Günümüzde kullanımı kolay, pratik ve etkili doğum kontrol hapları; neredeyse yok hissi veren, alerjen olmayan ve ekonomik prezervatifler doğum kontrolünde popüler seçenekler. Gelişen teknolojinin, aile planlamasında ve hamileliğin tercih edilmediği durumlarda bize armağanı. Ama eskiden böyle miydi? Tabii ki hayır. Evet, antik çağlardan beri doğum kontrolü insanlığın hayatında ama şimdiki kadar modern bir şekilde değil. Hatta bu uygulamaların çoğu da hurafelere dayanıyor. (Gerçi hala geri çekilme yöntemini bir doğum kontrol yöntemi olarak kullananlar ve büyük risk alanlar var ama…) Bir de neredeyse araba lastiği kalınlığında prezervatiflere ve diyaframlara, spermisid içeren tıkaçlara, tuhaf formlu metal peserlere, çeşitli bitkilere ve çiçeklere başvurulan dönemler var. Bakalım tarihte ne gibi ilginç doğum kontrol yöntemleri var.
Limon: Limonda bulunan sitrik asit, sperm öldürücü bir etkiye sahip. Bu yüzden antik dönemlerde limonlu süngerler doğum kontrolü olarak kullanılıyormuş.
Yarpuz bitkisi: Bu bitki antik Yunan ve Roma’da çay olarak tüketiliyordu. Eğer az içilirse hamileliğe karşı etkili olan, çok içilirse de öldürebilen bir bitkiydi.
Pamuk: M.Ö. 1550’ye ait bir tıp el yazmasında akasya, bal, yün ve pamuk karışımının doğum kontrolünde etkili olduğu belirtiliyormuş.
Papaya: Eskiden Asya dolaylarında doğum kontrolü için papaya kullanılıyormuş. Çünkü papaya çekirdeği veya tohumu spermin gücünü düşürüyormuş.
Cıva: Eski Çin’de cıvanın hamile kalmayı engellediğine inanılmış. Hem de cıva içmenin! Oysaki son derece zehirli ve zararlı olduğunu biliyoruz.
Silphium: Mısırlar ve pek çok ilk çağ medeniyetinde istenmeyen spermi dışarıda tutmak yani rahim boyunu tıkamak için bu bitkiyi kullanılırmış. Yunanlar arasında çok popüler olunca bu bitki tükenmiş.
İlk kondomlar şöyleymiş:
Bu da ilk peserlere bir örnek:
Ve vajinaya yerleştirilen bir sünger: