Bir kadın olarak adet döngüsü, potansiyel bir gebelik için her ay bizi hazırlar. Hormonlarımız sayesinde uterus döllenmiş bir yumurta almaya hazırlanırken kan dolaşımının artması ve vaskülarize olması sağlanır. Döllenme gerçekleşmezse rahim başlangıç durumuna geri döner ve kanı dokularından serbest bırakır, yani 3-7 gün süren bir adet kanaması yaşarsınız.
‘’Adet kanı kirli değildir’’
Menstrüel kan, esasen kan, uterus dokusunun eski kısımları, vajinanın mukus astarından hücreler ve vajinal florayı oluşturan bakterilerden oluşur. Menstrüel kan, bileşimi ve fiziksel özellikleri nedeniyle normal kandan farklıdır. Bir başka deyişle, adet kanında vajina ve serviks salgıları, eski hücresel doku, kırmızı kan hücreleri ve müsin ile kan karışır. Bu karışımın bileşimi, menstrüasyonun çeşitli evrelerine göre değişir ve opak bir sıvı evre ile başlar, daha sonra daha kalın bir evre ve ardından berrak bir sıvı oluşur. Menstrüel kan içeriği bir kadından diğerine, değişir ve kadının yaşına bağlıdır. Rahim kalınlığı menstrüel kan içeriğini de etkiler. Adet kanında bulunan vajinal sekresyonlar çoğunlukla su ve Sodyum veya Potasyum gibi elektrolitlerden oluşur.
Adet kanını oluşturan çeşitli maddeler, sıradan kandan daha düşük bir konsantrasyonda bulunur, örneğin daha fazla su, daha az demir ve daha az hemoglobin bulunur. Adet kanının pH düzeyi sıradan kanla (7,2) benzerdir.
Proteinlerin, kolesterolün ve bilirubinin konsantrasyonu da normal kandaki konsantrasyona göre daha düşüktür. Menstrüel kan pıhtılaşma için gerekli olan elementleri içermez, bu nedenle sıvı kalır ve ne vücutta ne de pıhtılaşmaz. Pıhtılaşma için gerekli üç element menstrüel kanda (protrombin, trombin ve fibrinojen) mevcut değildir. Adet kanında kan ince tutan birçok element bulunur.
Kan trombosit sayısı sıradan kandan daha azdır. Adet kanının kalınlığı her kadından bir kadından diğerine, kan bileşimine ve müsin varlığına göre değişir. Menstrüel kan genellikle sudan ve normal kandan daha kalındır. Adet kanaması kalınlığı da servikal sekresyonların miktarına bağlıdır.
Normal adet kanaması ve özellikleri
Adet kanaması veya menstruum (tıbbi adı), bir kadının döneminde akan kandır. Adet kanının normal rengi, kokusu, hacmi veya tutarlılığı nedir? Kan pıhtıları içermeli mi? Kanlı menstruel anormallikler nelerdir?
Menstrüel Kan Kaynağı
Menstrüel kan, normal menstruasyon sırasında ovulasyon döngüsünün bir parçası olarak endometriyumun normal olarak dökülmesinden kaynaklanır. Buna vajinal kanama denir, ancak uterustan kaynaklanır; Vajinadan kaynaklanır. Sadece vajinal lümen içinden geçer.
Vaginal kanama terimi, vajinadan çıkan kadın genital kanalındaki kanamaları tanımlamak için tıbbi olarak kullanılmıştır.
Adet Kanaması ve Normal Özellikler
-
Adet akışının hacmi
Menstruumun ortalama hacmi 35 ml civarındadır ve normal aralık 10 ila 80 ml. Sizin adet kanamanızın normal olduğunu bilmeniz için bir ölçüm kabına ihtiyacınız yok. Adet kanının normal hacmini pedlerin miktarına göre belirlemek mümkündür.
-
Adet kanının rengi
Menstruasyon kan renginin geniş bir aralığı olabilir. Genellikle, Parlak veya açık kırmızı renkte olur. Özellikle menstrüasyon başlangıcında kahverengi de olabilir. Adet kanamasının son günlerinde ise siyaha doğru koyu bir renk olabilir. Kan kan damarlarında kalırken rengini değiştirmeye başlar. Siyah veya kahverengi renk normal kan sayımına maruz kalabilir.
-
Koku
Adet kanının kokusu rahatsız etmemelidir. Rahatsız edici koku, enfeksiyon belirtisi olabilir. Ancak ped uzun süre kalmış ise bu aşamada koku oluşabilir.
Uzun süren adet kanaması nedenleri
Kadınların sıklıkla karşılaştığı menstruasyon kanında yaygın görülen anormallikler vardır.
-
Aşırı adet kanaması parça gelmesi
Menstrüasyon sırasında kan pıhtıları sıklıkla kadınlar tarafından bildirilir. Normal adet kanında kan pıhtıları olmalıdır mı? Pıhtı oluşması normal değildir. Ancak genellikle yoğun kan ve pıhtı karıştırılabilir.
-
Anormal koku
Normal menstrüasyon kanının anormal bir kokusu olmamalıdır. Anormal bir kokunun en önemli nedeni tıbbi konsültasyona neden olan vajinal enfeksiyondur. Diğer nedenler arasında adet kanında durgunluk ve vajinada unutulmuş bir tampon gibi yabancı cisim var.
-
Anormal Renk
Kan akışı yavaşlar ve kan yolda daha fazla zaman harcıyor ve rengini değiştiriyor, çünkü ayıklama dönemine doğru kahverengi ya da hatta siyah adet kanlanıyor olabilir. Bu nedenle, orijin yerine değil, transit dönemde meydana gelen bir değişikliktir.
-
Anormal Hacim
Ağır ve bazen yetersiz menstruasyon, tıbbi değerlendirme gerektirir, çünkü daha ciddi nedenler olabilir ve düzgün tedavi edilmezse anemiye yol açabilir. Her kadın menstrüasyon farklı şekilde yaşar.
Kahverengi kan normal mi?
Çoğu durumda, döneminizdeki kahverengi kan normaldir. Kan renkleri ve tutarlılıkları menstruasyon döngüsü boyunca değişebilir. Bir gün ince ve sulu olabilir, diğer tarafı kalın ve kıvrımlı olabilir. Parlak kırmızı veya kahverengi, ağır veya hafif olabilir. Periyotlarınızın uzunluğu, ağırlığı ve rahatsızlığı arasında değişiklik yapılması normaldir. Kahverengi kan, genellikle döngünün sonlarına doğru bulunur. Vücudunuz döngüsünün ilk birkaç gününde uterin astarı tutarken kan normalde kırmızıdır.
Bazen, lekelenme veya kahverengi akıntı, yumurtlamanız sırasında döngünüzün ortasında oluşur. Bu, dönemlerine yeni başlamakta olan genç kızlarda, doğum kontrolüne başlayan kadınlarda veya menopoza yaklaşan kadınlarda daha sık görülür. Dönemler arasında kanama yaşarsanız, bir sorunun belirtisi olmadığından emin olmak için bir doktor veya hemşire uygulayıcısı görmelisiniz.
Bazı doğum kontrol tipleri, döneminiz sırasında veya hatta dönemler arasında kahverengi akıntıya neden olabilir. Doğum kontrolü, hormon düzeyinizi etkiler.
Ara sıra, diğer belirtilerle birlikte kahverengi, kanlı akıntı bir soruna işaret edebilir.
Hamileyseniz ve kahverengi kanama geçiriyorsanız derhal doktorunuza bildirin. Bu, hamileliğinizde bir şeylerin yanlış olduğu anlamına gelebilir. Derhal tıbbi bakıma ihtiyacınız olabilir.
Aşağıdaki durumlarda doktorunuzu arayın:
- 7 günden uzun süren adet kanaması
- Adet kanaması arasında 21 günden az veya dönemler arasında 35 günden fazla zamanınız varsa
- 3-6 aydan daha uzun süre adet kanaması yaşamamak
- Adet dönemleri arasında kanama
- Cinsel ilişki sonrası kanama
- Menopozdan sonra kanama
- Ay boyunca her zaman lekelenme (herhangi bir renk)
- Vajina ya da alt karın ağrısı
- Enfeksiyon belirtisi gösterebilen ateş
- Yorgunluk
- Normal dönem akışının ötesinde ağır kanama
- Bir intrauterin cihazın (RİA) yerleştirilmesinden sonra kahverengi akıntı
- Göğüs kanseri tedavisinde tamoksifen kullanırken kahverengi akını görmek
- Polikistik over sendromu (PCOS) da döneminiz boyunca kahverengi akıntıya neden olabilir.
PCOS’un diğer belirtileri şunları içerir:
- Düzensiz adet kanaması
- Anormal kıl gelişimi
- Obezite
- Sivilceler
- Infertilite
- Yumurtalıklarda çoklu kistler
Tedavi edilmeyen PCOS sizi tip 2 diyabet, infertilite ve kardiyovasküler hastalık gibi durumlara daha duyarlı hale getirebilir. Erken test edilip tedavi edilmesi, bu konuların gelişmesini önlemeye yardımcı olabilir.
Menopoz da dahil olmak üzere kahverengi akıntının bazı nedenleri sorun değildir. Bununla birlikte, gonore veya klamidya gibi cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyonun (CYBE) tedavi gerektiren bir maya enfeksiyonu semptomu olabilir. Kahverengi akıntı, servisit veya vajinit gibi inflamatuar koşulların bir işareti olabilir. Nadiren de olsa, kahverengi akıntı serviks kanserini gösterebilir. Bu sorunlardan herhangi birine sahip olduğunuzu düşünüyorsanız doktorunuzla konuşun. Henüz yapmadıysanız, rutin serviks kanseri taramaları veya insan papillomavirüs virüsü (HPV) aşısı almayı düşünebilirsiniz.
Kahverengi akıntı ve gebelik
Bazı hafif kanamalar veya kahverengi akıntı, hamilelik döneminde normaldir, ancak hamilelik sırasında kanama yaparsanız, doktorunuzu veya ebenizi aramalısınız. Hamilelik sırasında kahverengi akıntı erken düşük nedeniyle bir işaret olabilir. Kahverengi akıntı görürseniz, vajinanızdan çıkan doku veya pembe yoğun sıvı gibi başka anormal belirtilere sahip olup olmadığınıza dikkat edin. Erken gebelikle ilgili diğer uyarı işaretleri şunları içerir:
- Karın ağrısı veya krampları
- Omuz ağrısı
- Baş dönmesi hissi,
Bu semptomların herhangi bir kombinasyonunu hissederseniz, düşük veya ektopik hamilelik belirtileri olmadığından emin olmak için doktorunuza hemen danışın.
Slm benim adetim son gunu eşimle ilişkiye girdik ama normalde ilaç aliyorum o gün almadım unuttum ve bir gun sonra ilaci aldım dogum konturol hapı hamile olurmu?
ben adet im 12 yaşındayımpeki ne yapacağım
Bende adetim.12 yaşındayım.Hiç ağrı yaşamadım.Ama omuzlarım ağrıyor.Hamile olabilir miyim?Korkuyorum…
Adet oldum.12 yaşındayım.Ağrı yaşamadım ama omzum ağrıyor.Sebebi nedir?Korkuyorum…