Damak tadınıza uygun bir kahve demlemek istiyorsanız, kahveyi doğru boyutta ve homojen bir biçimde öğütmek gerekiyor. Coğrafi bölge olarak son derece iyi iklim şartları uyumlu kaliteli kahve çekirdeklerini yanlış boyutta, homojen olmayan bir biçimde öğütürseniz eğer, kahveden istediğiniz tadı alamayabilirsiniz.
Evinizde demlediğiniz kahvenin tadı, kahve çekirdeğine, suyun sıcaklığına, kahve / su oranına, demleme süresine ve öğütme boyutuna bağlıdır. Buna ek olarak, vanilya, süt, aroma vb. harici malzemeler de kahvenin tadını etkiliyor. Kahve çekirdeklerini öğütürken yapılan boyut ayarı, su ile çekirdeklerin etkileşime girdiği yüzey alanını arttırdığı için son derece önemidir. İri taneli öğütülmüş kahvenin ince öğütülmüş kahveye oranla su ile temas ettiği yüzey alanı daha düşüktür. Filtre veya Espresso metoduyla kahve demliyorsanız eğer, kahve ile suyun temas alanı azaldıkça, kahve taneleri arasındaki boşluk gittikçe açılır. Bu nedenle de su kahvenin içerisinden daha hızlı akar. Böylelikle daha aromalı ve ekşi bir tada sahip kahve elde edersiniz. Kahve ile suyun yüzey temasının arttığı durumlarda, yani ince öğütme işleminde su kahve içerisinde daha yavaş akar. Bunun sonucunda da daha yoğun ve bitter bir tat elde etmiş olursunuz.
Kahvenin homojen olması da tadı etkileyen diğer bir önemli unsurdur.Eğer kahvenizde hem iri hem de ince öğütülmüş taneler olursa, hem ekşi hem de bitter tatlar ortaya çıkar. Bu da kahvenin kendine özgü bir tadı olmamasıyla birlikte bulanık bir kahve elde etmiş olursunuz.
Kahve Öğütme Makineleri
1. El Değirmeni Öğütücü Kahve Makinesi
El değirmeni öğütücü kahve makinesi, neredeyse her yerde kolaylıkla bulunabilen bir makinedir. Uzun yıllardan beri kullanımı süregelen makineyle filtre kahveye uygun homojen öğütme işlemi gerçekleştirilir. Ancak, Espresso ve Türk kahvesi öğütme işlemi yapamaz. Üstelik el, değirmeni öğütücü kahve makinesinden verim almak oldukça fazla zaman alır. Piyasada bulunan en kaliteli el değirmeni öğütücü kahve makineleri arasında; Porlex, Hario Mini Mill Skerton, Handgroud ve Sizen El Değirmeni bulunuyor.
2. Türk Tipi Öğütücü Kahve Makinesi
Türk tipi öğütücü kahve makineleri geçmiş zamanlarda oldukça sık kullanılan, anneanne ve babaannelerin mutfaklarının vazgeçilmezidir. Sanayi tipi taşlı değirmenlerden de önce Türk kahvesini öğütmek için bu alete başvurulurdu. El değirmenleri arasında en ince kahveyi bu makine öğütse de günümüzde sayıları yok denecek kadar azdır. Aletin üst kapağını açtığınızda, ana milin üzerinde bir ayar somunu göreceksiniz. Bu somunu ayarlayarak kahvenizin hangi boyutlarda öğütüleceğini ayarlayabilirsiniz. Ancak şunu unutmayın ki, endüstriyel kahveye alıştığınızdan ötürü kahveyi en sıkı konumda çekerseniz, demlediğiniz kahveden beklediğiniz verimi alamayabilirsiniz.
