Öncelikle şunu bilmelisiniz ki daha zeki olmak doğru yöntemler ve araçlar kullanıldığı sürece hiç de zor değildir. Çoğu insan bu yöntemlerden habersiz olduklarından veya onları işe yaramaz olarak gördüğünden zeka seviyelerinde meydana gelebilecek muhtemel artışların da önüne geçerler. Bu beş basit yöntemi uygulayınca hafızanızda ve algısal fonksiyonlarınızda kayda değer gelişmeler göreceksiniz.
1) Nootropik Vitamin İçeren Besinler Tüketin
Bazı besinlerde bulunan nootropikler beyinde yeni nöronların büyüme süreci olan nörojenez sürecini sağlayan vitaminlerdir.Mantar, yaban mersini, fındık ve fıstık, ıspanak gibi besinler nootropik açısından zengindir. Bu besinleri günlük olarak tüketmek sadece yeni nöron oluşumunda değil beyinde mevcut nöronların daha sağlıklı ve güçlü iletişim kurmasında da etkilidir.
2) “Süper Besinler”e Beslenmenizde Yer Açın
Beyniniz doğru miktarda besin alamazsa düzgün fonksiyon gösteremez ve bu da bütün yaşam faaliyetlerinizi doğrudan etkiler.Birçok insan yetersiz besin alma sebebiyle konsantre olmada ve hafızalarını etkin kullanmada zorluk yaşar. Burada önemli olan nokta miktar olarak alınan kalori değil nitelik olarak sağlıklı gıda alımıdır.
Koruyucu içeren ve aşırı miktarda işlenmiş gıdaların tüketildiği çağımızda bunu başarmak her zamankinden daha zordur.Buna rağmen uzmanlara göre brokoli, domates, yaban mersini, bal kabağı, yeşil çay, bitter çikolata ve zerdeçal gibi ‘süper besinler’i daha sık tüketirseniz beyninize maksimum düzeyde fonksiyon gösterebilmesi ve geç yaşlanması için gereksinim duyduğu sağlıklı besin gücünü sağlayabilirsiniz.
3) Diyetinize Tarçın Ekleyin
Tarçın tüketmek ilk iki maddede bahsi geçen nootropik ve süper besinlerin vücudunuzda emilimini kolaylaştırır ve bu da onu saydığımız bütün besinlerden daha da önemli hale getirir.Tarçının bilimsel olarak kanıtlanan faydaları arasında beyin sirkülasyonunu hızlandırması ve nörojenez sürecini kolaylaştırması sayılabilir.Sık tüketildiğinde nöron ağını stabilize ederek vücuda alınan faydalı tüm besindelerin beyinde daha fonksiyonel şekilde işlenmesini sağlar.
4) Zihinsel Egzersizler Yapın
Artık beyin gücünüzü artırmak için doğru besinlerin neler olduğunu öğrendiğinize göre size daha pratik çözümler üretecek zihin egzersizlerine başlayabilirsiniz.Yeni bir şey öğrendiğimiz her an yeni bilgileri işlemek için beynimizdeki muazzam nöral sistemi uyarıyoruz. Bu da “işleyen demir pas tutmaz” mantığıyla, beynimizi yeni şeyler öğrenmeye ve onun sınırlarını zorlamaya ne kadar alıştırırsak onu o kadar genç ve diri tutacağımız anlamına geliyor.Alzheimer hastalarına, yaşlılara önerilen bulmaca çözme, yeni dil öğrenme tekniklerinin beyin yaşlanmasını yavaşlatarak zihinsel gücü artırdığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır.Özellikle daha önceden hiç bilmediğiniz yepyeni bir şey öğrenmek ( yeni bir dil, ilk defa bisiklete binmek, yabancı bir konuda yazılan makaleleri okumak ), basit bir tabirle daha zeki olmanızın yolunu açan en önemli faktörlerden biridir.
5) Beyninizin İki Yarı Küresini de Eşit Kullanın
Bir süredir kitap okuyarak veya ders çalışarak beyninizin bir yarı küresini çalıştırdıysanız, ilk molanızda resim çizerek, bedensel egzersizler yaparak diğer yarı küreyi çalıştırın.İki yarı küre işbirliğiyle çalıştığında beyninizin rasyonel bölümü ile soyut bölümü iç içe geçerek size zihinsel tam potansiyel sağlar.Sorun çözmede oldukça işinize yarayacak olan bu alışkanlık özellikle beslenme yöntemleriyle kombine edildiğinde beyninizin daha esnek hale gelmesine yardımcı olur.Dişinizi her zamankinden farklı elinizle fırçalamayı veya kullanmaya alışkın olmadığınız elinizle yazıp çizmeyi de deneyebilirsiniz.