Gezegenimizin sıkıntıda olduğu ve hayata tutunmaya çalıştığı bir gerçek. Her geçen gün bir buzul daha eriyor, bir canlı türü daha yok oluyor. Bundaki en büyük pay biz insanlara ait. Yıllardır çevreye verdiğimiz zararın haddi hesabı yok. Özellikle de büyük şirketlerin verdiği zararların. Kötülüğü kim yapıyor olursa olsun, cezasını hepimiz çekeceğiz. En çok da dünyamız çekecek. Dolayısıyla kişisel olarak birtakım önemli adımlar atmamızın zamanı geldi de geçiyor. Çünkü bireysel bir adım bile çok şeyi değiştirebilir. Bir kere farkındalık yaratır ve belki de ilham verir. Bazılarımızın çok dikkatli ve duyarlı olduklarına eminim. Ama bu liste yine de hepimizi etkileyecek, temiz, mutlu ve yeşil bir gelecek için harekete geçmemizi sağlayacak. Bundan da eminim. Çünkü mavi bir gökyüzünün altında, güzelim doğayla iç içe, hayvan dostlarımızla birlikte yaşamak hepimizin hakkı. Gelecek nesillerin de. Hadi bakalım; çok geç olmadan çevre için, gelecek için, ekolojiyle dost olmak için neler yapabiliriz bir bakalım.
1- Plastik kullanımına son versen ne güzel olur. Bunun biraz zor olduğunu biliyorum (Marketten alacağın birçok ürün plastikle sunuluyor.) ama en azından azaltabilirsin. Mesela pet şişe almaz, cam şişe tercih edersin. Etrafta büyük bir plastik su şişesi kirliliği olduğu malum.
2- Her şeyin artık dijital olduğu bir çağdayız. Dolayısıyla kağıt kullanımını azaltmak daha kolay olacak. E-fatura tercihi, notları telefona yazmak, tuvalet kağıdı ve kağıt havluyu gereksiz kullanmamak bunlardan bazıları olabilir.
3- Toplu taşıma araçları hava kirliliği ve enerji tüketimini azaltabilir. Hem de stresi ve zaman kaybını önler. Bunun için toplu taşımayı tercih edebilirsin. Eğer bulunduğun yerde bisiklet sürmek rahatsa doğruca pedallara!
4- Plastik poşet yerine çevre dostu poşet kullanmaya başlamışsındır bile. Ama ben yine de uyarayım, plastik poşet, özellikle de çoğu zaman sokağa atıldığı ve uzun süre yok olmadığı için çevreye çok zararlı. Çantana bir tane eko poşet atmayı ihmal etme.
5- Evinde bir düzenlemeye ve temizliğe git. Mesela kullanmadığın kıyafetleri ihtiyaç kutularına at, yiyebileceğin kadar ürün al, artıkları nasıl değerlendirebileceğine bir bak (Geri dönüşüm kutuları yapabilirsin.), yediklerinden kalanları kediler, köpekler ve kuşlarla da paylaş, bir şeyleri atmak yerine değerlendir.
6- Pilleri, kullanılmış yağları asla sıradan çöp kutularına atma. Bunların toplandığı bölgeler var, araştırırsan bulabilir ve onlara teslim edebilirsin.
7- Parklara, bahçelere tohum at; kendi sebze ve meyvelerini yetiştir; çiçek dik ve yetiştirilmiş olana yani ağaca, ormana, çiçeğe, çimene zarar verme.
8- Fişler prizde kalmasın, elektronik cihazlar kapatılsın, gereksiz elektrik harcanmasın, sular boşa akmasın, kombiler boşa yanmasın. Ayrıca yerel çiftçi pazarından alışveriş yapılarak, fosil yakıtı kullanımının da önüne geçilsin.
9- İkinci el eşyaları edinmeyi, birine hediye verecekken kendin yapmayı alışkanlık haline getir. Bir ürün satın alırken de çevre dostu olmasına dikkat et.
10- Endüstriyel et üretiminin yüksek enerji gerektirdiği, ciddi atıklara sebep olduğu ve her şeyden önemlisi toplu hayvan telefi olduğu bir gerçek. Yapabiliyorsan vejetaryen ya da vegan olmaya çalış, yapamıyorsan çok sık et tüketmemeye çalış.
Bonus: Organik ped kullanarak da çevreyi koruyabilirsin. <3