Bağışıklık Böyle Güçlendirilir!

Mevsim geçişlerinde herkes hastalıklardan şikayetçi, herkes bitkin bir halde. Peki ya bağışıklığı güçlendirmek için nelere dikkat etmeliyiz? Hadi gelin bugün biraz soğukla savaşalım!

İlk ve en önemli kural yeterli  ve dengeli beslenmek.. Yani üzgünüm ama sadece vitamin ve mineral desteği almak vücudunuzun savunma sistemini güçlendirmiyor. Gün içinde yeterli miktarda kaliteli protein, kompleks karbonhidrat ve esansiyel yağ asitlerini de almak gerekiyor. Yumurta, balık, yağlı tohumlar, kuru baklagiller ve tam tahıllı besinler günlük beslenmenizde yer almalı.

Gelelim vitamin mineral deposu meyve ve sebzelere.. Onlar bizim olmazsa olmazlarımız. Özellikle C vitamini ve E vitamini güçlü bir antioksidan olmaları sayesinde vücudu enfeksiyonlara karşı korur. Kivi, portakal, mandalina gibi kış meyveleri; ıspanak, havuç, biber ve lahana gibi sebzeler C vitamininden zengindir. Badem, fındık, ceviz gibi yağlı tohumlar ve avokado güçlü bir E vitamini kaynağıdır.

Veee probiyotikler.. Evet sağlıklı bir metabolizma için sağlıklı bir bağırsak şart. Vücudu zararlı bakterilere karşı koruyan ve enfeksiyonların önlenmesine yardımcı olan bu dost bakteriler bağışıklığı da güçlendiriyor. Yoğurt, kefir, turşu gibi doğal olarak fermente edilmiş yiyecek ve içeceklerin tüketiminin yanı sıra toz ve tablet olarak da probiyotik takviyesi alınabilir. Ayrıca muz, pırasa, enginar, sarımsak ve soğanda yararlı bakterileri besleyen diğer besinlerdir.

İçimizi ısıtan bitki çayları.. Kış döneminde kuşburnu, adaçayı, ıhlamur, zencefil gibi bitki çaylarını tüketmek bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Fakat her şeyde olduğu gibi bunları da miktarında tüketmek şart. 3-4 fincandan fazla bitki çayı tüketimi hem alerji riskini arttırır hem de böbrekleri yorar. Bitki çayları demlenirken kaynamış suyun içerisinde ağzı kapalı bir şekilde 7-8 dakika süre ile bekletilip süzülmelidir. Ağzı kapatılmadan demlenen bitki çaylarındaki uçucu yağ asitleri kaybolur ve faydasını yitirir.

Son olarak tabi ki su tüketimi.. Soğuk havalarla birlikte günlük tüketilen su miktarı da azalmaya başlıyor. E zaten mevsim geçişleri vücutta ödem oluşmasına sebep oluyorken üstüne bir de su tüketimini azaltmanız sizi iyice çıkmaza sokuyor.  Havaların arkasına sığınmayın, çalışırken masanızın üzerinde, dışarıdayken çantanızda mutlaka su bulundurun. Günlük 2.5-3 litre su tüketmeye özen gösterin.

Sağlıklı ve mutlu bir kış geçirmeniz dileğiyle!

Dyt. Sevil Dilara Günaldı

Written by Altan Yiğit

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir