Beslenme şekliniz sağlığınızı, psikolojinizi, sosyal yaşantınızı, iş hayatınızı, okulunuzu yani sizi siz yapan her şeyi etkiler. Aslında göz ardı ettiğiniz sadece yaz yaklaştıkça beğenilen bedene ulaşmak için hatırladığınız beslenme tüm yaşantınızda mutluluğa ve başarıya ulaşmak için gerekli bir anahtardır. Peki neden beslenme bu kadar önemlidir? Yanlış beslendiğinizde vücudunuzda bir takım vitamin ve mineral eksiklikleri oluşur sizi en çok etkileyen problemlerden biri ise bağırsak bakterilerinizi kaybetmenizdir.
Bağırsak bakterileri antibiyotik tüketimiyle, hijyenik yaşamla, sağlıksız beslenmeyle yok olur. Bu da sindirim sistemimizi bozar kabızlık şişkinlik hatta yorgunluk depresyon gibi problemlere sebep olur. Peki bağırsak bakterilerimiz neden bu kadar önemlidir? Yapılan bir araştırmada kolesterol problemi olan kişiler 3 hafta boyunca probiyotik içeriği yüksek yoğurtla beslenmiş ve total kolesterolde %4,4 azalma gözlemlenmiştir.
Çocukluk çağı itibariyle probiyotik tüketiminde kardiyovasküler hastalıklara yakalanma riski düşer. Sütün içerisinde bulunan laktozun sindiriminde problem yaşayan insanlarda laktoz sindirimini kolaylaştırır. Gün içerisinde vücutta biriken toksik maddelerin emilimini azaltarak vücutta birikmesini engeller. Bağırsakta vitamin mineral emilimini arttırır. Özellikle demir eksikliği yaşayan kişilerde demir emilimini arttırdığı için anemiyi engeller. Bağırsak kanserine yakalanma riskini engeller ishalleri önler.
Bağırsak bakterilerimizi yerine koymak için düzenli probiyotik tüketimi şarttır. Eczanelerden edinebileceğiniz probiyotikleri düzenli kullandıktan sonra besinlerle bakterileri desteklemeye devam etmemiz gerekir ta ki bir sonraki antibiyotik kullanımınıza kadar. Antibiyotik kullanmak zorunda kaldığınızda yanında muhakkak probiyotik de tüketmeniz gerekir. Böylece antibiyotiğin vücudunuza vereceği zararı ortadan kaldırmış olursunuz.
Şimdi biraz da doğal yollardan probiyotik tüketiminden bahsedelim. Ev yapımı yoğurt, boza, tarhana, turşu, kombu çayı, mikro yosunlar ve kefir probiyotik içeriği en yüksek besinlerdir. Soğan, sarımsak, yer elması, muz, tam tahıllı ekmekler ve kurubaklagiller ise bağırsak bakterilerini besleyen prebiyotik etkiye sahiptir.
Günlük beslenmenizde bu besinlere yer vererek bağırsak floranızı koruyabilirsiniz. Yoğurdunuzu evde yaparak bu desteği güçlendirebilirsiniz ama mayalama sırasında kullandığınız içerik çok önemlidir. Eğer ki mayanızın probiyotik içeriğinden emin değilseniz eczanelerden edinebileceğiniz toz probiyotiklerden faydalanarak yoğurdunuzun içeriğini tamamlayabilirsiniz.
Unutmayın sağlığınız sizin elinizde hastalıklardan korunmak ve bağışıklığınızı güçlendirmek için probiyotiklere hayatınızda yer verin.
Dyt. Simge Sevinçer