Yoga, “Chitta Vritti Nirodha” demektir desem, ne dersin? 🙂
Şimdiye kadar yoga ile ilgili belki birçok yazı okudun, sosyal medyada sayısız post gördün, pek çok video izledin hatta yoga ile ilgili yapılan esprilere bile güldün. 🙂 Hepsi sana yoga ile ilgili birçok fikir ve düşünce verdi. Yoga deyince senin aklına ne geliyor? Yoga ile ilgili düşüncelerini çok merak ediyoruz! Bu fikir ve düşüncelerini bizimle paylaşmak ister misin? Yazının sonunda seni yorumlar kısmına alalım. 🙂
Evet, her yerde gördüğün ve okuduğun gibi yoga, elbette ki bir sadece bir spor, din, akrobasi, jimnastik, rekabet, ters duruşlar veya uçmak değildir.
Yazının başında yazdığımız Chitta Vritti Nirodha ile yogaya, sonu olmayan bir başlangıç yapabiliriz. 🙂 Yogayı sadece bu yazımızda anlatmak mümkün değil. 🙂 Yoga, bir yolculuktur ve bu yazımızda yoga yolculuğumuza “an” itibariyle başlamış bulunmaktayız!
Chitta Vritti Nirodha, zihin dalgalarının durulması anlamına geliyor. Bedenimizin sadece araç olduğunun farkında olma noktasında yoga, günlük hayatın koşuşturmasında durmak bilmeyen bedenin, zihnin ve ruhunun, “an”da kalıp birleşme halidir. Zihnimiz hareket etmeye bayılır, durmaktan hiç hoşlanmaz. 🙂 Zihnimizde bir düşünce başlarken diğer bir düşünceye geçmişizdir bile farkında olmadan. 🙂 Yoga bu noktada, zihnimize gelen her türlü düşüncenin gelmesine ve geldiği gibi gitmesine tanık olma halidir. Aklımıza gelen düşüncelerin peşinden gitmeden, içine girmeden, üzerinde derinleşmeden, gelişini ve çıkışını gözlemleme halidir. Yoga, sırf bu yüzden bile, her yerde görmeye alışık olduğumuz bedensel hareketlerin olduğu andan ibaret değildir. Bedensel olarak yapılan pratikler, yani asanalar-duruşlar, yoganın sekiz basamağından sadece bir tanesidir. 🙂 Sekiz basamağa başka yazılarımızda bol bol değineceğiz ama bütün olarak baktığımızda yoga, beden, zihin, ruh ile birlikte aslında tüm varoluşumuz ile yapabildiğimiz harika bir eylem! Tüm varoluşun, seni sen yapan her ne varsa, organların, kan akışın, kalp atışın, nefesin, düşüncelerin, duyguların ile tamamıyla sana ait olan bir bütündür aslında ve bu yüzden yoga başkasında gördüğün değildir, yoga hissettiğindir. 🙂
Yazar: Ece Balkan
Yoga hakkinda daha cok sey duymak istiyorum. Ece hanim, yoga yaptigimiz yerin onemi var mi?? Bizi daha da bilgilendirir misiniz? Bu arada Yazi harika olmus!!