Tezgahlar Renklendi! İşte Yaz Meyvelerinin Faydaları!

Yaz geldi, tezgahlar şenlendi. Şeftali, kayısı, üzüm, çilek… Her birinin vücuda ayrı bir faydası var. Tabii doğru tüketirsen. Günde üç porsiyon meyve tüketiminin zayıflama, yaşlanma etkilerini geciktirme, bağışıklık sistemini kuvvetlendirme ve cildi gençleştirme gibi pek çok etkisi var. Şimdi yaz meyvelerine ve bize sağladığı yararlara bir bakalım.

Erik: Mevsimi dışında fiyatı altınla yarışan, adını her duyduğumuzda canımızın çektiği, gönüllerin sultanı erik, tam bir C vitamini deposu. İçerdiği lif oranı ile sindirim sistemini güçlendirerek zayıflamaya yardımcı olur. İçeriğindeki K vitamini ve magnezyum sayesinde de kemiklerin güçlenmesini sağlar.

Üzüm: Yaz aylarında bolca tükettiğimiz üzüm, şeker bakımından oldukça zengin. Bu nedenle porsiyonu büyük tutmamak önemli. Üzüm, kolesterolü önlemeye yardımcı olur. Kalp ve kan dolaşımı hastalıkları için de faydalı. Yüksek miktarda su ve lif içerdiği için de karaciğer ve bağırsak temizlenmesine ve sindirim sistemine destek olur.

Kayısı: Malatya deyince akla gelen ilk meyve kayısı. Yaz aylarının en vazgeçilmezi kayısı, lif bakımından zengin olduğu için diyetlerin de vazgeçilmezi. Hem bağışıklık sistemini destekler, hem de cildi korur. Günde 4 adet taze kayısı tüketmek vücut için yeterli.

Kavun: Şeker miktarı oldukça yüksek olan kavunu, şeker hastalarına ve insülin direnci olanlara öneremiyorum. C vitamini deposu olan kavun, doğal yaşlanma karşıtı, hücreleri yenileyici ve geliştirici özelliklere sahip. Aynı zamanda da bağışıklık sistemini ve kan dolaşımını destekliyor. Günde 1 dilim tüketmek yeterli.

Karpuz: Bol miktarda su ve C vitamini içeren karpuz, sindirim sisteminin en büyük dostlarından biri. Bağırsakların çalışmasına yardımcı olur. Karpuzun bir diğer özelliği ise kanserden koruması. Kalp fonksiyonlarının ve tansiyonun düzenlenmesini sağlar. Tabii ki diyetlerin de vazgeçilmezi. Abartmadan tüketmekte fayda var.

Kiraz: Yaz mevsimi değil de kiraz mevsimi demek daha çok hoşuma gidiyor. Çünkü yaz deyince akla ilk kiraz geliyor. C vitamini zengini, bağışıklık sistemini destekleyen kirazın, eklem ağrılarını da azalttığını biliyor muydun? Virüslere ve bakterilere karşı savaşmaya yardım eden kirazı, lütfen abartmadan tüket.

Çilek: Kırmızı meyvelerin baş tacı çilek de C vitamini kaynağı meyvelerimizden. Antikanserojen özelliğe sahip çilek, psikolojiye de iyi geliyor. Bol lif içeriğiyle de kabızlığı önlüyor.

İncir: Muhteşem bir lif kaynağı, B6 vitamini içeren incir, hafızayı güçlendiriyor. Yüksek lif oranıyla kalp hastalıkları riskini azaltıyor. Toksinlerden arındırıyor, aynı zamanda iyi bir potasyum kaynağı. Kabızlığı önleyen inciri, stresle baş etmek için de tüketebilirsin. Günde 1 incirden fazlası kilo yapıyor, demedi deme.

Şeftali: Yaz aylarının sevilen meyvelerinden şeftalinin fazlası zararlı. Çünkü şeftali fazla tüketildiğinde kabızlığa neden oluyor. Ancak içinde vücudu yenileyen ve bağışıklığı kuvvetlendiren maddeler var. Aynı zamanda hazmı da kolaylaştırıyor.

Bu da bonus:

Üzüm: 69 kalori

Şeftali: 40 kalori

Kiraz: 63 kalori

Armut: 52 kalori

Kayısı: 48 kalori

Çilek: 40 kalori

Kavun: 28 kalori

Karpuz: 30 kalori

Tabii bu kalori değerleri, hepsinin 100 gramı için geçerli.

Written by Altan Yiğit

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir