Hamile Kalmayı Olumsuz Etkileyen 10 Alışkanlık

Nasıl ki hamile kalmak için yapılması gerekenler varsa, uzak durulması gereken şeyler de var. Bunlar beslenmeyi, uykuyu, ilaçları hatta sporu kapsayan birtakım alışkanlıklar. Kimisinin zararlı olmadığını düşünüyor bile olabilirsin ama hamile kalma sürecinde işler biraz değişiyor. Eğer hamile kalmak ve sorunsuz bir hamilelik dönemi yaşamak istiyorsan hayatında birtakım değişiklikler yapmalısın, düzenli ve sağlıklı bir hayatın olmalı. Bunun için de bazı alışkanlıklarını tekrar gözden geçirmelisin. Bakalım bu süreçte değiştirmen ya da bırakman gereken şeyler nelermiş.

1- Yüksek miktarda şeker içeren gıdalarla beslenmek. Şeker metabolizmayı bozup, hormonlar üzerinde negatif etki yaratarak hamile kalmayı güçleştirebiliyor. Ayrıca hamileliği olumsuz etkileyen fazla kiloların da ana nedeni. Beyaz şeker veya tatlandırıcılar yerine hurma, kuru kayısı, kuru incir gibi kuru meyveleri tercih edilebilirsin.

2- Yeterince folik asit tüketmemek. Hamile kalmaya çalışırken folik aside fazlasıyla ihtiyacın var. Çünkü vücudun bu vitamini, kırmızı kan hücreleri yapımında kullanıyor. Ayrıca ceninin gelişimi ve bebeğin beyin fonksiyonları için de gerekli. Hamile kalmadan en az 3 ay önce folik asit almaya başlamalısın. Folik asit; ay çekirdeği, ıspanak, yumurta, makarna ve mısır gevreğinde bolca var.

3- Konserve yiyecekler, tuz oranı yüksek yiyecekler, sakatatlar, şarküteri ürünleri, aşırı yağlı yiyecekler ve kızartmalar hamile kalmayı isteyen biri için çok zararlı. Çünkü basit karbonhidratlar kan şekerini aniden yükseltiyor. Bu da yumurtaları ve yumurtlamayı olumsuz etkiliyor. Bu yüzden tam tahıllı gıdalar ve meyveler gibi kompleks karbonhidratları tercih etmelisin.

4- Fazla kilolu olmak ya da çok zayıf olmak. Her ikisi de adet döngülerinin düzenini dolayısıyla doğurgan dönemlerinin düzenini bozup, kısırlığa sebep olabiliyor. Ağır sporlar yapmak, bir kereden çok fazla kilo kaybetmek de aynı etkiyi yaratıyor. En sağlıklısı boyunun ve kilonun orantılı olması.

5- Yüksek kolesterole sahip olmak. Kolesterolünün yüksek olması kalbinin çalışması kadar hamile kalma yeteneğini de olumsuz etkiliyor. Hamile kalma süreci uzuyor, hamilelikte yorulmana ve depresif hissetmene neden oluyor. Bu yüzden kolesterolünün belli bir seviyede olması gerek.

6- Günde 2 fincandan fazla kahve tüketmek. Kafein erkeklerde sperm hareketliliğini artırmasına rağmen kadınlarda hamile kalma şansını düşürüyor. Çünkü demir ve kalsiyum emilimini etkiliyor. Bu yüzden çok fazla tüketmemende fayda var.

7- Düzenli kullanılan bazı ilaçlar. Bazı ağrı kesiciler, antidepresanlar ve sakinleştiriciler vücudunun daha fazla prolaktin üretmesine neden olabiliyor. Prolaktin de yumurtlamayı olumsuz etkileyen bir hormon. Dolayısıyla hamile kalmak istiyorsan kullandığın ilaçları doktoruna danışmalısın.

8- Çok sık cinsel ilişkiye girmek. Çok sık cinsel ilişkiye girmek sperm sayısını azaltabiliyor. Hamile kalma sürecinde iki günde bir cinsel ilişkiye girmek sperm kalitesi açısından daha iyi. Bu arada sabahın erken saatleri ve doğurgan dönemler de hamile kalma şansının en yüksek olduğu zamanlar.

9- Stesli bir hayat sürmek. Stres her şeyi kötü etkilediği gibi hamileliği de kötü yönde etkiliyor. Çocuk sahibi olamıyorum diye endişelenmek, sürekli hamile kalmayı düşünmek, bunu bir görev olarak görmek gerginlik ve stres sebebi. Bu da hormonlarının düzenini bozuyor. Stresten uzaklaşmak için yoga yapmak ya da tatile çıkmak etkili olabilir.

10- Sigara içmek. Eğer hamile kalmak istiyorsan sigara tamamen bırakman gereken bir alışkanlık. Pasif içici olmak bile aynı etkiyi yaratabiliyor. Sigara kanser riskinin yanı sıra düşük riski, erken menopoz ve yumurta kalitesinin bozulması gibi olumsuz etkilere de sahip.

Written by Altan Yiğit

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir