandığında herkes onunla dalga geçmiş ve hayal gördüğünü söylemişler. Şimdilerde o kitap, Fransa’da en çok satan Kapadokya kitabı.

9- Kapadokya’da birkaç yeraltı şehri turistler tarafından gezilebiliyor. Oysaki bu bölgede 200’den fazla yeraltı şehri mevcut. Kapadokya bölgesi, geçmişte sık sık saldırılara maruz kaldığı için bu yeraltı şehirleri yapılmış.

10- Film karesini aratmayan doğal yapısı ile film çekimleri için en çok tercih edilen yerlerden biri Kapadokya. Burada 1940’tan bu yana 900’den fazla film, belgesel ve dizi çekimi yapılmış.

11- Anadolu ve çevresinde Kapadokya’daki mağaralar hakkında tuhaf söylentiler var. Mesela mağaralardan garip görünümlü kişilerin çıktığı, bazı mağara girişlerinin davetsiz misafirlerin girmesine engel olan sihirli güçler taşıdığı, bazı ermişlerin mağaralara girerek ortadan kayboldukları ve geri geldikleri gibi.

12- Kapadokya’da kayaya oyulmuş 600 kadar kilise var. Bu kiliseler Orta Çağ’a kadar uzanıyor ve bazı boyalı figürlerin şeytandan korkan köylüler tarafından çizilmiş olduğuna inanılıyor.

13- Kapadokya bölgesi büyük bir üzüm yetiştirme alanı ve şarap üretiminin burada uzun bir geçmişi var.

14- Göreme köyü, bölgenin başlıca turizm merkezi ve bugün hala yaşayan Kapadokya yerleşim biriminden biri. Hristiyanlar buraya Araplardan saklanmak için gelirmiş.

15- Kapadokya’daki unutulmaz deneyimlerden biri fantastik 1 saat sunan balon gezileri. Büyük rağbet gören bu turlar, yeryüzünün farklı şekillerini havadan seyretme imkanı tanıyor.

Written by Altan Yiğit

One Comment

Leave a Reply
  1. Way cool! Is it OK to post on Pinterest? Some very valid points!I appreciate you writing this write-up and also the rest of the website is extremely good.Keep up the great work!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir