Vajina Temizliği ile İlgili Yapılan 10 Yanlış!

‘’Vacayna’’ şeklinde telaffuzundan sinirlendiğimiz, ancak çok sevdiğimiz ve biriciğimiz olan vajinalarımızı korumak ve kollamak gene bize düşüyor. Vajinayı temizleyeyim diye çeşitli enfeksiyonlar kapmak, akıntı gibi sevimsiz sorunlarla uğraşmak çok mümkün. Bu sebeple de doğru vajina temizliği ile minnoşlarımızı koruyabilir, sağlıklı bir şekilde cinsel hayatımızı da muhafaza edebiliriz.

1) Vajinal duş almayın!

Vajinal duş, vajinanıza yapabileceğiniz en büyük kötülüklerden biri. Vajinanın içi kesinlikle yıkanmamalıdır. Vajina, oldukça ilginç bir organ olarak adeta kedi gibi kendiniz temizler. Doğal, pH değerinin duş ile bozulması vajinanın enfeksiyonlara açık olmasına yol açar. Bu sebeple de sık sık vajinal duş alıyorsanız, kötü kokulu akıntılar, aman Allah kaşıntılar, yok daha neler yanmalar gibi olumsuzluklarla karşılaşabilirsiniz. Bu sebeple vulva adını verdikleri, dış ve iç dudakların ılık ve temiz suyla yıkanması yeterli olacaktır.

2) Sabundan uzak durun!

Sabun, bütün kötülüklerin anası. Vajina, iyice temizlensin, üstüne sabun koksun diyorsanız, mantar ve enfeksiyonları göze almış olmalısınız. Bu yüzden vajinanızı sabunla yıkamamalısınız.

3) Sentetik iç çamaşırı giymeyin!

Evet, sentetik bazı iç çamaşırları seksi olabilir. Ama bu çamaşırlar vajinanın hava almasını engellediği için bakterilerin çoğalması için uygun ortamı oluşturur. Bu yüzden de %100 pamuklu çamaşırları tercih etmelisiniz.

4) Sımsıkı kotlar, taytlar giymeyin!

Bir diğer seksi kıyafetimiz olan, skinny jeanslar idrar yolu iltihaplarına davetiye çıkarıyor. Bunun dışında vajinal bölgede tahriş, enfeksiyon gibi çeşitli sorunlara da yol açabilmektedir. Buraya kadar: Ya seksi olup enfeksiyon kapacaksınız ya da sağlıklı olup seksi olmayacaksınız anlamını da çıkarmayın tabii.

5) Karbonatlı su da neymiş?

Aldığımız duyumlara göre, genital bölgenin rengini açmak için yaygın olarak karbonatlı su kullanıyor imiş. Bu işlem, zaten hassas olan vajina bölgesi için çok zararlı. Hatta vajinayı direkt yakın, daha iyi.

6) Tampon yerine ped tercih edin!

Tampon oldukça kullanışlı ve pratik bir icat. Ancak tamponlar zararlı bakterilerin üremesini önlemek için çeşitli dezenfektanlar ihtiva etmektedir. Bunlar da vajinanın doğal dengesi için oldukça olumsuzdur.

7) Vajinal temizlik ürünlerinden uzak durun!

Hepimiz cinsel organlarımız papatyalar, güller, ne bileyim bergamotlu yeşil çay falan koksun isteriz değil mi? (Hiç alakası da yok gerçi?!) Ancak bu vajinal parfüm, losyon, krem ya da bitkisel esanslı yağlar yalnızca kokuyu kamufle eder. Ancak sonrasında daha ciddi sorunlara yol açabilir. Şayet bu ürünleri sık sık kullanıyorsanız, vajinanın normal zamandaki kokusu enfeksiyonlar sebebiyle artar. Bu sebeple daha fazla bu ürünleri kullanırsınız. Enfeksiyonu fark etmekte zorlanabilirsiniz. Bu sebeple de ileride kısırlığa varabilen ciddi sorunlar meydana gelebilir.

8) Parfümlü pedler kullanmayın!

Parfümlü pedler, zaten dünyanın en hassas organı olan vajinayı sersemletiyor ve hastalıklara açık hale getiriyor. Bu sebeple de parfüm koksun diye kullandığınız ped yüzünden, hoş olmayan sürprizlerle karşılaşabilirsiniz.

9) Günlük pedleri sık kullanmayın.

‘’Eh be seni, ne kullanacağız?’’ dediğinizi duyar gibiyim… Bu ürünleri sıkça kullandığımız için, daha sık kullanma ihtiyacı duyuyoruz. Bu sebeple de kısır döngüye girmiş oluyoruz. Ürünleri kullanmadıkça, doğal denge geri kazanılacak ve zaten ürünlere ihtiyaç duymayacağız.

10) İç çamaşırıyla uyumak da zararlı!

Genital bölgenin nefes almasını kısıtlayan iç çamaşırlarının en azından uyurken çıkarılması ve temiz çarşaflar üzerinde özgürce yatılması, genital sağlık açısından oldukça önemli!

Şayet, vajinanızda akıntı, koku ya da kaşıntı gibi normal olmayan belirtiler mevcut ise, zaman kaybetmeden bir kadın doğum uzmanına başvurabilirsiniz. Akıntı durumunu ya da anormal belirtileri Pepapp’a not alabilir ve olası farklı bir durumda doktorunuza göstermeniz sayesinde, teşhis ve tedaviyi hızlandırabilirsiniz. Hadi, çok öptümm!

Written by Altan Yiğit

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir