7 MUCİZEVİ ETKİ İLE YABAN MERSİNİ

Mavi ve mor renkleri ile dikkat çeken son zamanların gözde meyvesi yaban mersini o minik görüntüsününün ardında sağlığımız için büyük mucizeler barındırıyor. 100 gramında 44 kalori gibi düşük bir kalori değerine sahip yaban mersini yüksek oranda lif, C vitamini ve K vitamini içeriyor. İşte yaban mersininin bilinmeyen mucizeleri…

1) ANTİOKSİDAN BESİNLERİN KRALIDIR

Antioksidanlar vücudumuzu, hücrelere zarar verebilecek, yaşlanma ve kanser gibi hastalıklara neden olabilecek kararsız moleküller olan serbest radikallerden korumaktadır. Yaban mersini de içerisinde yer alan flavonoidler sayesinde bu etkiyi göstermekte ve tüm meyve sebze ailesinin en yüksek antioksidan içeriğine sahip besinleri arasında yer almaktadır.

2) YAŞLANMA VE KANSERE KARŞI KORUMAYA YARDIMCI OLABİLECEK DNA HASARINI AZALTIR

Birçok çalışma, yaban mersini ve yaban mersini suyunun yaşlanma ve kanserin önde gelen itici gücü olan DNA hasarını azalttığını göstermektedir.

3) KÖTÜ KOLESTEROL (LDL) DEĞERİNİ DÜŞÜREREK KALP HASTALIĞI RİSKİNİ AZALTIR

Yaban mersini içerisindeki antioksidanlar, “kötü” LDL kolesterolün oksidatif hasarını önleyerek kalp hastalığı için baskın bir risk faktörü olma etkisini azaltmaktadır.

4) KAN BASINCINI DÜŞÜRÜR

Düzenli yaban mersini tüketimi, kalp hastalığı için önemli bir risk faktörü olan yüksek tansiyon üzerine olumlu etkiler göstermektedir.

5) BEYİN FONKSİYONLARINI KORUR VE HAFIZAYI KUVVETLENDİRİR

İçeriğindeki antioksidanlar sayesinde beyin işlevine yardımcı olmakta ve zihinsel düşüşü geciktirmektedir.

6) ANTİ-DİYABET ETKİ GÖSTERİR

Yaban mersini ile ilgili yapılan çalışmalar anti-diyabet etkilerine sahip olduğunu, insülin duyarlılığını artırdığını ve kan şekeri seviyelerini düşürdüğünü göstermektedir.

7) İDRAR YOLU ENFEKSİYONLARINDA İYİLEŞTİRİCİ ETKİ GÖSTERİR

Kızılcık suyu bu tür enfeksiyonların iyileştirilmesinde etkilidir. Yaban mersini de kızılcık ile yakından ilişkili bir besin olarak aynı etkiyi göstermekte ve bazı bakterilerin mesane duvarımıza yapışmasını engelleyerek idrar yolları enfeksiyonunda olumlu etki göstermektedir.

Yazar: Uzm. Dyt. Sedef Olcay

Written by Altan Yiğit

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir