Aksırığa Tıksırığa Son! İşte Nezleye İyi Gelen 10 Besin

Mevsim geçişleri terleyip soğumalara ve bu da ufak ufak hapşırmalara neden olur. Sırtımızın üşümesinden, burnumuzun soğumasından anlarız bizi sarsacak bir şeylerin yaklaşmakta olduğunu. Sarsılarak hapşırmaların yolda olduğunu yani. Bazen bu üşütmeler biraz daha ileri gider ve nezleden gribe geçer. Yatağa düşmekse en son istediğimiz şeydir. Kimse bitkin ve mutsuz bir şekilde yatmak istemez. Havaların soğumasıyla birlikte baş gösteren soğuk algınlıkları ve aksırıp tıksırmalara karşı etkili besinler var. Bunlar adeta bir bodyguard gibi çalışıyor ve bağışıklık sistemimizi koruyorlar. Vücudumuzun direnci için çok faydalı bu savaşçıların tek bir şartı var, onları düzenli tüketmek. Bakalım nezleye ve hatta gribe iyi gelen besinler nelermiş.

1- Bal, tabir-i caizse mikropları öldüren bir besindir. Virüslere karşı vücudu korur. İçeriğindeki proteinler sayesinde de güç verir.

2- Zerdeçal tam bir antioksidandır ve griple kahramanca savaşır. Yoğurda katılarak yenebilir.

3- Zencefil vücuda ısı verir ve bu da terlemeye ve bakterilerin atılmasına yardımcı olur. Yani kendisi enfeksiyonla savaşta olmazsa olmazdır.

4- Probiyotik olan yoğurt, birçok hastalığa iyi geldiği gibi nezle ve gribe de iyi gelir.

5- Doğal antibiyotik denince akla ilk sarımsak gelir. Sarımsak, çiğ olarak yendiğinde, vücut direncini arttırır ve nezleyi hafif atlatmaya yardımcı olur.

6- Balık, içerdiği A ve B grubu vitaminler sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir. Bu da kolay kolay hasta olmamak demektir.

7- Portakal, limon, greyfurt, mandalina gibi C vitamini kaynağı meyveler mikroplarla savaşır, enerji verir. Hapşırığı yener!

8- C ve E vitamini zengini olan ıspanak hem soğuktan hem de hastalıktan korur, enfeksiyonu da önler.

9- Nar, kırmızı rengini veren antosiyanin maddesi sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir. Suyunu sıkıp içmek yerine taneleriyle birlikte tüketilirse daha etkilidir.

10- Adaçayı boğazdaki ve ağızdaki iltihabı söker. Öksürüğe, aksırığa, tıksırığa son verir.

Written by Altan Yiğit

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir