Sonbahar Depresyonunun Etkisi Altındayız!

Sıcak havalar ve uzun yaz günleri yerini içimizi üşüten serin havalara, aniden bastıran yağmurlara ve erkenden akşam olan günlere bırakıyor.. Bu durum çoğu kişide umutsuzluk, stres, sabahları uyanma güçlüğü ve yorgunluk gibi problemlere de yol açarak sonbaharın ilk aylarının oldukça zor geçmesini sağlıyor. Sağlıklı beslenerek ve egzersiz yaparak yaşanılan bu sıkıntıları hafif bir şekilde atlatmak ise mümkün. Hadi gelin sizi bu depresyondan kurtaracak besinlerden konuşalım!

Balık; omega-3 yağ asitlerinden ve B12 vitamininden zengin olan balığın depresyonu önlediği ve serotonin hormonunu artırdığı yapılan çalışmalarla desteklenmiştir. Balık, aynı zamanda içerdiği aminoasitler ile anksiyete önleyici özellik gösterir. Çeşit çeşit balıkların tam da mevsimi gelmişken ihmal etmeyin derim!

Ceviz; triptofandan ve omega-3 yağ asitlerinden zengin olan ceviz diğer yağlı tohumlara göre serotonin hormonunu artırmada daha etkilidir. Ceviz doğada melatonini yüksek miktarda içeren tek besin olduğu için iyi bir uykuya da destektir. Kahvaltılarda, ara öğünlerde ya da salatalarda, siz nerede isterseniz..

Süt; içeriğindeki triptofan sayesinde yaşla birlikte azalan melatonin sentezinin düşmesini engelleyerek uyku metabolizmanızı düzenler ve sağlıklı bir uyku uyumanızı sağlar. Gece ara öğününde süt ve ceviz ikilisine ne dersin?

Zerdeçal; güçlü antioksidan ve anti-inflamatuar özelliğe sahip olan bu baharat, depresyon belirtilerini azaltmasının yanı sıra birçok sağlık problemi üzerinde de iyileştirici etkiye sahiptir. Yemeklerinize hem renk hem de lezzet katmak için mutlaka kullanın, faydalarından yararlanın!

Tarçın; kan şekerinin düzenlenmesini sağlayan tarçın aynı zamanda kokusuyla beyin fonksiyonlarını da uyarmaya yardımcı oluyor. Tarçınlı çaylar, tarçınla lezzetlendirilmiş süt ya da meyveler ideal ara öğünler haline geliyor. Sen de güçlü bir antioksidan olan bu baharata beslenmende yer vermelisin bence..

Depresyonsuz bir sonbahar için saydığım besinlere bir şans ver ve açık havada yapacağın 30-40 dakikalık yürüyüşleri günlük rutinine eklemeyi ihmal etme. Bağışıklık sisteminin düştüğü hastalıkların yakamızı bırakmadığı sıcaktan soğuğa geçtiğimiz bu dönemde C vitamini yüksek meyve ve sebzeleri tüketmeyi de unutma. Kivi, mandalina, portakal, biber ve yeşil yapraklı sebzelere beslenmende yer aç. Doğadaki yeşil hakimiyetinin yerini sarıya bıraktığı bu dönemde siz de yaprak dökmek yerine anın tadını çıkarın kızlar!

Dyt. Sevil Dilara Günaldı

Written by Altan Yiğit

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir