Sağlıklı İlişki Kurmada Yardımcı 5 Tutum

Pek çok kaynakta sağlıklı ilişkinin temelinde saygı, güven, sevgi, anlayış olduğu yazmakta. Elbette bunlar çok doğru. Ancak görüyoruz ki sevmek, saygı duymak, güven duymak da ilişkilerimizi sağlıklı kılamayabiliyor. Pek çok çift tüm bu temel tutumları sergilemelerine rağmen büyük şiddette problemler yaşayabiliyor. Bu yazımda kendi gözlemlerimden yola çıkarak ilişkiyi daha sağlıklı hale nasıl getirebileceğimizden bahsetmek istiyorum.

1-Çözüm Odaklı Olmak

Tartışma esnasında hangimiz bir problem üzerine konuşurken bambaşka bir konuyu öne çıkarmıyoruz ki? Kavga esnasında tartışmayı başlatan şeyden bambaşka bir şeyi tartışırken kendinizi bulduğunuz olmuyor mu? Benim gözlemlerime göre, belki haklı olma çabasıyla belki de eski sorunları çözmeden üstünün kapatılmasıyla çiftler eski konuları tartışma esnasında ortaya saçar ve işte böylece ilişki düğümlenir. Bu noktada her iki kişinin de problem odaklı olmak yerine çözüm odaklı olması, yaşanan problemi derinlemesine kurcalayıp bambaşka problemlere takılmak yerine asıl konuyu nasıl çözebileceklerine odaklanması ilişkiyi bir düğüm haline getirmeden sorunun daha az eforla çözülmesini sağlayacaktır.

Öneri: Tartışma anında başka bir konuyu tartışmaya başladığınızı fark ettiğinizde bu konuyu sakin bir zamanda konuşup çözmek istediğinizi söyleyip asıl konunuza dönün. Asıl konuyu nasıl çözebilirsiniz? Alternatif çözümler neler? Bu soruları ve benzerlerini birbirinize sorun. Uyumlu ve iş birliği içinde olmaya çalışın. Amacınız sorunu büyütmek değil sorunu çözmek.

2-Gerçekçi Beklentiler

Hayatta her şeyin bizim kontrolümüzde olmadığının farkında mısınız? Karşımızdaki kişiyi olmasını istediğimiz kişiye dönüştürmek bizim kontrolümüzde olan bir şey değil. O nedenle bunun için çaba sarf edip enerjinizi tüketmeniz sadece sizi yoracaktır. Başarılı bir sonuç elde etme ihtimaliniz çok zor. O nedenle karşı taraftan beklentilerinizi onun kim olduğunu, neyi yapıp neyi yapamayacağını fark ederek belirlemek sizi rahatlatacaktır. Aynı durum elbette sizin için de geçerli. Olmadığınız biri gibi davranıp karşı tarafın beklentilerini karşılamak iyi niyetli bir yaklaşım olsa da uzun vadede ilişkide problem yaratacaktır.

Öneri: Kendiniz olun. Karşı tarafın değiştirilemeyecek yanlarını kabul edin ve beklentilerinizi karşı tarafın olmasını istediğiniz haline göre değil şu anda olduğu haline göre yeniden şekillendirin.

3-Mizahı Kullanmak

Çift terapisinde sert bir anı, kavga anında oluşan gergin ortamı yumuşatmak için çiftlere bir tarafın yüzünü komik bir hale getirmek, dil çıkarmak, gülmek, aralarındaki bir espriye atıf yapmak gibi bir jestle ortamı yumuşatmasını öneririz. Aslında sadece ufacık bir gülümseme bile ortamı yumuşatmaya yetiyor. O nedenle kavga anında ve ilişkinizde genel anlamda mizahın iyileştirici gücünden yararlanabilirsiniz. Sadece ikinizin bildiği komik anlar, izlediğiniz filmde ortak eğlendiğiniz bir an, birbirinize taktığınız komik sıfatlar aslında ilişkinizi güçlendiren kolonlar. Sağlam bir ilişkide mizahı kullanarak yarattığınız kolonlar sert ve zorlu havalarda ilişkinizi koruyacak, havayı yumuşatacaktır.

Öneri: Birlikte eğlenmeyi önemseyin. Şakalaşın. Kavga anında gülümseyin ya da komik mimikler yapın. Mizah anlayışınız farklı olsa da ortak ögeleri bulmaya çalışın.

4-Empati Kurmak

Empati kurmak, sadece romantik ilişkilerimizde değil tüm ilişkilerimizde en önemli tutumlardan biri. Çünkü empati kurmak, karşımızdaki anlamayı ve hoş görmeyi de beraberinde getirir. Bu özellikler olmadan da uzun soluklu ilişki sürdürmek çok yıpratıcı olur. Karşımızdaki kişiyle bir konu hakkında aynı düşünmek, aynı hissetmek zorunda değiliz. Hatta bunun böyle olmaması ilişkinin sağlığı açısından daha bile iyi. Ancak bu empati yapmamıza engel değil. Bazı konularda aynı düşünmesek de karşı tarafın neden öyle düşündüğünü anlayabilmek, hislerine saygı duymak, düşüncelerini küçümsememek sağlıklı ilişkinin olmazsa olmazıdır. Çünkü herkes ilişkisinde anlayışla karşılanmak ve saygı görmek ister.

Öneri: Empati kurmanın en kolay yolu karşı tarafa neden böyle düşündüğünü ya da hissettiğini sormaktır. Konuşmalarınızda hemen karşı tarafa kendi düşüncelerinizi sunmak yerine dikkatinizi karşı tarafı anlamaya, düşüncelerinin ve duygularının altında yatanları öğrenmeye odaklayın. Sadece onu anladığınızı göstermeniz, bin tane tavsiye vermenizden daha destekleyici olabilir.

5-İletişim

Elbette iletişim olmazsa ilişki olmaz. Sağlıklı ilişki için her şeyden önce partnerimizle iletişim kurabilmemiz gerekir. İletişim kurmak için konuşan biri olduğu kadar karşı tarafta dinleyen birinin olmasını da gereklidir. Bazen susarak tepkimizi daha iyi anlattığımızı düşünüyoruz ancak açık ve net konuşmaktan başka hiçbir davranış sizi daha iyi anlatamaz. O nedenle anlaşılır ve net cümlelerle kendinizi ifade etmeniz, karşı tarafın anlattıklarını da yargılamadan dinlemeye çalışmanız başarılı bir iletişim kurmak için yeterli olacaktır. Elbette iletişim karşılıklı gerçekleşen bir eylem olduğu için karşı tarafın iletişim becerileri de önemli. Bu noktada partnerinizle ilişkideki iletişiminiz üzerine konuşup iletişim tarzınızı fark ederek daha iyi hale nasıl getirebileceğinizi konuşabilirsiniz.

Öneri: İsteklerinizi, düşüncelerinizi, hislerinizi, beklentilerinizi karşı tarafa açıkça söyleyin. Bunu agresif bir tutumla değil, sakin bir tutumla gerçekleştirmeye çalışın. Pek çok danışana ilişkiyle ilgili bir şikayetinden bahsettiğinde bunu karşı tarafa söylediniz mi diye soruyorum. Genelde iki farklı cevap alıyorum. Ya hiç söylememiş oluyorlar. Ya da agresif ve kapalı bir biçimde söylemiş oluyorlar. Bu gözlemim doğrultusunda sakin bir tutumla, karşı tarafa gergin bir izlenim vermeden sadece kendinizi ifade etmenizi ve karşı tarafın ne söylediğini dikkatlice başka bir şeyle ilgilenmeden dinlemenizi öneriyorum.

Umarım bu bilgiler ilişkinizi daha sağlıklı bir hale getirmede yardımcı olur.

Sevgiler.

Yazar: 7-Circle

Written by Pepapp

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir