10 Ülkeden 10 İlginç Yılbaşı Geleneği

Yılbaşı ağaçlarının evin bir köşesinde yerini alması, hediyelik pazarlarının kurulması, su gibi alkol tüketilmesi, kırmızı iç çamaşırı çılgınlığı, çirkin olduğu kadar şirin de olan Ren geyikli kazakların giyilmesi… Tüm bunlar yeni yıla girerken dünyanın pek çok ülkesinde yapılan neredeyse ortak uygulamalar. Adeta yılbaşının olmazsa olmazları gibiler. Hatta onlara bazı durumlarda klişe bile denebiliyor. Bir de her ülkenin kendine has ilginç ve keyifli gelenekleri var. Mesela bizde bolluk ve bereket getirmesi için nar parçalanması gibi. Yeni yılın dünyanın her yerinde büyük bir coşku ve keyifle kutlandığı bir gerçek. Ama öyle yılbaşı kutlamaları, öyle yılbaşı gelenekleri var ki seni epey şaşırtacak. İşte 10 ülkeden 10 ilginç yılbaşı geleneği:

Arjantin: Burada kırmızı iç çamaşırları yerine pembe olanlar tercih ediliyor. Sebebi ise bütün bir yıl romantizm yaşamak. 🙂

Küba: Yılbaşı akşamı giden yıl arka kapıdan çıksın, gelen yıl ön kapıdan girsin diye evlerin ön ve arka kapıları açık bırakılıyor.

Yunanistan: Ekmek hamuruna bozuk para konuluyor ve o gece bozuk para kimin ekmek dilimine denk gelirse, onun şanslı bir yıl geçireceğine inanılıyor.

Romanya: Kuzu sevmenin şans getirdiğine inandıkları için, o gece herkes bulduğu kuzuyu sevmeye çalışıyor. 🙂

Danimarka: Yeni yıla şanslı girmek isteyen herkes, evlerinin önünde tabak kırıyor. Gürültüyü sen düşün artık. 🙂

İspanya: Saat tam 12’de 12 tane üzüm tanesi yiyerek, yeni yılda bereketi ve şansı davet ediyorlar.

Ekvador: Yeni yıla girilen ilk saniyelerde eski fotoğrafları bir bir yakıyorlar. Böylece yeni yıldan yenilik ve şans dilemiş oluyorlar.

Japonya: Saatler 00.00’ı gösterdiğinde, yeni yılı kahkaha atarak karşılıyorlar. Ayrıca insanların acı çekmesine enden olan zevkler için çanlar çalınıyor.

Kolombiya: İnsanlar o gece ellerinde valizlerle dolaşıyor. Bunun sebebi bütün yıl gezmek için totem yapmaları. 🙂

İngiltere: Yeni yıla dev dalgaların olduğu, buz gibi denizin karşısında ayakta kalarak giriyorlar. Bu şekilde kötülüklerden arınacaklarına inanıyorlar.

Written by Altan Yiğit

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir