Yoganın Arkasındaki Bilimsel Araştırmalar

Kökleri 5000 yıldan daha fazla olan yoganın, ilk çıktığı günlerden beri insanoğlu üzerindeki olumlu etkileri, günümüzde de farkındalığı artarak devam etmektedir. Batıda 19.yüzyılın sonlarına doğru yaygınlaşmaya başlayan yoga, özellikle 1980’lerden sonra popüler hale gelmiştir.

Yoga, ortaya çıktığı günden beri insanlara hem bedensel hem ruhsal olarak iyi gelse de bilim adamları yoganın bilimsel olarak faydalarını ortaya çıkaran sayısız araştırmalar yapıyorlar. Biz de bu yazımızda, bilim adamlarının açıkladığı bilimsel araştırmalardan bazılarına yer vereceğiz.

Bilimsel araştırmalar, yoga yapan kişilerin yani yogilerin, kendilerine önem verdiklerini, stres seviyelerini yoga ile azalttığını ve yoganın duygusal iniş çıkışlarını dengelediğini göstermektedir. Yoganın zihinsel ve bedensel sağlığımız üzerindeki çeşitli faydalarını gösteren araştırmalardan birkaçına hadi şimdi göz atalım 💁🏻‍♀️

Streskovar 👋🏻

Yoga pratikleri, vücudumuzda ve zihnimizde biriken stres tepkilerinin azalmasına yardımcı olur. Başka bir deyişle yoga, zihinsel olarak algıladığımız ve bedensel olarak hissettiğimiz stresin belirtilerini azaltmaya yardımcı olmaktadır. Yoga, kalp atış hızını, kan basıncını ve solunumu pratiklerde dengelediği için hayatımızdaki kaygı ve depresyona yol açıcı etkileri önlemeyi hedefler.  

Utah Üniversitesi’nde yoganın stres üzerindeki etkisini 3 grup üzerinde gözlemleyen bir araştırma yapıldı. Bu 3 gruba dahil olan birinci grup, yoga yapan insanlar, ikinci grup son zamanlarda stres yaşayan insanlar ve üçüncü grup yoga yapmayan-stresi olmadığını söyleyen insanlar oldu. 3 gruba ayrı ayrı, iç karatıcı resimler gösterdiklerinde, ikinci grubun MR sonuçları, beynin ağrı tepkisini gösteren alanlarda büyük bir aktiviteye sahip olduğunu gösterirken, birinci grup, yani yoga yapan insanların, beynin ağrı tepkisini gösteren alanlarda yüksek ağrı toleransı gösterdiklerini ve beynini bu resimler için yormadıklarını ortaya çıkardı.

Enerjik ve Dingin Ruh Hali

Almanya’da yapılan bir araştırma, kendilerini “duygusal olarak sıkıntılı” olarak tanımlayan kadınların üç ay boyunca haftada iki gün yoga dersi almalarını sağladı. Yoga eğitmenleri, yoğun egzersiz yaptırmadan ve stres bazlı çalışmalar olmadan, normal yoga pratiklerini sürdürdüler. Üçüncü ayın sonunda, yoga dersine katılan kadınların stres ve sağlık değerlerinde iyileşmeler gözlemlendi. Depresyon puanlarının %50 azaldığı, anksiyete puanlarının %30 düştüğü ve genel sağlık puanlarının %65 gibi oranla gelişme gösterdiği görülmüştür. Bunun yanı sıra, baş ağrısı, bel-sırt ağrısı, uyku durumlarında da iyileşmeler gözlemlendi.

Amerika’nın New Hampshire eyaletindeki bir psikiyatri merkezinde yapılan çalışmada, bipolar bozukluk, majör depresyon ve şizofreni hastalarına yoga dersi verildi. Hastalara yoga dersi öncesi ve sonrası ruh halleri ile ilgili kapsamlı bir anket yapıldı. Anket sonuçlarına bakıldığında, ilgili hastaların anksiyete, depresyon, öfke, düşmanlık, gerginlik ve yorgunluk seviyelerinde önemli bir miktarda azalma görüldüğü gözlemlenmiştir.

Sağlıklı Bir Beden

Journal of Clinical and Diagnostic Research’te yayınlanan bir çalışmada, Tip 2 diyabeti olan 30 erkek, 6 ay boyunca yoga yapmış ve 6 ayın sonunda kan değerlerindeki glukoz seviyelerinde büyük bir azalma gerçekleşmiştir.

Regl dönemi boyunca zihinsel ve bedensel boyutta hissedilen semptomların yoga sayesinde azaldığını gösteren, Comlementary Therapies in Clinical Pratic’de yayınlanan bir çalışmada, yoga yapan kadınların regl dönemini çok daha rahat ve huzurlu olarak geçirdiğini ortaya çıkarmıştır.

Bu araştırmalar, yoganın insan sağlığına etkilerini ortaya çıkarmışken bize de şimdi yoga yapmak düşüyor sanki, ne dersin? J Yoganın arkasındaki bilimsel araştırmalarda daha derine inmek istersen William J. Broad’ın “The Science of Yoga” kitabını ve yogayı anatomik olarak inceleyen Amy Matthews’in “Yoga Anatomisi” kitabını okumanı tavsiye ediyoruz. 📚 Kendine, bedenine, ruhuna ayıracağın 10 dakikalık bir yoga pratiğinin bile sana faydası çok büyük. Sonuç olarak, unutma ki yoga işe yarıyor!

Yazar: Ece Balkan

Written by Pepapp

One Comment

Leave a Reply

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir