Bazı insanların belirli bir obje veya eşya türünü satın alma takıntıları vardır. Kimisi onlarca ayakkabı alır, kimisi çanta gördüğü anda duramaz, kimisi sürekli çakmak alır. Neden aldıklarını sorduğunuzda ise “Bir gün kullanırım, ihtiyacım olabilir.” sözünü duyabilirsiniz. Kitap almanın da bu denli takıntı halinde olduğu bazı durumlar var.Yeni şeyler okumaktan keyif alır mısınız veya çok sık okur musunuz? Buna cevabınız hayırken, sürekli kitap alanlardan mısınız? Bazı insanlar var ki, okumasalar da kitap almadan duramıyorlar. İşte bu duruma verilen isim Tsundoku. Bu kişiler kitap okuma konusunda başarılı olmamasına rağmen sürekli kendilerini kitap fuarlarında veya kitapçılarda bulurlar.Kitapları bir nevi istiflerler diyebiliriz. Bu kişiler genellikle kitap kokusuna bağımlı hale gelirler. Hatta öyle ki bu durum Çin, Japonya ve Kore’de psikolojik bir sendrom olarak tanımlanır. Dünya genelinde yapılan araştırmalara göre günümüzde 5 kişiden 2’si bu Tsundoku sendromuna sahip. Eğer tedavi edilmezse kötü sonuçlara yol açabilir.Profesör Andrew Gerstle, Londra Üniversitesi’nde eski Japonca metinler üzerine çalışıyor. BBC’ye verdiği bir röportajında tsundokunun 1879’da basılı metinlerde yer aldığını söyler. Yeni bir sendrom değil, bir asırdan daha evveline dayanan bir tarihi var.
Tsundoku Sendromunun Sebepleri Nedir?
– Kitapların tükeneceğini, istedikleri kitapların bir daha baskısını bulamayacaklarını düşünürler. O yüzden kitabı buldukları yerde alma eğilimindedirler.- Kendilerine örnek aldıkları kişileri taklit ederler. Eğer örnek aldıkları kişiler kitap okumayı seviyorlarsa bu onları daha çok kitap satın almaya iter.– Kitap okuma arzuları bazı dönemlerde azalabilir. Bu da ellerindeki kitabı bırakıp başka kitap almaya yönlendirir.
Tsundoku Sendromunun Belirtileri Nedir?
– Sürekli aldığı kitapları mutlaka okuyacaklarını dile getirirler. İstediklerini düşünmezler, kabul etmezler.- Kitaplıklarının dolu olmasını isterler. Dolu kitaplığı izlemekten zevk alırlar.- Kitap kokusuna karşı hassastırlar.- Kitaplarını paylaşmaktan kaçınırlar.- Temel ihtiyaçlarını karşılamaktan vazgeçip kitap alırlar.- Satın aldıkları kitapları okuduktan sonra kazanacakları bilgileri düşünmekten büyük haz duyarlar.- Dijital kitapları kitap olarak kabul etmezler.- Yeni çıkan kitapları anında satın almak isterler.- Amaçları kitap koleksiyonu yapmak değildir.
Tsundoku Sendromunun Tedavisi Nedir?
– Daha önce aldığı kitabı okumadan yeni kitap alımına izin verilmemeli. Bu sayede okuma arzusunun azaldığı anda başka kitaba geçme istekleri törpülenir.- Dijital kitaplara yönlendirerek kitap istiflemenin önüne geçilebilir.- Sesli kitaplar sayesinde zamandan tasarruf edileceğinin Tsundoku sendromuna sahip kişilere gösterilmesi gerekir. Bu sayede farklı bir iş yaparken aynı zamanda kendilerini tatmin edebilir, yeni bilgiler öğrenebilirler.Sürekli kitap alıyor ve bir şekilde okumaya devam ediyorsanız muhtemelen bu sendroma sahip değilsiniz. Hatta harika bir şey yapıyorsunuz.