Çok ince çekilmiş kahve çekirdeklerinin kaynar suyun içinde demlenmesiyle yapılan kahvedir. Kahvenin posası süzülmez. “Türk” kelimesi kahvenin menşeine dair bir niteleme değildir. Osmanlı döneminde ülke sınırlarına dahil olan yemen civarında yaygın olan, Arapların tercih ettiği bir demleme şeklidir.
Türk kahvesi “Türk malı” değil mi yani?
Türk kahvesi üretiminde kullanılan çekirdeklerin tamamı yurtdışından gelmektedir. Dolayısıyla, EVET, Türk kahvesi “Türk malı” değildir. Tabii, Türkiye’de kavrulup paketlenip satıldığından “Türk malı” olarak değerlendirilmesi yanlış olmayacaktır.
Türk kahvesi sağlıklı mı?
YÖK tez tarama sisteminde, Türk kahvesinin sağlık üzerine etkilerine dair bir çalışma bulamadık. Yabancı kaynaklarda, Türk kahvesine benzer şekilde demlenen Yunan kahvesinin kalp-damar sağlığı üzerine olumlu etkileri üzerine çalışmalar mevcut. Ancak burada dikkat etmek gereken nokta, Yunan kahvesinin olumlu-olumsuz tüm etkilerine dair bir sonuçtan ziyade, spesifik olarak bir konudaki olumlu etkisine odaklanılmış olması.
Filtre kahve mi, Türk kahvesi mi?
Ne Türkçe kaynaklarda ne de yabancı kaynaklarda “kaynatılan kahve” ile “filtre kahve” hakkında besin değeri, sağlık üzerine etkileri gibi karşılaştırma içeren bir çalışmaya rastlayamadık. Mehmet Öz ve Canan Karatay’ın kaynamış kahvenin daha sağlıklı olduğuna dair iddiaları varsa da bunları hangi çalışmalara dayandırdıklarını bulamadık (Bulabilen olursa yorum kısmında paylaşırsa çok seviniriz).
Bizce, ısıya daha az maruz kaldığı, posası süzüldüğü ve daha kaliteli çekirdeklerden yapıldığı için filtre kahve.
Hangi Türk kahvesi?
İlla da Türk kahvesi içmek isterseniz, tavsiyemiz, kaliteli 100% Arabica çekirdekleri pudra halinde çektirerek kendi kahvenizi demlemeniz. Maalesef piyasada satılan Türk kahvelerinin önemli bir kısmı kalmış, bayat, kalitesiz çekirdekleri de içeren harmanlardan oluşmakta.
Yazar: Kahvegibikahve