Adet Dönemi Hakkında Bilmeniz Gereken 10 Şey

  • Adet kanaması üreme fonksiyonlarının çalıştığının bir göstergelerinden birisidir

Adet kanaması; kadının rahim içi dokusunun kendini olası bir gebelik durumuna hazırlayıp gebelik gerçekleşmediğinde bu dokuyu vücuttan dışarı atması durumudur. Her ay düzenli olarak adet kanaması gören bir kadının üreme fonksiyonlarının çalıştığı, hormonlarının yeterli düzeyde salgılandığı yorumu yapılabilir.

  • Adet döngüsünün düzenli olması önemlidir

Bir adet kanamasının başladığı günden bir sonraki adet kanamasının başladığı güne kadar geçen süreye adet döngüsü adı verilir. Normal sağlık koşullarına sahip olan üreme çağındaki kadınlarda adet döngüsü ortalama 28 gün sürmekle birlikte, 21-35 ün arasında değişmektedir. Bu adet döngüsünün her ay düzenli olarak seyretmesi kadının üreme hormonlarının düzenli olarak salgılandığını göstermektedir.

  • Adet dönemlerinin düzenli seyretmesi, yumurtlamanın da düzenli olduğuna işaret olabilir

Her kadın belli bir yumurta rezervi ile dünyaya gelmekte ve adet kanamalarının başlamasıyla birlikte her ay bir kez yumurtlamaktadır. Normal şartlar altında 21-35 gün aralıklarla seyreden adet döngüsü, yumurtlamanın ne zaman gerçekleşeceğini de haber vermektedir. Eğer kadının adet kanamaları düzensiz aralıklarla gerçekleşiyor, bazen çok uzun bazen de normalden kısa sürüyorsa, bu kadının yumurtlamasının da düzensiz olduğu yorumu yapılabilmektedir.

  • Doğum kontrol hapları kullanılması adet dönemlerini düzensizleştirir

Doğum kontrol hapları yumurtlamayı engelleyen hormonlar içerdiğinden, bu haplarla kullanan kadınların adet kanamaları düzensiz aralıklarla gerçekleşmektedir. Bazen uzun süre adet olmayan kadın, adet olduğunda da kanama normalden daha kısa sürebilmektedir.

  • Adet kanamasının gecikmesi gebelik belirtisi olabilir

Adet kanaması düzenli aralıklarla seyreden kadınlar birkaç haftalık bir adet gecikmesinde gebelik testi yaptırmaktalar. Zira her hangi bir sağlık problemi olmayan ve korumasız cinsel ilişkiye giren kadınlarda adet gecikmesinin gebelik olarak yorumlanması normal karşılanabilir.

  • Adet kanamalarının ara sıra düzensiz olması sorun teşkil etmez

Adet kanamalarının belli aralıklarla ve belirli süreler içinde gerçekleşmesi en sağlıklı olan durumdur. Ancak çok sık olmamak kaydıyla yılda birkaç kez adet dönemlerinin gecikmesi de her hangi bir aksaklık ya da sağlık sorunun varlığının belirtisi olarak algılanmamalıdır. Kimi zaman iklim değişiklikleri, yeme alışkanlıklarındaki basit değişiklikler bile adet döneminin erken ya da geç olmasına sebebiyet verebilmektedir.

  • Sıklıkla yaşanan adet düzensizlikleri bir sağlık sorununun habercisi olabilir

Ergenliğe girişte adet kanamalarının başladığı ilk birkaç yıl ve menopoza girişteki birkaç yıl içinde adet kanamalarında düzensizlikler görülebilir. Bu durum normal karşılanmalıdır. Ancak üreme dönemi içindeki kadında sık sık adet gecikmesi ve düzensizliği izleniyorsa mutlaka fizyolojik ya da hormonsal bir rahatsızlıktan şüphelenilerek doktora başvurulması ve en erken dönemde tedavi uygulanması gerekir. Zira zamanında tedavi edilmeyen sorunlar ilerleyen dönemde bebek sahibi olmayı planlayan çiftler için problem teşkil edebilmektedir.

  • Aşırı miktarlarda kanamalar olması kesinlikle olağandışı bir durumdur

Adet kanamasının 4-7 gün arasında sürmesi ve 3-4 saatte bir pet değiştiriliyorsa her şeyin yolunda olduğunu söylemek mümkündür. Ancak kanamanın 3 günden kısa, 7 günden uzun sürmesi, gün içinde 2 saatte bir pet değiştirecek kadar fazla miktarda kanama olması olağandışı, sağlıksız bir durum olduğunun göstergesidir. Bu durumda kadında hormonsal bozukluk, enfeksiyon, polip, miyom gibi normal dışı oluşumların varlığından söz edilebilir. Bu tür anormal vakalarda vakit kaybetmeden doktora başvurulması gerekir.

  • Adet dönemi sancıları kas duvarının kasılmasından kaynaklanır

Pek çok kadın adet dönemi öncesinde ve esnasında karın ve kasıklarda ağrı, sancı hisseder. Rahim iç duvarının dökülme süreci olan adet kanamaları, bu tabakanın dökülebilmesi rahim kaslarının kasılıp gevşemesi sebebiyle ağrıyı da beraberinde getirir. Prostaglandin adlı hormon rahimdeki kasların kasılmalarını tetiklemektedir. adet dönemlerinde bazı kadınların aşırı şiddetli ağrı hissetmeleri, bazılarınınsa bu dönemi daha hafif geçirmeleri işte bu hormonun seviyesi ile bağlantılıdır. Zira Prostaglandin seviyesi arttıkça adet dönemi sancıları da doğru orantılı olarak artmaktadır.

  • Adet dönemi sancıları evde basit önlemlerle hafifletilebilir

Bazı kadınlar adet döneminde çok şiddetli karın ve kasık ağrıları hissetmektedir. Dayanılması güç, sosyal ve günlük hayatı olumsuz etkileyecek derecede olan ağrılar için doktora başvurulması gerekir. Ancak daha hafif ağrılarda bir havlu ısıtıp karna, bele sarmak, ılık bir duş almak, otururken kalkıp biraz yürümek, ayaktayken uzanıp biraz dinlenmek ağrıları geçirmekte yardımcı olacaktır.

Written by Altan Yiğit

5 Comments

Leave a Reply
  1. Eylül ayının 5 de geldi 10’unda bitti dün 26 ‘sında gelmesi gerekirdi gelmedi belimde kasıklarımda ağrı var mide bulantısı afif var akıntımda açık kahve rengi açık pembe renk lekeler oluyor bu ne olabilir

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir