Günlük hayatın yoğunluğu yüzünden çoğumuz okumak için yeterli zaman aralığı bulamıyoruz. Bu zamanı arttırmak pek mümkün değil fakat okuma hızınızı arttırmak mantıklı olabilir. Ortalama bir insan dakikada 200-250 kelime okur. Düzenli pratik ve biraz çabayla kelime sayısı da katlanarak arttırılabilir. İşte okuma hızınızı arttıracak 6 ipucu:
1) Okuyacağınız Kaynağa Hazırlıklı Olun
Kitaba başlamadan önce, kitabın hangi konudan bahsedeceğini bilmek ve bu konuda bir fikir sahibi olmak, okuma ve anlama hızınızı kayda değer miktarda arttırır. Yazarın yazım tarzını ve anlatım biçimini de kavramak için kitaplardaki giriş bölümü çok önemlidir. Bu bölümü çoğu okuyucu bakmadan geçer, işin gerçeği ise kitapların giriş bölümleri okuyucuyu kitaba hazırlayan en önemli faktörlerden biridir. Böylelikle; kitabı okurken beyninizin farkındalığı artar ve daha akıcı bir deneyim oluşur.
2) İç Sesinizi Susturun
Hızlı ve akıcı okuma konusundaki en büyük engel iç sesimizle, kendimize okumaktır. İç sesimizle kitabı okumak, hız limitini -gözlerin ve beynin uyumlu çalışmasına engel olduğu için- düşürür. Okuma hızı, tam aksine konuşma hızıyla aynı hızda olur. Bunu engellemek için; okurken kendimizi kontrol etmeli, günlük okuyacağımız basit metinleri iç sesimizi susturarak okumalıyız. Sakız çiğnemek ise iç sesimizi bastırmak için çok kullanılan bir yöntemdir.
3) Okurken Enstrümantal ve Seri Tempolu Müzikler Dinleyin
Özellikle klasik müziğin barok dönemindeki eserleri yoğun binaural ritmler barındırdığı ve beyni alfa dalga ortamına daha rahat geçirdiği için, konsantrasyon seviyesini en yüksekte tutar ve zihni öğrenmeye açık, daha enerjik bir duruma sokar. Bununla beraber iç sesinizi susturma konusunda da büyük yardımı olacaktır.
4) Parmağınızı/Kaleminizi Takip Ederek Okuyun
Okurken, satırları kalem ile takip etmek hızlı okuma konusunda kilit bir noktada bulunuyor. Çünkü; insan beyni istemsiz olarak cümleyi başa dönerek okur. Bu duruma görsel gerileme (visual regression) denir. Bunu engellemek için kalem ya da parmağınızı kullanmak; doğrusal bir şekilde, aksatmadan satırı tamamlamanızı sağlar. Böylelikle gözleriniz önceki cümleye kaymaz ve kalemin satırdan kayma hızını arttırarak gözlerin de bu hıza alışmasını sağlar.
5) Kelime Kelime Değil, Blok Olarak Okuyun
Cümledeki kelimeleri grup grup okumak, kelime kelime okumaktan çok daha verimli ve hızınızı arttıran bir yöntemdir. Gözler tek bakışta 3 kelimeyi blok olarak görebilir ve bunu pratikle arttırabilir. Kendinizi birden çok kelimeyi görebilmek için zorlamanız, bir seferde okuduğunuz kelime sayısını arttıracağından, aynı oranda okuma hızını da katlar.
6) Kendinizle Yarışın
Parmak ya da kalem kullanarak okumaktan bahsetmiştik. Bu aşamada ise; bahsettiğim metodu kullanarak, okuma hızınızın üstüne çıkıp satırları kaydırın ve gözlerinizin takip etmesine izin verin. Öncelikli olarak basit ya da daha önce okuduğunuz metinlerde bunu denemeniz, verim açısından bir kayıp yaşamamanızı sağlar. Bu pratiği yaptıktan sonra gözlerin kondisyonu artacak; görmek ve yazıyı takip etmek kolaylaşacaktır. En önemli nokta ise; hızı arttırarak devam edebilmek.
Başlamadan önce; internette okuma hızınızı ölçen sitelerdeki örnek metinleri okuyup, kendi seviyenizi bilmek, ne kadar geliştiğinizi görmeniz için çok önemlidir. Pratikleri yaptıktan sonra tekrardan kendinizi test etmeniz hem sizi motive eder hem de ölçülebilir bir şekilde verimliliğinizi gösterir.