Bazı Günler Neden Hiç Doymak Nedir Bilmeyiz?

Bazı günler kendimizi durduramayız sanki sen sen değilsindir. Bir türlü doymak nedir bilmeyiz. İşte o dönemlerde kendimize bu soruları hiç sorduk mu? Belki de bu sebeplerden kaynaklıdır. Ancak bu durum gece yeme Sendorumuyla karıştırılmamalıdır.

Gece Yeme

Sendromununda bir günde yenen gıdaların en azından %25-50’sini akşam yemeği ile ertesi sabah arasında geçen sürede yenmesi durumudur. Bu durumda profesyonel bir yardım almak gerekir.

Gün İçinde Düşük Kalorili Mi Beslendim?

Gün içinde yetersiz besleniyorsanız ya da öğün atlıyorsanız, (düşük kalorili diyetler yapmak) bu durum akşam ve gece öğünlerine yüklenmenize neden olabilir. Bunu yaparak kan şekeri regülasyonunu bozuyorsunuz ve enerji depolarınızı boşaltıyorsunuz. Vücudunuzun akşam ve gece öğünlerine yüklenmesi çok normal.

Sağlıksız Seçimler Mi Yaptım?

Basit karbonhidrat ağırlıklı, hamur işleri, tatlılar tüketmek de daha çabuk acıkmaya, dolayısıyla ilerleyen saatlerde daha fazla besin tüketme ihtiyacına sebep olabilir.
Öğünlerinizde tam tahıllara, lifli besinlere (sebze-meyve), protein kaynaklarına (yumurta, yağsız/az yağlı et-tavuk-balık-hindi, süt ve süt ürünleri), sağlıklı yağlara yer verin. Öğle ve akşam yemeklerinde ister et yemeği ister sebze yemeği yiyin yanında tüketeceğiniz 1 kase çorba ve 1 kase salata midenizde daha fazla hacim sağlayarak daha tok hissetmenizi sağlar.

Az Mı Uyudum?

6 saatten az uyumak bireyleri daha çok yemek yemeğe teşvik eder. Daha az uyuyan insanlar
gün içinde daha fazla kalori alırlar. En az 6 saat uyuyun!

Kan Şekeri?

Kan değerlerinizi kontrol ettirin. Özellikle diyabet ve insülin direnci olanlar daha sık acıkırlar.

Stresli Miyim?

Stres ve üzüntüde vücudun savunma hormonu olan kortizol hormonu artmasıyla vücutta yemeye karşı dur diyen leptin hormonun etkisi azalır. Bunun sonucunda sonu gelmeyen tatlı krizlerine yol açabilir. Aman dikkat!

Az Su Mu İçtim?

Açlık ve susuzluk merkezleri birbirlerine çok yakın. Acıkmamanız gereken zamanlarda acıkıyorsanız yemek yemeden önce 1 bardak su için ve bekleyin. Yeterli su tüketim miktarını kilonuz başına 30 ml olarak düşünebilirsiniz örneğin 70 kg bir insanın x33 ml = 2310 ml yani 2.3lt su tüketmesi gereklidir.

Yemeklerimi Televizyon, Bilgisayar Karşısında Mı Yedim?

Yediklerinizin farkına vararak tüketin. Televizyon, bilgisayar karşısında, müzik dinleyerek veya yatakta, koltukta oturarak yemek yerken yediklerinizin farkına varmamış olabilirsiniz. İştah açan görsellere maruz kalmak açlık sinyallerinizi ve tükürük bezlerinizi harekete geçirebilir. Bu yüzden yemeklerinizi masada yiyin.

Regl Döneminde Miyim?

Yapılan araştırmalara göre östrojen, iştah artışında ve metabolizmanın işleyişinde fazlasıyla önemli. Regl dönemlerinde tatlı tuzlu demeden her şeye saldırmanın sorumlusu değişen östrojen seviyesi olabilir.

Dyt. Eda Nur Bıyıklı

Written by Altan Yiğit

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir