Hafta Sonu Yıkılsın, Peki Ya Sonra?

Hafta sonu yıkılsın tabii tüm hafta iş-güç, toplantılar, aceleyle çık spora yetiş, yemek hazırla, tam gün sana kalmışken uyku bastırsın, yarın yine aynı telaş… 24 saat, istediğimiz her şeyi yapabilmek için asla yetmiyor. Zamanımız bu kadar kısıtlıyken en azından hafta sonlarımız bize kalsın derdindeyiz. Kaçırdığımız şeyleri toparlamak, hayatımızı düzene koymak için çalışmak gerek. İşte bu nedenle bir günü eğlenceli geçirmek uğruna sonraki günü kaybetmemek çok önemli. Hafta sonu özellikle de cumartesi geceleri dostlarla, arkadaşlarla ağır yemekler ve alkol tüketilebilir. Böyle durumlarda vücudumuzu dinlendirmek, toksinlerinden arındırmak, sonraki haftaya bomba gibi başlamak için 10 adımda neler yapmalıyız:

Güne su içerek başla

Güne su içerek başla, gün içinde de ağırlığın başına 0,03 litre su iç. Su içmek vücuttan sıvı atılımına neden olur. Vücut sıvıların ne kadar hızlı değişirse o kadar çabuk yenilenmiş olursun.

Maydanoz suyu yap

Vücudun alkol, ağır beslenme sonrası ödem oluşturduğu bir gerçek. Bu ödemi atmanın en iyi yolu maydanoz suyu. 1 litre suya 1 demet maydanoz, dereotu, kiraz sapı, mısır püskülü, kabuk tarçın, elma dilimleri, limon dilimleri gibi malzemelerden birkaçını ekle, kaynat. Gün içinde bu suyu ara ara iç.

Hafif bir kahvaltı yap

Türk kahvaltısının lezzetine diyecek yok ancak ertesi günler için biraz fazla ağır. Peynir, zeytin, ekmek, şarküteri ürünleri farkında olmadan fazla tuz almamıza neden oluyor. Fazla tuz yenilenme hızını düşürüyor. Bununla birlikte bal, tereyağı, hamur kızartmaları da olursa vay halimize. Böyle seçenekler yerine yulaf lapasını tercih edebilirsin. 3-4 yemek kaşığı yulaf ezmesine üzerini kapatacak kadar süt ekleyip, pişirmeye başla. Pişerken içine toz tarçın, vanilya, chia tohumu, çiğ badem veya ceviz, 1 çay kaşığı fıstık ezmesi veya 1 kare dilim bitter çikolata ekleyebilirsin. Kaynamaya başladıktan sonra küçük parçalar halinde doğradığın elma dilimlerini veya orman meyvelerini üzerine ekle, 1-2 defa karıştırdıktan sonra içeceğin hazır. Üstelik yulaf, pişerken en az kurabiyeler kadar muhteşem kokuyor!

Detoks yap

Detoks maalesef çok yanlış anlaşılıyor. Sadece içeceklerle detoks olmaz. Detoks yapıcı maddeleri yiyebilirsin de. Bunun için brokoli, karnabahar, Brüksel lahanası ve diğer lahanagilleri buhar tavasında 1-2 dakika pişir. Gün içinde 100 gram kadar tüketmen yeterli olacaktır. Arzu edersen suyunu da sıkabilirsin tabii.

Öğle yemeğinde kaliteli protein ve salata tüket

Gün içerisinde olabildiğince az protein almaya çalış ancak öğle yemeği hariç. Benim önerim burada doymuş yağı en az, omega-3 bakımından en zengin olan balık etleri. Buharda pişmiş bir somonun yanında, büyük bir tabak salata seni çok mutlu edebilir.

Akşam yemeğinde çorba iç

Akşam yemeğini hafif geçirmen iyi bir uykuya hazırlanmanın ilk şartı. Bu öğünde kabak çorbasını deneyebilirsin. 2 orta boy kabak, 2 orta boy soğan, 2 büyük boy domatesi küp küp kesin tencereye koy. Orta ateşte suyunu salmasını bekle. Onlar yumuşadıktan sonra 1 litre su, 1 demet maydanoz, 1 demet dereotu ekle. İyice kaynadıktan sonra blender’dan geçir. Üzerine zeytinyağı ve sevdiğin baharatları ekle. Sirke ve limon suyu ile daha da tatlandırabilirsin.

Spor, sauna, yoga, meditasyon!

İyi bir spor ve ardından iyice terlemeni sağlayan sauna, toksin atım hızını arttıracak. Daha dingin olup, beyin dalgalarını değiştirmek istiyorsan yoga ve 15 dakikalık meditasyon seansı sana çok iyi gelecektir.

Kafein tüketme

Kafein vücuttan sıvı atımını yavaşlatır. Sıvı ihtiyacını artırır, uyku kalitesini bozar. Bazı bireylerde kalp ritm bozuklukluklarına neden olur. Bu yüzden yorucu geçen günlerinden sonra çay, kahve, kola, çikolata, enerji içeceği gibi yüksek kafein içeren yiyecek ve içeceklerden uzak durmanda büyük fayda var.

Soda tüket

Gün içerisinde bol su ve sıvı alımı, vücuttan ödem atımına neden olur. Ödemle birlikte mutlaka vitamin ve mineral kayıpları olur. Bunun önüne geçmek için 1 şişe soda içebilirsin. Mümkün olduğunca sodyum oranı düşük olan sade sodaları tercih et.

Erken uyu

Vücudun toparlanması, melatonin ve seratonin hormonunun salgılanması için erken saatte (en geç 23.00’te) yatağa gir. O saatte uyku problemi çekiyorsan, yatağa girmeden önce ılık bir duş al, bir fincan bitki çayı iç. Hemen uyuyamasan bile gözlerinizi kapat, düzenli nefes alıp ver. (Burundan nefes al, burundan daha uzun sürede ver, nefesi mümkünse diyaframında hisset.) Böylece uyumasan bile beyin dalgaların değişecek, bu da vücudun toparlanma hızını artıracak.

Şimdiden iyi hafta sonları. Eğlencen ve sağlığın eksik olmasın!

Yazan: Dyt. Nil Yurtbay

Written by Altan Yiğit

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir