Gebelikte Beslenme Nasıl Olmalı?

Gebelikte beslenme, dikkatli olunması gereken bir konudur. Gebelik döneminde de hayatın her dönemindeki gibi dengeli ve sağlıklı beslenilmelidir. Tek yönlü beslenme tercih edilmemelidir. Protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve minerallerden yeteri kadar alınmalıdır. Gebelik döneminde bu besin maddelerine olan ihtiyaç artar. Özellikle, obezitesi olan, önceki gebeliğinde diyabeti olan, ailede diyabet olanlar dikkat etmelidir.

Gün içinde az az ve sık sık yemek yenmelidir. Günde 3 öğün yerine 5-6 öğün beslenilmelidir. Aşırı tuz tüketiminden ve fast food tarzı yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Meyve ve sebzeler vitamin ve mineral kaynağı olduğundan tüketilmeleri faydalıdır. Gerekli protein et ve süt üründen sağlanabilir. Gebelik süresince haftada 1 yada 2 balık tüketilmesi oldukça faydalıdır. Özellikle balık tüketimi önemlidir. Hem bebeğin hem de gebenin sağlığı için çok faydalıdır.

Gebelikte Sıvı Alımı

Ayrıca gebelikte bol sıvı alımı da önem arzetmektedir. Günde ortalama 10 bardak su içilmelidir. Çay, kahve, kola gibi içecekler az tüketilmelidir. Alkollü içecek tüketimi oldukça sakıncalıdır. Günde 2-3 bardak süt kalsiyum açısından faydalıdır. Soda içilmesinde bir sakınca yoktur.

Anne adayları hamileliğe başlarken boylarına göre normal bir kiloda olmalıdır ve hamilelik esnasında da normal oranda kilo (ort. 10-12 kg) alınarak devam etmelidir. Hamilelik sırasında diyet yapmak doğru değildir. Eğer gebeliğin başlangıcında fazla kiloya sahipse vermeye çalışmamalı, onun yerine daha az kilo alarak gebeliğe devam etmelidir.

Gebeler, çiğ et, iyi pişmemiş sucuk ve yumurta, mayonez, çiğ köfte ve pastörize edilmemiş süt tüketmemelidir. Bu ürünler bakteri ve virüs içerebilmektedir. Bu ürünlerin tüketilmesi başta Toksoplazma ve salmonella olmak üzere bazı parazit ve bakterilerin bulaşma olasılığı arttırmaktadır. Gebelik sırasında vücutta oluşabilecek bir enfeksiyon, erken doğum, düşük tehlikesi, ya da ölü doğum gibi durumlara sebep olabilir. Ayrıca bebek gelişiminin özellikle ilk dönemlerinde bebekte anomalilere de sebep olabilmektedir.

Tüm bu sebeplerden dolayı gebelikte beslenme çok önemlidir. Gebenin ve bebeğin sağlığını iyi veya kötü şekilde etkileyebilir. Bu yüzden gebeler yediklerine içtiklerine çok dikkat etmeli. Gebelik kontrollerinde doktor tarafından perhizleri incelenmeli. Konu hakkında gerekirse diyetisyen veya doktorlarından destek almalı. Doktor tarafından verilen perhiz listelerine uymalıdırlar.

Doç.Dr. Emre Göksan Pabuççu

Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı

Written by Altan Yiğit

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir