Emzirme Döneminde Nasıl Beslenmelisin?

Portrait of beautiful loving mom playing first games with her baby in bedroom

Kıymetlini kucağına aldın. Artık sen çiçeği burnunda bir annesin. Yeni umutların, yeni mutlulukların, yeni sorumlulukların var. Şimdi artık hem kendine hem de bebeğine iyi bakma zamanı. Bir yandan bebeğini emzirirken bir yandan da kendi beslenmene dikkat etme zamanı. Çünkü bebeğine besin sağlarken senin beslenme ihtiyaçların da artacak. Çeşitli gıdalardan doğru miktarda tüketmek, enerji seviyeni yüksek tutmana ve bebeğin için besleyici anne sütü sağlamana yardımcı olacak. Emzirme sayesinde bebeğinle harika bağlar kuracaksın ve bu ikiniz için de çok özel bir deneyim olacak! Ayrıca şunu da unutmayalım ki anne sütü, bebeğinin sağlıklı gelişimini destekler ve bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur. Yediklerin ve içtiklerin, anne sütü aracılığıyla bebeğine geçebilir. Sevgin de öyle. <3

Yenidoğan bebeğine bakmak, zamanının ve enerjinin birçoğunu alacak.  Bu yüzden ilk birkaç ay düzenli yemek yemekte zorluk yaşayabilirsin. Bu yoğun yaşam temposunu desteklemek için beslenmende farklı gıdaların dengesini sağlamalısın. O zaman hadi, emzirme döneminde nasıl beslenmen gerektiğine bir bakalım!

1- Emzirirken tavsiye edilen günlük besin alımın %188’e kadar artar1. Kaliteli anne sütü üretimi için daha fazla besine ihtiyacın olacak. Beslenme düzenindeki sebze ve tahıl miktarını artırmak hem kendi sağlığını destekleyecek hem de büyüyen bebeğinin ihtiyaçlarını karşılamana yardımcı olacak.

2- Emzirme sırasında 5 ana gıda grubundan aşağıdaki miktarlarda tüketmen tavsiye ediliyor:

Günde minimum olmak üzere;

Taze sebze ve meyveler: 5 – 7 porsiyon

Yumurta, kuru baklagiller: 1 porsiyon

Tahıllar:

Ekmek: 4 -6 dilim

Pirinç, bulgur, makarna vb: Hiç ya da 2 – 3 porsiyon

Et, tavuk, balık: 3 – 4 porsiyon

Süt, yoğurt, peynir ve/ veya alternatifleri

Süt, yoğurt: 2 – 3 su bardağı

Peynir: 2 kibrit kutusu kadar

3- Tereyağı ve krema gibi doymuş yağlardan, sıvı yağlara ve ekmeğe sürülebilir yağlara geçmen senin için iyi olur.

4- Bir şeyler atıştırmak istediğinde yoğurt, bir parça peynir veya meyve gibi sağlıklı alternatifleri tercih edebilirsin.

5- İşlenmiş ve hazır yiyecekleri azaltmalısın.

6- Eğer paket yemekler ve bisküviler, kekler, işlenmiş etler, cipsler, tatlılar ve gazlı içecekler gibi hazır gıdaları alıyorsan bunları yalnızca ara sıra yemelisin.

7- Günde en az 2 litre su içmelisin.

8- Kafein bebeğini huzursuz yapabilir ve senin de uyku düzenini kesintiye uğratabilir. Günlük kahve tüketimini kısıtlamaya veya azaltmaya çalışmanda fayda var.

Güzel haber şu ki hamileyken menü dışında bıraktığın yiyeceklerin birçoğunun artık yeniden tadını çıkarabileceksin. Ama yediklerinin ve içtiklerinin anne sütü aracılığıyla bebeğine geçebileceğini de unutma. Şimdi artık bebeğinin huzuru ve mutluluğu senin ellerinde. Emzirme döneminde bedeninin ve bebeğinin ihtiyaçlarını karşılamak sana bağlı. Normal beslenmeni doktoruna ve eczacına danışarak takviye edici gıdalarla destekleyebilirsin. Omega-3, iyot ve luteinle beraber toplam 12 vitamin ve 5 mineral içeren Elenatal 3, doğum sonrası ve emzirme döneminde anne ve bebeklerin yanında. Hamilelik öncesi dönemle başlayan, hamilelik ve emzirmeyle devam eden ilk 1000 gün, annelik yolculuğunda çok önemlidir. Elinden geldiğince bu yolculuğun tadını çıkar. Bebeğinin sıcak bakışları, tatlı tebessümleri, huzurlu uykuları her şeye değer. <3

Kaynaklar: www.elenatal.com.tr 

  1. National Health and Medical Research Council. Nutrient Reference Values for Australia and New Zealand Including Recommended Dietary Intakes, 2006.
  2. T.C. Sağlık Bakanlığı, Gebelik ve Emziklilik Döneminde Beslenme, 2008.

LMR-CH-20210517-31

Written by Altan Yiğit

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir