1- İlk olarak spor yapmak kilo vermek için değil, sağlıklı bir yaşama sahip olmak için yapılmalı. Bunun farkında olarak spor yapmaya başlarsan spor yapmak eziyet olmaktan çıkacaktır.
2- “Zaten spor yapıyorum, istediğimi yiyebilirim” yanlış bir düşüncedir. Tabii ki spor yaparak kalori yakıyorsun fakat bunun ideali, aldığın ve harcadığın kalorinin dengeli olmasından geçiyor.
3- Sosyal medya, yazılı mecra veya arkadaş ortamında hızlıca kilo verdirdiği iddia edilen birçok paket diyet duyuyoruz. Rejim işi uzun süreli ve sabırla yapılmalıdır. Diyetin esnasında tüm besin gruplarından yiyerek, günlük alman gereken kalori miktarının altında tüketerek kilo verirsen, kalıcı bir zayıflama yaşarsın.
4- Sağlıklı bir yaşam için tüm besin gruplarına ihtiyacın olmakla beraber, karbonhidratı da çok az tüketecek şekilde alışkanlığını oturtmalısın. Çoğu kişi diyet yaparken karbonhidratları tamamen kesiyor ki bu kilo vermeyi yavaşlatacak bir harekettir.
5- Protein tüketmek uzun süreli tokluk hissi sağlamakta ancak proteinli besinlerin sindiriminin daha zor olmasından dolayı metabolizmayı daha fazla çalışmaya zorlayarak, karaciğer ve böbrekleri aşırı derecede yorar. Bu da insülin direncine yani şeker krizine girip, tatlı tüketmeye neden olur.
6- Çoğu kişi light veya diyet ürün gördüğünde sıfır kalorili, asla kilo aldırmayan yiyecek olarak sınıflandırıyor ki bu koca bir yanlış. Bu ürünlerin hiçbiri sıfır kalorili değildir, sadece diğer ürünlere göre kalorisi azaltılmış ve sindirimi kolaylaştırması için barındırdıkları lif miktarı artılmıştır. Bu nedenle diyet ürünleri tüketirken miktarını çok iyi ayarlamak lazım.
7- Yağı tamamen yasaklayan diyetler de, yağsız eriyen vitaminlerin (A, D, E ve K) emilimini engellemekle beraber, bazı hastalıklara davetiye çıkartabilir. 1 gramı sadece 9 kalori olan yağ da yine karbonhidrat gibi belli ölçüde kesinlikle alınmalıdır.
8- Halk arasında, sabah uyanınca aç karnına limonlu veya greyfurtlu sıcak su, maydanoz suyu, elma sirkesi içmenin yağ yaktığına dair bir düşünce hakim. Bu kocaman bir yalan olmakla beraber, vücuduna da zarar verecek bir şeydir. Maydanozun idrar söktürücü özelliği olduğundan dolayı insanlar su kaybeder, bunu da kilo kaybı zannederler.
9- Limon, greyfurt, sirke gibi asidik yapılar; mide asidinin artmasına neden olarak açlık hissini artırırlar. Bunu da bazı kişiler vücut metabolizmasının hızlanmasına yormaktadır. Ayrıca acıkan kişinin yemeğe daha çok saldırmasına neden olurlar. Aşırı kullanım sonucu, kullanan kişide gastrit, reflü, ülser gibi hastalıklara neden olabilirler.
10- Ne kadar az kalori alırsam o kadar iyi hesabı yapıp, öğünleri es geçmek en yapılmaması gereken şeylerden biridir. Bu tarz bir şey yapıldığında vücut gerekli kaloriyi alamadığından dolayı bu durumu kıtlık olarak algılayıp, tüketilen besinleri -ileride enerji olarak kullanmak için- yağ olarak depo etmektedir.