Ergenlik ve menopoz dönemleri arasındaki kadınların, her ay yaşadıkları doğal bir durum olan adet kanamaları pek çok kadın için acı ve ağrı anlamına gelmektedir. Özellikle bazı kadınların çok şiddetli derecede hissettikleri adet sancıları, iş ve günlük yaşamı olumsuz etkileyebilmektedir. Adet döneminde vücuttan dışarı atılan kanın miktarının ayarlanabilmesi için rahmin kendiliğinden, doğal fonksiyon olarak yaptığı kasılmalar kadında çoğu zaman dayanılmaz sancı ve ağrılara sebep olabilmektedir. Aslında yaşanan sancılar vücuttan atılan kan miktarını daha az seviyede tutabilme amacını taşımaktadır. Çoğu zaman doktora gidip, iğne vurdurmak durumunda kalan kadınlar bu sancılardan kurtulmak, en azından şiddetini hafifletmek için çeşitli yollara başvurmaktadırlar. En şiddetli sancılarda doktora başvuran kadınlar, daha hafif ağrılar için basit ağrı kesici hapları kullanırlar. Bazı kadınlarda çok minimum düzeyde olan bu ağrılar, birincil adet sancıları olarak tanımlanır ve adetin başında ve son günlerinde görülür. Kimi kadınlar için yaşam kalitesini çok fazla olumsuz etkileyebilecek düzeyde olan sancılar da ikincil adet sancılarıdır.
Birincil adet sancıları neden olur, nasıl geçer?
Birincil adet sancıları adet kanaması başlamadan yaklaşık bir gün öncesinden hissedilmeye başlayan, ara ara sıklaşan kasılmalar şeklindedir. Karın, bacak ve kasıklarda hissedilen hafif sancılar kadının günlük rutin yaşamını çok fazla etkilemez. Ağrı hissedilmeye başlandığında ağrının olduğu alanlara ısıtılmış havlu koyarak, ılık duş alınarak ağrı hafifletilmeye çalışılır. Bu esnada çok sıcak suyun ya da havlunu direkt olarak o alana temas ettirilmesi yerine sıcaklığın bir miktar hissedildiği şekilde uygulama yapılır. Adet dönemindeki hafif sancılarda en etkili yöntemlerden birisi de çok yorucu olmamak kaydıyla egzersiz ve yürüyüşlerdir. Bu arada B vitamini açısından zengin beslenmek, kuruyemiş ve sıvı besinler tüketmek de sancıları hafifletecektir.
İkincil adet sancıları neden yaşanır?
Kadının günlük yaşamını, hayat kalitesini olumsuz etkileyecek düzeydeki adet sancılarının altında farklı bir sağlık probleminin yattığı düşünülmektedir. Bu tür şiddetli ağrılarda vakit kaybetmeden bir jinekologa başvurmak ve bu soruna sebep olan faktörü öğrenerek tedavi almak şarttır. Çoğu kez genital bölgedeki enfeksiyonlar, kist, miyom, polip gibi oluşumlar adet döneminde karın, kasık ve bacaklarda ağrıya sebep olabilmektedir. Aşırı şiddetli adet sancısı şikayetiyle jinekologa başvuran kadınlarda yapılan kan ve idrar testleri, ultrason muayeneleri ile rahatsızlığın sebebi belirlenir ve sebebe yönelik tedavi uygulanır.
Adet sancılarını hafifletmek için uygulanabilecek metotlar nelerdir?
- Maydanoz çayı: Adet dönemindeki sancıları hafifletmek için bir bardak kaynamış suyun içine bir tutam maydanoz atılır ve 5-10 dakika demlendirilir. Günde 2 bardak ılık maydanoz suyu sancıları hafifletecektir. Zira maydanozun adet sancılarını azaltan ve bu süreci uyaran, adet düzensizliklerini de kontrol altına alan bir etkisi olduğu da bilinmektedir.
- Zencefil çayı: Çok eski çağlardan bu yana adet sancılarını önlemek için zencefil çayı tüketilmektedir. Bir su bardağı kaynamış suyun içine bir parça zencefil konur ve ağzı kapalı bir şekilde 5-10 dakika demlenmesi beklenir. İçine limon sıkılarak ve bir tatlı kaşığı bal ile karıştırılarak günde 3 bardak tüketilen zencefil çayı, adet sancılarını büyük ölçüde gidermektedir. Zira zencefil hem bölgesel olarak hissedilen sancılar hem de bu dönemde hissedilen yorgunluk, halsizlik gibi şikayetler için tedavi edici özelliklere sahiptir.
- Fesleğen çayı: Adet döneminde görülen sancıların ve özellikle de ara ara hissedilen krampların giderilmesinde fesleğen çayı çok etkilidir. Fesleğen kafein asidi içerdiğinden, vücuttaki ağrı unsurlarını önlemekte, engellemektedir. Bir bardak kaynamış suyun içine atılan bir tutam fesleğenin, ağzı kapalı bir şekilde 15 dakika demlenmesi ve günde sadece bir bardak tüketilmesi önerilir.
- Ballı tarçın çayı: Bir adet çubuk tarçın, bir bardak suda 5 dakika kaynatılır, ardından ağzı kapalı bir kapta on dakika demlendirilir ve ılık hale geldikten sonra içine 1 tatlı kaşığı bal eklenir. Tarçın kalsiyum, demir ve mangan kaynağıdır, ayrıca rahatlatıcı etkiye sahiptir. Aşırı yorgunluk halinde, uyku sorunları yaşandığında ve adet sancıları hissedildiğinde günde 2-3 bardak ballı tarçın çayı iyi gelecektir.
- Rezene çayı: Bir su bardağı kaynamış suyun içine bir tatlı kaşığı rezene tohumu atılır ve 10 dakika demlenmeye bırakılır. Tadı biraz acı gelebileceğinden ballı tüketmek daha kolay olacaktır. Adet sancılarına, lokal kramplara ve kas ağrılarına iyi gelen rezene çayını günde 2 bardak tüketmek yeterlidir.
benim sorunum adet sancısı…her ay çok ağrım oluyor kullanmadığım ilaç kalmadı. son çareyi iğne olmakta buldum..her ay iğne oluyorum..bunun başka bir çözümü yokmu internetten araştırdığım kadarıyla adet sancısı çok normal ama benim bayılmaya kadar gidiyor.21 yaşındayım..çevremdeki insanlar uzmana gözükmem gerektiğini söyledi..kist iltihap olabilirmiş..