3. Elektrikli Değirmen Öğütücü Kahve Makinesi
Elektrik değirmen öğütücü makinelerde bıçaklı ve disk değirmenli olarak ikiye ayrılıyor. Bıçaklı olan modeli daha çok mutfak robotlarına benziyor. Kullanımı oldukça kolay gözükse de kahveyi istenen boyutta öğütebilmek için oldukça deneyimli olmak gerekiyor. Bu türden bir makinede karşılaşılabilecek en ciddi sorun, kahvenin homojen bir biçimde öğütülememesi olacaktır. Bu durumun önüne geçmek için makineyi kısa aralıklarla çalıştırmanız ve yukarı – aşağı şeklinde biraz sallamanız gerekir. Disk değirmenli makineler ise şu an için piyasada bulunan en iyi değirmen öğütücü kahve makinesidir. Piyasada bulunan en kaliteli elektrikli öğütücü kahve makineleri arasında; Baratza Encore ve Hario bulunuyor.
Boyutlarına Göre Öğütülmüş Kahveler
1. Ekstra İnce Öğütülmüş Kahve
Yalnızca Türk kahvesi için öğütülen kahvedir. Espresso’ya oranla çok daha ince öğütülmüştür. Cezve veya Türk kahvesi makinesinde pişirerek hazırlayabilirsiniz.
2. İnce Öğütülmüş Kahve
Espresso makinelerinde ve Moka Pot’ta kullanılabilen kahvenin öğütülmüş biçimidir. Espresso makinelerinin kahve bölümüne koyabilir ya da Moka Pot’un filtresine ekleyebilirsiniz. Türk kahvesine nazaran biraz daha büyük parçalı olacak şekilde öğütülmüştür.
3. Orta İncelikte Öğütülmüş Kahve
Bu boyutta öğütülen kahve piyasada pek fazla bulunmaz. Yalnızca 3. nesil kahvenin hayatımıza girmesiyle birlikte ortaya çıkan sifon kahve yapımında orta incelikte öğütülmüş kahve kullanılır. Moka Pot’a benzer bir yapıda bulunan Sifon kahveye konularak pişirilir.
4. Orta Öğütülmüş Kahve
Damlama metoduyla hazırlanan kahvelerde, orta öğütülmüş kahve kullanılır. Bu boyuttaki kahve filtreden geçemediği için bardağa damlamaz. Daha güzel bir tat elde edilir. Kağıt filtre kullanacaksanız eğer Espresso için öğütülen kahveyi düşünebilirsiniz.
5. Orta Kalınlıkta Öğütülmüş Kahve
Yalnızca Chemex kahvesi için kullanılır. Kalına yakın öğütülmüş kahve olarak da bilinen bu kahveyi medium well pişmiş et ile kıyas şeklinde düşünebilirsiniz.
6. Kalın Öğütülmüş Kahve
Neredeyse her yerden kolaylıkla bulabileceğiniz, French Press’te kullanımı uygun olan kahvedir. Bu boyutta öğütülen kahve yalnızca French Press filtresinden geçmez ve aşağı kadar iner.
7. Ekstra Kalın Öğütülmüş Kahve
Ekstra kalın öğütülmüş kahvenin mutlaka uzun süre demlenmesi gerekir. Bu kahveye de Cold Brew adı verilir. En az 10 saat demlenmesi gerekir.
Demleme Ekipmanına Göre Kahve Öğütme Boyutu
Her kahve demleme ekipmanı, demleme süresi, filtre özelliği, geçirgenliği vb. konularda farklılık gösterir. Bu değişkenleri kontrol etmek için öğütülen kahvenin boyutunu kullanabilirsiniz. Aşağıda demleme ekipmanlarına göre kahvenin hangi boyutta öğütülürse en iyi sonucu alacağınız yazıyor. Ancak siz, kendi zevkinize göre farklı değişkenler kullanarak kendi damak tadınıza uygun kahveyi bulmayı deneyebilirsiniz.
· Türk kahvesi: Ekstra ince öğütülmüş
· Espresso: İnce öğütülmüş
· Moka Pot: İnce öğütülmüş
· Aeropress: İnce öğütülmüş
· Sifon: Orta incelikte öğütülmüş
· Hario V60: Orta öğütülmüş
· Kağıt filtre: Orta öğütülmüş
· Metal filtre: Orta öğütülmüş
· Chemex: Orta kalınlıkta öğütülmüş
· French press: Kalın öğütülmüş
· Cold brew: Ekstra kalın öğütülmüş
Yazar: Kahvegibikahve