Hayatınızı iyileştirmenin tek yolu düzenli olarak hayatınızı daha iyi yapacağına inandığınız kararlar almaktır. Birden alınan radikal kararlarla her şeyi düzeltmek her zaman daha cazip görülse de aslında küçük şeyler birikerek çok daha büyük bir etki yaratıyor.
Eğer gerçekten hayatınızı değiştirmek istiyorsanız zamanla geliştirebileceğiniz küçük adımlar atmaya başlamalısınız. Stresi azaltmak, kafanızı rahatlatmak ve neyin sizin için gerçekten önemli olduğunu ortaya çıkarmak için uygulayabileceğiniz 7 adımı paylaşıyorum. Bugünden başlayın, bir hafta sonra bu küçük şeylerin hayatınızı ne kadar değiştirdiğini fark edeceksiniz.
1) Her zaman edinmek istediğiniz o beceriyi öğrenmek için bir plan yapın.
Her zaman öğrenmek istediğiniz ancak hiç vakit bulamadığınız şey neydi? Yeni bir dil öğrenmek, Photoshop ya da dikiş dikmeyi öğrenmek? Ne olursa… Hayatınızı daha iyi hale getirmek için yapmanız gereken kendinize bu beceriyi öğrenmek için bir plan yapmak.
Planı yaptıktan sonra istediğiniz beceride ustalaşabilmek için gereken kaynakları araştırın. Örneğin yeni bir dil öğrenecekseniz bunu yapmanızı kolaylaştıracak bir sürü uygulama mevcut, ya da online dersler alabileceğiniz birçok farklı site var. Youtube’u saymıyorum bile
. Her gün 15-30 dakika ayırarak yeni bir beceri edinmek hiç de zor değil. Ayrıca aşama kaydettikçe ne kadar harika hissedeceğiniz de cabası!
2) Her gün kendinizi ödüllendirin.
“Her gün, günde bir kez kendinize hediye verin. Planlamayın, beklemeyin sadece yapın. Yeni bir t-shirt, ofis koltuğunuz için minder ya da kaliteli bir bardak kahve, ne olursa..”
Genellikle insanlar kendini ödüllendirmenin arada özel durumlarda ustaca planlanarak yapılması gerektiğini düşünür. Gerçek şu ki; öyle olması gerekmiyor. İyi bir şey hak etmek için sınırlarınızı zorlamanız gerekmiyor. Aslında, sürekli yoksunluk yaşamak yerine arada bir şımartılmak oldukça iyidir. Her gün kendinize özel bir şey vermek sizi olduğunuzdan daha mutlu edecektir.
3) Egzersiz yapmaya başlayın.
Egzersiz, yalnızca sağlıklı yaşamın bir parçası değildir. Spor yapmanın modunuzu düzeltmek, kilonuzu kontrol etmek, iştahınızı bastırmak ve stresi azaltmak gibi daha birçok faydası var. Sağlık uzmanları haftada en az 150 dakika hafif spor yapmayı öneriyor. Eğer şu an bu seviyede değilseniz bu konu ile ilgili bir şeyler yapmaya başlamanın tam sırası.
Hangi seviyede olursanız olun evde egzersiz programına başlayabilirsiniz. Öncelikle başlangıç seviyesini hesaba katarak hangi seviyede olduğunuzu keşfedin, sonrasında ise hedeflerinizi. Kilo kaybetmek mi istiyorsunuz, esnemek mi yoksa kas yapmak mı? Hedeflerinizi belirledikten sonra gelişiminizi ölçmeniz çok daha kolay olacaktır. Egzersizi günlük hayatınızın bir parçası haline getirmeye çalışın.
4) Size haz vermeyen şeyleri hayatınızdan çıkarın.
Marie Kondo tekniğini duymuşsunuzdur belki. Yaşam alanlarınızdaki fazla eşyalardan kurtulmak için kendinize “Bu bana haz veriyor mu?” diye soruyorsunuz, cevap hayırsa eşyaları hayatınızdan çıkarıyorsunuz. Bu tekniği sevin ya da sevmeyin daha kaliteli bir yaşam için temiz ve düzenli bir çevreye sahip olmanız oldukça önemli.
Düzen içinde yaşamak stresi azaltıyor. Derli toplu bir ortamda çalışmak, her şeyin kullanıma hazır ve bulunması kolay olacağından çok daha verimli. Ayrıca, fiziksel sağlığınız için de toz partiküllerinin etrafta birikmesini engelleme konusunda oldukça etkili. Etrafı düzenleyip fazla eşyalarınızdan kurtulduğunuzda başarma hazzı da yaşıyorsunuz. Daha ne diyeyim, fazlalıklarınızdan kurtulmanın tam zamanı!
5) Ölmeden önce yapılacaklar listesi hazırlayın.
Ölmeden önce yapılacaklar listesine Bucket List deniyor. Bu liste, hayatta sizin için önemli olanları keşfetmeniz için harika bir yöntem. Bu liste, istediğiniz uzunlukta olabilir, kısa ya da uzun süreli hedefler içerebilir. Bir Bucket List hazırlamanın nihai amacı günlerinizin akıp gitmesini engellemek, hayatta size bir amaç, odak ve yön kazandırmaktır. Deneyimlemek ve başarmak istediklerinize karar verdikten sonra dünyanızı keşfetmeye ve sizi gülümsetecek anılar edinmeye başlayabilirsiniz.
6) Korkularınızdan biri ile yüzleşin.
Hepimizin bazı korkuları var. Korkularımız bizi güvende tutsa da hayatımızı kontrol etmelerine izin verdiğimiz noktada yaşamlarımızı zorlaştırabilirler. Korkularınızı tanıyın; kimileri haklı korkular, kimileri ise yalnızca kaygı bozukluğu ile ilgili.
“Gerçek” korkularınızı kenara ayırın ve kafanızda kurduğunuz “sahte” korkular ile yüzleşmeye başlayın. Korkularınızın üzerine gittikçe bilgeleşecek ve en kötü durumlarla bile nasıl baş edebileceğinizi öğreneceksiniz. Korkularımızı tanımak aynı zamanda başkaları için merhamet duymamıza da yardımcı olacaktır.
7) Eski bir arkadaşınızla iletişime geçin.
Eski bir arkadaşla yeniden iletişime geçmek kadar güzel bir his yoktur. Bazen arkadaşlarımızla aramıza zaman veya mesafe girebiliyor. Ancak ne zaman eski dostlar ile görüşsek geçmişimize dönüyor ve aslında bağlarımızın ne kadar güçlü olduğunu fark ediyoruz. Öyle ki 2 yıl boyunca görüşmeseniz de arkadaşlığınıza kaldığınız yerden devam edebiliyorsunuz.
Eski dostlarınız size hayatın eskiden ne kadar karmaşık olduğunu hatırlatır böylece şu an kim olmak istediğinizi fark edersiniz. Belki eskiden düşündüğünüzün çok ötesine gittiniz, ya da istedikleriniz artık geçerli değil. Ne olursa olsun eski arkadaşlar ne kadar yol kat ettiğinizi ve daha gidecek ne kadar yolunuz olduğunu görmenizi sağlar.
Yazan: Ceotudent