PMS döneminin ağrısı, şişkinliği, bulantısı malum. Regl yetmezmiş gibi bir hafta önceden de bu gelir. Ruh sağlığımızı, sosyal ilişkilerimizi, moralimizi bozup gider. Regl öncesi belirtiler neredeyse her kadında görülür ama “Adet Öncesi Sendromu” yani PMS, bu dönemi biraz daha ağır geçirmektir. Adı üstünde sendrom. Genelde psikolojik sebepler, stres, modern hayat, aile, statü, coğrafya vs. etkilidir; işin “sendrom” olmasında. Sebepleri ne olursa olsun, kendine kendine düzelmez. Ama bu acıya katlanman da gerekmez. Çünkü bazı yeme içme rutinleriyle bu dönemin yoğun etkilerini azaltabilir ve regl dönemine daha hafif girebilirsin. Zaten regl başladıktan bir süre sonra da iyice rahatlarsın. Sonra ver elini free dönem! Hadi buzdolabındaki çikolataları, kızartmaları, kolaları komşuya verelim; yerine bunları tüketelim:
1- Birinci ve en önemli kural bol bol su içmektir. Yanında hep bir sürahi veya şişe olsun. Susamasan da su içmeyi alışkanlık haline getir.
2- Kan şekerini düzenli bir seviyede tutmak için sık sık ye ama az ye. 3 öğünü atlama, öğünlerin arasını fazla açma.
3- Tuzlu her şeyden kaçın. Turşu, tuzlu fıstık, soya sosu, cips, sosis, salam, sucuk, pastırma, aklına ne geliyorsa… Tuz seni şişirir ve göğüslerinin ağrımasına neden olur.
4- Çay, kahve, kola ve alkol tüketiminden kaçın. Bunlar seni hem mutsuz hem de şiş şiş yapacaktır.
5- Ödem oluşumunu engellemek için potasyum almalısın. Potasyum muz, kuru kayısı ve avokadoda bolca bulunur. Ayrıca protein sindiren enzimleriyle ananas da tam bir ödem söktürücüdür.
6- Kabızlığı önlemek için lifli gıdalarla beslenmelisin. Nedir bunlar: Soya fasulyesi, bezelye, mercimek, çavdar, yulaf, buğday kepekleri ve müsli.
7- Özellikle maydanoz ve diğer yeşil yapraklı sebzeler şişkinliğinden kurtulmanı ve enerjik hissetmeni sağlar. Salatadan şaşma.
8- Magnezyumu yeterli miktarda alırsan tatlı ihtiyacın azalır. Magnezyum çilek, kavun, karpuz, hurma, tam tahıllar ve kuru baklagillerde fazlasıyla mevcuttur.
9- Eğer canın tatlı bir şeyler yemek istiyorsa tarçınlı sütü ve ballı yoğurdu dene.
10- Omega-3 yağı depresyona iyi gelir. Ceviz, somon balığı ve keten tohumu sayesinde mutlu hissetmen mümkün.
11- Demir eksikliğine karşı kırmızı et tüketirsen, sendroma karşı zırhını giymiş olursun.
12- Zararlı karbonhidratlar yerine kompleks olanlarını dene. Mesela poğaça, beyaz ekmek, pirinç, makarna hep zararlı. Bunlar yerine tam tahıllı ekmek, patates, nohut, bulgur ve kepekli makarna tüketebilirsin.
13- C vitamini stresi, üzüntüyü, sıkıntıyı alır; yerine huzuru koyar. Portakal, greyfurt, mandalina, limon, yeşil biber, kivi… Söylemesi bile zevkli!
14- Çinko ve kalsiyum bu dönemde senin için çok önemli bir ikili. Peynir, süt, yoğurt, balık, tofu, susam, yer fıstığı, bamya ve kuşkonmazdan bahsediyorum.
15- Trans yağlardan ve doymamış yağlardan uzak dur. Zeytinyağı favori yağın olsun.