Spil Dağı bugüne kadar ziyaret ettiğim yerler arasında “tekrar buraya gelmeliyim” dediğim konumlardan bir tanesi. Aslında Spil Dağı ‘nda ne ararsanız var. Tarihi, mitolojisi, jeolojik yapısı, arkeolojik özellikleri, bitki örtüsü, manzarası vs. Her konuda son derece zengin içerik sunan bir yer. Farklı mevsimlerde de ayrı güzelliklerle karşılıyor sizi. Nefis manzarası, tertemiz doğası ve mis gibi havası dışında benim için en büyüleyici yanı bölgede bulunan Yılkı Atları oldu. Bu bölgede seyretmeye doyamayacağınız güzellikte, dağın her tarafına yayılmış yüzlerce serbest dolaşan özgür at bulunuyor.
Civarda yaptığım 7 günlük gezinin son durağı olarak seçmiştim burayı ve final gerçekten harika oldu. Buradan önce İzmir Karagöl Tabiat Parkı ve Türkmen Şelalesi ‘ne gitmiştim. Onların da gezi yazılarını ve videolarını isimlerinin üzerine tıklayarak inceleyebilirsiniz.
Spil Dağı Manisa
Manisa’ya bağlı Spil Dağı 1968 ‘den beri Milli Park olarak anılıyor. Dağ Gediz Nehri Ovası ile 60 metreden başlayarak Karadağ diye adlandırılan bölgede 1517 metreye kadar yükseliyor. Dağın zirvesine çıktığınızda nefis manzaralara şahit oluyorsunuz ve tüm Manisa’yı tepeden neredeyse kuş bakışı izliyorsunuz. Ayrıca farklı yerlerinden İzmir Körfezi’ne kadar uzanan bir manzara da var. Çevresindeki derin vadilerde dere yatakları uzanmakta. Dağ çevresinde bazı mağaralar da bulunuyor. Zirveler neredeyse her mevsim ciddi rüzgar alıyor (aşağıdaki videoda da görebileceksiniz) Bu nedenle bir yamaç paraşütü alanı bile yapılmış.
Spil Lalesi olarak da adlandırılan ve endemik bir bitki olan Manisa Lalesi dışında bir çok endemik bitki mevcut. Yabani hayvanlar konusunda da zengin bir alan. Neyse ki çok iyi korunuyor.
Spil Dağı ‘na Nasıl Gidilir?
Manisa ‘dan 24 km, İzmir’den ise 50 km uzaklıktaki Spil Dağı ‘na ana yoldan ayrıldıktan sonra yaklaşık 14 km süren, bol virajlı, dar ama asfalt yoldan tırmanarak ulaşıyorsunuz. Yolun biraz bozuk ve çok virajlı olması sebebi ile yaklaşık 1 saate yakın sürüyor. Çok özel bir durum olmadığı sürece yol sürekli olarak açık. Tabii kışın 4×4 olmadan çıkmak kar ve buzlanma nedeni ile zor olabilir.
Spil Dağı ve Yılkı Atları
Acaba görmek kısmet olur mu diyerek yola çıktığım Yılkı Atları Spil Dağı’nın ayrılmaz bir parçası haline gelmiş. Zirveye yürüme mesafesinde bulunan ve Atalanı olarak adlandırılan bir yer var. Bu bölge Osmanlı zamanından kalma. Yaşlanan atlar veya bakımı yük olan atlar kış mevsimini geçirmeleri için bu bölgeye bırakılırmış. O zamandan beri bu bölge atların doğal yaşam alanı haline gelmiş. Sadece bir yerde değil, dağın her tarafında onlara rastlamanız mümkün. Görevlilerin söylediğine göre bölgede 3000 ‘den fazla Yılkı Atı var.
Spil Dağı Manisa – Gezilecek Yerler
Bana sorarsanız kamp ve doğa hayatı dediğinizde son derece yeterli seçenek sunan bir yer. Yapısı ve mitolojik özellikleri nedeni ile oraya kadar gitmişken aşağıdaki yerleri de görmeden geçmeyin.
Sabuncubeli Geçidi
Sabuncubeli Geçidi, İzmir Yamanlar Dağı ile Manisa Spil Dağı ‘nı birbirine bağlayan geçittir. Burası yapılan ağaçlandırma çalışmasından sonra güzel bir yürüyüş rotası haline gelmiştir.
Sülüklü Gölü ve Atalanı
Milli Park alanının doğu tarafında yer alan ve 600 m rakımda bulunan ve içi sülük dolu olduğu için “Sülüklü Göl” olarak adlandırılan bir göl bulunmaktadır. Bu göl çevresinde onlarca Yılkı Atı görmeniz mümkün.
Ağlayan Kaya
Ağlayan Kaya, Spil Dağı eteklerinde bulunan doğal bir eser. Doğal aşınma ile boynu bükük ağlayan birini andırdan ilginç bir yapı. Niobe Kayası olarak da bilinen kayanın bir sanat eseri olup olmadığı antik çağdan beri tartışılıyormuş. Mitolojik öyküsü ise kısaca şöyle;
Eski Yunan mitolojisi yoluyla günümüze gelmiş öyküsüyle yitirdiği çocuklarının ardından gözyaşı döken kahırlı anaların simgesi haline gelmiş Frigyalı (veya Lidyalı) Tantalus’un kızı Niobe’nin, Zeus tarafından burada taşa dönüştürüldüğüne inanılıyor. Niobe’nin yedi oğluyla yedi kızı varmış. Çok doğurgan olması nedeni ile çok fazla övündüğü için Leto tarafında bütün çocukları öldürülmüş. Duruma çok üzülen Niobe Spil Dağı eteklerine oturup yas tutmaya başlamış ve acısını dindirmek amacı ile Zeus tarafından taşa dönüştürülmüş.
Bunların dışında bölgede Pelops Tahtı, Yamanlar Dağı, Nif Dağı, Belkahve Geçidi gibi yerler gezilebilir.
Spil Dağı ‘nda Konaklama ve Kamp
Dağın zirvesine yakın olan Milli Park ‘ta tesislerin bulunduğu yerde bungalovlar mevcut, özellikle kış aylarında tercih edildiği söyleniyor. Bu bölgede çadır kamp alanları da var. Ücretleri 30-50 TL civarında, su, tuvalet gibi şeyler bulmak mümkün, telefon çekiyor, piknik yapmak için çardaklar vs. oluşturulmuş. Yalnız tesislerin olduğu alan dağın küçük bir kısmında. Milli Park alanında orman içinde kamp yapılacak onlarca alan bulmak mümkün. Bunun için keşif yapmaya zaman ayırmak gerekiyor. Benim kamp yaptığım alan yamaç paraşütü yapılan yerdi. Etrafta bulunan zirvelerden bir tanesi. Her daim oldukça rüzgarlı olduğu konusunda uyarmalıyım. Özellikle kış aylarında zorlayıcı olacaktır. Kayalık olması sebebi ile çadır kurmak zor ama manzara nefis. Yaptığım geziden ve kamptan görüntüleri aşağıdaki videoda izleyebilirsiniz.
Doğasına, yapısına, manzarasına ve Yılkı Atları’na hayran kaldığım bir yer. Özellikle kışın çok daha güzel olacağına eminim. Şimdiden iyi kamplar…
Yazar: Gökhan Konaş
https://www.tekbasinadaolur.com/