“Maraton sembolik bir hareket, neden bunu tampona erişimi olmayan kız kardeşlerime adamayayım?”
Kadınlar çoğunlukla her ay regl oluyorlar. Ve regl dönemi Londra Maratonu’na denk gelen Kiran Gandhi tampon ya da ped kullanmak istememiş ve bu koşuyu dünyanın hala bazı bölgelerinde pede erişimi olmayan kız kardeşlerimize adamak istemiş .
Bir yıl boyunca maratona hazırlandığını söyleyen Gandhi bu maratonu pedle koşmanın onu rahatsız edeceğini düşünüp ped/ tamponsuz koşmak istemiş. Kendisi istese bunu yapabileceğini, hijyen ürünlerine erişimi olduğunu ancak bu şansını kullanmak istemediğini dile getirmiş. Maratonu pedsiz/ tamponsuz koşup bu sembolik olan yüzyıllık koşuyu tampona erişimi olmayan, tüm kramplara ve ağrılara rağmen gizlemek zorunda kalarak yokmuş gibi davranan kız kardeşlerimize adamak istemiş.
Kenya’da kadınlar ve kız çocukları ped yoksulluğundan ve regl nedeniyle mahcubiyet duyma, halk sağlığıyla ilgili yanlış bilgilendirmeden dolayı hijyenik ürünler karşılığında cinsel ilişkiye girmeye zorlanıyor.
Afrika’da genç kızların yüzde 66’sı regl olana kadar reglin ne demek olduğunu bilmiyor, Hindistan’da ise kadınların yüzde 12’sinin hijyenik ped erişimi yok.
Gandhi ise koşudan sonra verdiği röportajda bir sonraki adımının seyahat etmek olduğunu söylüyor. Kendi ayrıcalıklarının farkında olduğunu söyleyen Gandhi farklı ülkelerde yaşayan kadınların regl olduğu zaman yaşadıkları sıkıntıları anlamak ve onlarla beraber çalışmak istiyor.