Beden Dili Nedir? Nasıl kullanmalı ya da kullanmamalı?

Her bedenin kendine ait bir dili vardır ve beden dili, hareketleri ve anlamları hep kibar olmayabilir. Farkında olmadan kullandığın el kol hareketleri, jest ve mimiklerin, beden dili okuma teknikleri ile kim olduğun hakkında karşındaki kişiye bir takım ipuçları verir.
Beden dili konusunda uzman insanların kullandığı hareketleri ve zekice kaçındığı genel beden dili hatalarını aşağıda 10 madde ile listeledim.

1 – Bıkkın bir duruş bazı ortamlarda hoş karşılanmayabilir. Mesela işyeri…
Sıkıldığını ve bulunduğun alanda hiç olmak istemediğini gösterir. Yöneticine ya da patronuna hiçbir zaman “neden seni dinlemek zorunda olduğumu anlamıyorum” demezsin ama eğer bu şekilde kambur ve gevşek bir duruşun olursa beden dilin bunu senin için yüksek sesle ve net bir şekilde dışa vuracaktır.

2 – Abartılı el kol hareketleri gerçeği uzattığını ya da gerçekten uzaklaştığını ifade eder. Ellerimize sahip çıkalım.

Liderlik duygusu ve güven vermek için beden dili kullanılabilir. Bunun için daha küçük, kontrollü ve minimal hareketleri hedefle ve özellikle açık el kol hareketlerini saklayacak hiçbir şeyin olmadığını göstermek için kullan. (Mesela kollarını açmak gibi ya da avuç içlerini göstermek gibi.)

3 – Biriyle konuşurken birden fazla kez saate bakmak. Hoş mu şimdi?

Beden dili ile saygısızlık nasıl yapılır diye soracak olursan işte bu saygısızlığın, sabırsızlığın ve kabarmış egonun en açık ibaresidir. Karşındaki insanla konuşmaktan çok daha önemli işlerin olduğunun ve onun yanından hemen ayrılmayı merakla beklediğinin en uç göstergesidir. Beden dilini daha yararlı işler için kullan. Ne olursa olsun saygıyı hak etmek için saygı duymak gerekir. Karşındaki insana böyle hissettireceğine açıkça başka bir işin olduğunu söylemeyi dene.

4 – Konuşma esnasında başka bir yöne doğru dönmek, bakmak. 
Konuşmaya doğru dönmemek konuşan insana karşı ilgisiz olduğunu, rahatsızlık duyduğunu ve hatta onu önemsemediğini bile gösterebilir. İleri derecede rahatsızlık duyduğun bir konuya karşı subliminal bir mesaj göndermek amacıyla kullanılabilecek bir beden dili olabilir belki, ancak yine de bu tarz bir davranış seni statü olarak biraz aşağı çekecektir. Değer verdiğin biri konuşuyorsa, gözlerine bakarak onu dinlediğinden emin olmalısın.

5 – Kurduğun cümleler ve mimiklerin arasındaki çelişki.
Bu çelişki insanların bir şeylerin doğru olmadığını düşünmesine yol açar ve hatta neden ve nasıl olduğunu bilmeseler bile, onlara yalan söylemeye çalıştığın algısı yaratabilir. Örneğin bir insanı ikna etmeye çalıştığın ya da bir anlaşmaya varmaya çalıştığın zaman; yüksek sesli, sinirli, anlık bir cevap ya da yersiz bir gülümseme güvensizlik hissi yaratır ve karşındaki insanın kafasında soru işaretleri bırakır.

6 – Gereğinden fazla ve yersiz kafa sallamak onay için endişeyi ortaya koyar.
Bu durumun aslında konuşulan konuyu anlamadığın ya da konuyu geçiştirmek için karşındaki insanı ikna etmek çabası sergilediğin anlamına gelebilir. Tercihen daha detaylı bir diyalog seçmek daha ikna edici olur.

7 – Göz temasından kaçınmak.
Bu hareket, sakladığın bir şey varmış gibi şüpheci yaklaşımların hedefi olmana sebep olur. Karşındaki insanla konuşurken göz teması kurmamak, yere bakarak konuşmak özgüven eksikliğini temsil eder ve karşındaki insanda konuştuğun konunun etki derecesini oldukça düşürür. Devamlı göz teması kurmak seni daha güçlü ve daha güven veren bir karakter olarak gösterir. Zekice ve kolay bi’ yöntemdir. Mutlaka uygulaman gerekenler listesine notunu al.

8 – Zayıf veya çok sıkı tokalaşmalar.
Zayıf tokalaşmalar otoritesizlik, güvensizlik ve samimiyetsizlik hissi verir. Tam aksine çok sıkı bir tokalaşma da aşırı dominant ve agresif bir diyaloğa sebep olabilir. Her ikisi de aynı derecede kötü bir etkidir aslında.Bu yüzden tokalaşmanı, her farklı insana karşı sahip olduğun samimiyet ve otoriter duruşuna göre ayarlaman daha iyi olabilir. Ama dikkat! Her halükarda ne çok gevşek ne de çok sert olsun. İnsanların elini tutmaktan çekinme bu seni güçsüz yapmaz tam aksine karşındaki insanın sana daha çok güvenmesine sebep olur.

9 – Gözlerini devirmek.
Bu bir alışkanlık olsa da kontrol edilebilir ve edilmesi kesinlikle gerekli negatif bir davranıştır. Kişinin saygı eksikliğinin yüksek bir derecedeki kanıtıdır.

10 – Söylenenleri duymazdan gelmek.
Herhangi bir ortamda sen bir şeyle uğraşırken ya da biriyle konuşurken sana gelen bir soruyu duymazdan gelmek yerine o kişiye döneceğini belirten bir işaret yapmak ya da tek bir kelimeyle ona daha sonra cevap vereceğini hissettirmek daha olumlu bir davranıştır. Ve karşındaki kişiyi önemsiz hissettirmemeni sağlar. Aksi bi’ tavır, karşındaki kişinin, anlık da olsa bu davranışına başka anlamlar yüklemesine sebep olabilir.

Yazar: Kadir Köseoğlu

Written by Altan Yiğit

One Comment

Leave a Reply

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir