Yaz geldi tatlım! Biliyorum sen de bronz, ışıldayan bir tenin peşine düştün. Bak seni yine en çok ben düşünüyorum. Çünkü hayalini kurduğun o bronz tenin aslında bir deri hasarı olduğunu sana ancak en yakın arkadaşın söyler. Deri ne kadar bronzlaşmış ise o kadar hasar almış demektir. Elbette güneşle ilişkini doğru ayarlarsan sağlıklı bir bronzluk da mümkün. Peki cildimizi güneşin zararlı ışınlarından korumak için neler yapmalıyız? Dr. Öğr. Gör. Zahide Eriş Eken, yaz aylarında cildi korumanın püf noktalarını anlattı:
Güneş çok masum değil
Yaz aylarının en sıcak günleri yaklaştıkça, sıcaklık ve güneş ışınlarının etkisiyle cildimiz ciddi etki altında kalır. Yazın güneş ışınlarından daha çok etkileniriz, sıcaklık artışı ve terleme de ciltte değişikliğe yol açar. Güneş hepimize enerji verir fakat bildiğimiz gibi güneş ışınlarının; kırışıklıkların artmasında, lekelerin artmasında, hatta cilt kanserlerinin oluşumunda rolü vardır.
Kırışıklık ve lekeye neden olur
UVA (Ultraviyole A) cildin derin tabakasına kadar inebilir. Böylece kırışıklıkların ve lekelerin artmasında etkilidir. UVB (Ultraviyole B) daha yüzeyde etkilidir ve güneş yanığı, alerjik reaksiyonlar, cilt kanserlerinin oluşumunda etkilidir.
Güneş koruyucu kullanmak yeterli değil
Unutmayın ki tüm güneş koruyucular aynı değildir! Bazıları mineral filtreler içerirken, bazıları kimyasal filtrelerle ışınları hapseder. Güneş koruma faktörü (SPF); güneş koruyucularda bulunan ve dışarıda güneşten etkilenmeden kalabilme zamanınızı gösteren faktördür. Örneğin dışarıda 10 dakika güneş yanığı olmadan durabiliyorsanız 30 faktörlü bir koruyucu bu süreyi 300 dakikaya çıkarır. Fakat SPF oranı arttıkça kimyasal filtre oranı artar. Son yıllarda koruyucuların kimyasal filtrelerinin daha düşük olması gerektiği, vücudun fazla kimyasal barındırmaması açısından daha önemli olmaya başlamıştır. Ayrıca koruyucu ile güneş ışınlarının altında uzun süre kalırım düşüncesiyle, cilt UVA ışınlarının derin etkilerinden daha fazla zarar görmektedir. Cildimizi güneşten korumak önemlidir fakat sadece güneş koruyucu kullanmak bunun önemli bir parçası değildir.
Saat 11.00 ile 16.00 arası güneşin altında olmaktan kaçınmak gerekir!
Koruyucu giysiler giyin
Şapka, güneş gözlüğü kullanmak güneş ışınlarının yüz ve göze etkisini önleyecektir. Vücudunuz için ise sıcağı hapsetmeyen, rahat, açık renkli giysiler tercih edin.
Kendinizi muayene etmeyi unutmayın!
Özellikle yeni çıkan benlerinizi, aralıklı olarak kontrol edebilirsiniz!
Cildinizin çabuk yaşlanmasını ve hasara uğramasını istemiyorsanız solaryumdan kaçının. Asla unutmayın: Güneş, parfümlü ürünlerin etkisini artırarak cilde zarar verir.
Suda bulunan klor içeriğinden arınmak için ve cildin kurumaması için iyi kurulanın.
Toksinlerden arınmak ve cildi nemlendirmek için düzenli ve bol bol su için.
Beslenme önemli!
Sağlıklı cilt için sağlıklı besinler tüketmek gerekir. Yaz diyet yapmak için çok uygun bir mevsimdir. Şekeri ve kandaki şeker seviyesini kontrolsüz bırakan yiyecekleri diyetinizden çıkarın. Bol sebze ve meyve tüketin. Cildin ihtiyacı antioksidanlardır. Sade yoğurt cilt için çok sağlıklıdır. Tamamen yağsız yemek cildin kurumasına ve yaşlanmasına yol açar. Sağlıksız yağlar(trans yağ gibi) içeren besinleri tüketmeyin. Balık, fındık sağlıklı yağlar için en iyi besinlerdir.
Yaz hep güzel geçer ama kendine dikkat edersen başka güzel geçer!